Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaGenel2 Zamanlı Motor Nedir? Çalışma Prensibi Nedir?

2 Zamanlı Motor Nedir? Çalışma Prensibi Nedir?

2 Zamanlı Motor Nedir? Neden yağ yakar? Neden daha güçlü olmalarına rağmen daha verimsizdir? bu yazımızda bu sorulara cevap vereceğiz.

Bizim, günümüzde kullandığımız bütün arabalar 4 zamanlı motorlara sahiptir. Bu 4 zamanlı motorlar çalışırken, 4 evreden geçerler ismi de oradan gelir. Bu evreler, Emme, Sıkıştırma, Yanma ve Egzoz evresi olarak adlandırılır. Bu 4 evreyi tamamladığı zaman, başa dönüp tekrar aynı 4 evreyi tamamlar. Yani, krank milinin her 2 turunda 1 yanma gerçekleşir. Bu şekilde de, aracınız hareket eder.

2 zamanlı motorların çalışma prensibi daha farklıdır. 2 zamanlı motorlarda da, aynı 4 zamanlı motorlarda ki gibi Silindir, Piston, Krank gibi aynı parçalar kullanılır. Ama çok temel bir fark vardır. Bazı zamanlar birbiri ile iç içe geçmişlerdir.

2 zamanlı motor Çalışma zamanları

2 zamanlı bir motor için örnek görsel
2 Zamanlı Motor Nedir

2 zamanlı motorların, çalışma evrelerine bir göz atacak olursak. İlk önce motora karter ile doldurulur. Daha sonra, pistonun aşağıya inmesi ile birlikte, bu karterin içinde ki hava sıkışır ve transfer yolundan, silindirin içine zorlanır. Yani kısacası yanma evresiyle, aşağı gelen piston yakıtı kendisi zorlar ve silindirin içerisine alır.

Yakıt silindirin içerisine girerken, aynı zamanda hali hazırda yanmış olan egzoz gazı da, diğer bir taraftan dışarıya itilir böylece. Bu evreden sonra, sıkıştırma evresi başlar. Artık içeriye yakıt girmiştir, egzoz çıkmıştır. İçeride ki yakıt sıkıştırılır, yine bir Buji tarafından patlatılır.

Bujinin ateşlemesinden sonra, yanma evresi gerçekleşir. Piston tekrar ilk pozisyonuna yani aşağıya iner. Aşağı indiğinde, içeriye yakıt zorlanır. Yakıtın girmesi ile egzoz, dışarıya atılır ve bu şekilde devam eder.4 zamanlı motorlardan, en büyük farkı krankın her iki turda bir yanma değil. Krankın her turu başında bir patlama gerçekleşiyor.

O zaman, bu 2 zamanlı motorlar neden daha güçlüdür. 4 zamanlı motorlara göre, cevabı oldukça basit. Birinde, krankın her iki turunda bir patlama gerçekleşirken, diğerinde her turunda, patlama gerçekleştiği için doğal olarak, 2 zamanlı motorlar daha güçlü olacaklardır. Ama en başında değindiğimiz gibi, 4 zamanlı motorlara oranla, 2 zamanlı motorlar daha verimsizdir. Günümüzü de ki otomobillerde, bu yüzden kullanılmıyor artık.

2 Zamanlı Motorlar Neden Verimsizdir? – 2 Zamanlı Motor Nedir

Bu verimsizliğin sebebi ise, oluşan bütün kayıplar tahmin edeceğiniz gibi, yakıtın içeriye zorlanmasıyla birlikte. Dışarıya atılan egzoz, silindir içinde egzoz gazı kalmasıyla ya da silindirin dışına kullanılmamış yakıt atılmasıyla gerçekleşebilir.

Bu sebeplerden dolayı 2 zamanlı motorlar, daha güçlü olmalarına rağmen, günümüzde pek tercih edilmemektedir. Aynı zamanda 2 zamanlı motor kullananlar biliyordur, oldukça fazla miktarda yağ yakar. Bu 2 zamanlı motorlar.

Bunun sebebi ise, kartere dolan yakıt ile alakalıdır. Yakıt kartere dolar, böylece aşağıdan yağlama sağlanırken, o yağın bir miktarı da tekrar silindirin içerisine zorlanır. Yakılarak da dışarı atılır. Bu yüzden, 2 zamanlı motorlar sürekli yağ yakar.

Peki, 2 zamanlı motorlar, günümüz de hangi araçlarda tercih ediliyor? Aslında bakarsanız, çim biçme makinesinden, Go karta Cross motorlardan, Tanklara ve Uçaklara kadar hala, bir çok kullanım alanı mevcuttur.

Tabi, hepsinde ki mekanizmalar değişiyor. Go kartlarda çok basit. Sistemler kullanılırken günümüzde ki Tanklarda çok daha kompleks. Tek silindirden ve 2 pistondan oluşan sistemler kullanılıyor. 2 piston aynı anda, yakıtı sıkıştırıyorlar orada bir Buji var, silindirin içinde buji patlatıyor. Bu 2 piston, tekrar genişlerken bir taraftan yakıt alınırken, diğer taraftan egzoz gazları atılıyor. Bu şekilde devam ediyor. Buda daha kompakt ve daha güçlü bir motor sistemi demek oluyor. Tanklar için.

İki zamanlı motor Arızaları

Genelde yağ yaktıkları için yağsız kullanılması söz konusu olduğunda segman duvarlarını aşındırarak kompresyon kaçağı yaratırlar. Yağına çok dikkat edilmesi gereklidir. İki zamanlı motor arızaları yaşandığında 4 zamanlıya göre tamiri daha kolaydır. 2 Zamanlı Motor Nedir bunları size açıklamaya çalıştım başka bir makalede görüşmek üzere arkadaşlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma