Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelAbs nedir? Ne işe Yarar?

Abs nedir? Ne işe Yarar?

ABS Nedir? ABS Ne İşe Yarar? Size ABS kilitlenme karşıtı frenleme sisteminden bahsedeceğim. Gelin hep beraber, bilgi kazanalım.

ABS artık hepimizin hayatlarının vazgeçilmez parçası haline gelmiş bir otomotiv sistemi ve günde binlerce hayat kurtarıyor dünya çapında. Bunun çalışma prensibini anlamakta fayda var, çünkü eminim ki hepiniz ABS devreye girince telaşlanmış, gerek arabaya zarar verdim mi? gerek bu bilerek olan bir durum mu? yoksa bir hata mı, diye düşünmüşsünüz dür.

Fren-Sistemi-Nasıl-Çalışır-1
Fren-Sistemi-Nasıl-Çalışır-1

Şimdi ilk olarak ABS’nin çalışması için gereken şeyleri söyleyelim. ABS devresinin çalışması için arabanızda bütün tekerleklerde birer sensör ve kendi ortasında da hızı algılayan bir sensör vardır. Tekerleklerin izde ivme ölçerler, devamlı olarak her tekerleğin kendi hızını ölçer ve arabada kendi hızını sürekli kaydetmektedir.

Eğer tekerleklerin dönme hızı, arabanın hızını vermiyorsa bu demektir ki tekerlekler kilitlenmiştir. Araba kayma durumundadır. Arabanız bunu algılar ve kayma durumunu engellemek ister. Kayma durumu dediğimiz, arabanızın sizin kontrolünüzde olmadığı kontrolsüz bir şekilde kayarak ilerlediği durumdur.

Hayatınızda elbet yaşamışızdır eğer araba kullanıyorsanız. Kayıyor ken direksiyonu tutmanıza rağmen hiçbir tepki alamazsınız, arabanız düz gitmeye devam eder. Arabanızda bunu engellemek için kitlenen tekerleğin frenini bırakır. Tekrar arabanın hızına eşdeğer olmasını bekler, böylece tam kontrolü elde eder. Frenler tabi bu aksiyonu saniyede 20 kez yapar. ABS bu şekilde de kontrolü hiçbir zaman kaybetmeden maksimum şekilde arabanızı frenlemiş olur.

Frenler Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir
Frenler Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir

ABS’nin Faydaları Nelerdir?

ABS’nin belli başlı faydaları vardır, bir taneside en başından beri söylediğimiz gibi kontrolü kaybetmemeniz, devredeyken aracınızı sağa yada sola yönlendirebilirsiniz, kayarak dümdüz gitmeye devam etmez.

İkincisi ise, frenleme mesafesinin kısaltır. Çünkü kayan araba daha zor duracaktır. Bununda fiziksel sebepleri var statik ve dinamik sürtünme gibi şeyler işin içine giriyor.

Statik sürtünme bir cisim hareketsizken, üzerine uyguladığınız kuvvete karşı koyup hareketsiz kaldığı sürtünmeye denir. Kinetik sürtünme ise siz uyguladığınız kuvvet ile bir cismi hareket ettirirseniz hareket esnasında size geri uygulanan tepki kuvvetine denir. Statik sürtünme kuvvetinin maksimum olduğu nokta kinetik sürtünme kuvvetinden fazladır. Abs konusunda ise aracınız kaymıyorken frenlediğiniz zaman lastik ile alfalt arasında statik sürtünme etkindir bu sebeple frenleme kuvvetiniz daha fazla olur.

Araç kaymaya başladığında ise kinetik sürtünme etki etmeye başlar ve arabanız daha uzun mesafede durur. Bu konuya günlük hayattan örnek vermemiz gerekirse, yerde duran bir kovayı ayağınızla sürüklemeye çalıştığınızda ilk hareketi vermek en zor bölümdür. Kova hareket etmeye başladıktan daha kolay sürüklemeye devam edebilirsiniz.

ABS sisteminde o ayağınızda hissettiğiniz sanki yer tırtıklıymış gibi gelen his, aslında sizin arabanızın frenini saniyede 20 kez sıkması dır. Bir zararı yoktur, siz nasıl ayağınızda frene basit çekerek bunu yapıyorsanız, arabanız sizin yapabileceğiniz en çok daha yüksek hızlarda bunu yapar ve kendisine doğal olarak zarar vermez.

ABS Nedir? ABS Ne İşe Yarar?

Deyimmemiz gereken başka bir önemli konu da; ABS sadece ani durma zamanlarını değil birçok zamanda devreye girebileceği ve hayatınızı kurtarabileceğidir. Yağmur yağdığını düşünün yerde su birikintileri var ve iki tekerleği niz asfaltta giderken, diğer tekerleğiniz su birikintisine geldi ve frenlediniz bu durumda asfalttaki tekerlekler yolu tutup suyun üzerindeki lastikler yolu tutmayacağı için, arabanız eğer ABS yoksa kendi çevresinde dönmeye başlayacak.

Bunu engellemek için de araba tutan ve tutmayan lastikleri anlayıp siz frene bastığınızda, tutanlarının frenini bırakıp diğerlerini tutar ve arabanızı dengeli hale getirir ve dönmenizi engeller. Evet arkadaşlar, Böylece ABS nedir? Abs ne i̇şe yarar? Anlamış olduk. Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma