Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaGenelAdblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır? Çoğunlukla benzinliklerde filan görürsünüz. Adblue gelmiştir diye yazar. Az mı yaktırıyor? Ne işe yarıyor? Neden bundan alıyoruz? diye soranlar da oluyordur.

Adblue denilen şey, aslında yakıt katkısı yada ekstra bir yakıt değil. Tamamen emisyon değerlerini düşürmek amacıyla yapılmış. SCR yani açılımı; Selective catalytic reduction olan, katalizör de ki işi yapması için kullanılan bir sıvıdır. Özellikle euro 6 emisyon normları geldikten sonra, ticari araçlarda hatta yavaş yavaş binek araçlarda da görmeye başladığımız, Adblue sayesinde nox emisyonları düşürmeyi amaçlıyorlar.

Bunu da nasıl yapıyorlar derseniz; aslında CRT adı verilen, normal katalitik konvertör DPF dizel partikül filtresi ve SCR bu Adblue ile birlikte çalışan katalik konvertör 3’ü bir arada çalışıyor.

Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır
adblue dolum deposu görüntüsü || Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Çalışma Prensibi Nedir? || Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Çalışma prensibi ise şöyledir, egzoz gazları motoru terk ettikten sonra, egzoz monifoldundan geçtikten sonra öncelikle CRS yani standart oksijenle tepkimeye sokan katalitik konvertöre giriyor. Burada karbonmonoksit, karbondioksite dönüşüyor. Burada karbonmonoksit çok zehirli bir gaz iken, karbondioksit daha az zararlı olduğu için bu şekilde doğaya salınması isteniyor.

Bunun arkasından egzoz gazları, DPF’ye yani dizel partikül filtresine giriyor. Burada ki amaç mazot kuru üreten bir yakıt olduğu için, bu kurumu tutmak ancak DPF içide tamamen katı kurumla dolduğu zaman, bu da sıkıntıya yol açıyor. O yüzden burada ki kurumları da yakılması gerekiyor.

Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır
Adblue temizleme anı || Adblue Nedir? Daha Az Yakar Mı?

Kurum Olayı Nedir? Adblue Nedir

Kurum dediğimiz şey ise, aslında saf karbondan oluşuyor. Bu da yakıldığı zaman, karbondioksite dönüşüyor. Burada kurumların yakılmasını da , oksijen bir önce ki yani CRS yani ilk tip katalitik konvertörden çıkan, NO2 yani Nitrojen Dioksit gazları kullanılabiliyor. NO2 gazları oksijene geçtiği zaman, karbondioksit gazı açığa çıkmış oluyor.

Ama NO2 gazları NO’ya yani Nitrojen Oksite dönmüş oluyor. Bu şekilde karbon emisyonu düşürülmüş oluyor. Dışarıya da herhangi bir katı parçacık kurum verilmemiş oluyor.

Sadece gaz halinde karbondioksit çıkmış oluyor. Fakat NO ve NO2 gazları kaldığı için bu gazlarda doğaya oldukça zararlı, bu gazlarda SCR yani Selective catalytic reduction‘a girmek zorunda. Bu sayede saf azot ve suya dönüşebiliyor. Adblue de tam olarak burada işe yarıyor.

Dediğimiz bu gazlar DPF den çıktıktan sonra, üstüne Adblue dediğimiz sıvı püskürtülüyor. Aslında Adblue %35’lik üreç özeltisi yani %35’i üre kalan %65’i ise sudan oluşuyor ve bir enjektör sayesinde egzoz gazların üstüne püskürtülüyor.

Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır
Kurum bağlayan piston || Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Püskürtüldükten Sonra Ne Oluyor? Adblue nedir hangi araçlarda kullanılır

Püskürtüldükten sonra, SCR denilen katalitik konvertöre giriyor. Buradaysa üreç özeltisi Adblue içinde ki gazlarla tepkimeye girerek, saf azot ve suya dönmüş oluyor. Ama bununla kalmıyor, Adblue çözeltisinin içinde ki azotlarıda elimine etmek için tekrar bir katalitik konvertöre giriyor.

Burada Adblue dedigimiz sıvı NH3 yani Amonyak, oksijenle birlikte tepkimeye giriyor yine saf azot ve su olarak egzozdan atılıyor. Bütün bunların yapılmasının sebebi ise, yeni euro 6 emisyonlarına göre, nox emisyonları Kilowatt saatte 04 gramın üstünde olmamak zorunda.

Bu sayede de bu nox gazları elimine edilmiş oluyor, çünkü çevreye oldukça zararlılar. Adblue dediğimiz gibi ne herhangi bir yakıt katkısı veya az taktırmaya yönelik birşey değil. Tamamen emisyonları düşürme amacıyla yapılıyor.

Çoğu arabada Adblue sıvısı bittiği zaman, emisyon değerleri yükseleceği için yani, yasal değerin üstünde olacağı için motorda çalışmıyor. Bunun da ayrı bir deposu var. Benzin istasyonlarına gittiğiniz zaman, yada başka bir yerden aldığınız zaman mazotu alıyorsunuz, ayrıca kendi deposuna da Adblue’yu alıyorsunuz. İkisin birbirine kesinlikle karıştırmıyorsunuz. Ayrıca buradan dolum videosuna bakabilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma