Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelAraba boş viteste daha mı az yakıt tüketir

Araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir

İyi günler değerli okuyucularımız, bu makalede araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir bu konuya değineceğiz. Yakıt fiyatları, gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu yüzden bu konunun, ilginizi çekeceğini düşündük.

Arkadaşlar bir otomobile, bindiniz ve mesela şu an bulunduğunuz yere örnek olarak hava 4 derece diyelim. Soğuk bir hava da marş yaptınız. Şimdi bu durum da motorunuzun rölantisi yüksek olacaktır. Kendisini ısıtmak isteyecektir. Kendine gelebilmek için yüksek devirde bir süre çalışacaktır. Burada ki kritik nokta arabanın motorunun kendini çevirme yetisi, aracınız da motorunuz ısındıysa, enjeksiyonlu bir araca sahip iseniz yola da giderken hiçbir zaman boşa atmanız tavsiye edilmez.

Yokuş aşağı, şehir içi, fark etmez boşa atmayın denir. Daha çok yakacağı söylenir. Bunun sebebi de aracınız viteste iken, tekerlerden gelen hareket. Siz yokuş aşağıya giderken aracın kendi yer çekimi inmesiyle, yaptığı hareket motora aktarılır. Motoru çevirir, böylece motorunuz durmaz. Motor da dönmeye devam ettiği için enjektör artık içeriye yakıt göndermeyi keser. Hiç yakıt yollanmaz araç vitesteyken. Ama siz vitesinizi boşa aldınız bu sayede motorla tekerlekler arasında ki bağı kestiniz. Artık tekerlekler hareket ediyor ama tekerleğin hareketi motora aktarılmıyor, işte bu durum da motorunuz kendi kendini çevirmeye devam etmek zorunda kalacaktır yoksa stop eder.

Bu yüzden de içeriye yakıt yollar ve rölanti deymiş gibi. Aynı siz yolda duruyormuşsunuz gibi ışıkta yakıt yakar. Normalde hiç yakıt yakmadan gidebilecekken siz rölantideyken yakacağınız yakıtı yakarak daha yüksek tüketime sebep olursunuz.

Sliding Mod

Peki bunun gerçek olmadığını düşünelim ne gibi durumlarda aracı boşa almak daha avantajlı olabilir?

İlk olarak aracınız karbüratörlü model ise zaten bir fark olmayacaktır. Karbüratör mekanik bir sistem olduğu için motorunuz devir çevirdikçe otomatikmen içeriye yakıt çekecek bu yüzden de yakıt yakacaktır. Aracınız enjektörlü ise sizin motor kontrol üniteniz motora yakıt gerekmediğini anlayacak, bu yüzden de içeriye yakıt yollamayacak ve yakmayacaktır. Kısacası karbüratörlü, aracınız varsa bunun hiç bir etkisi olmayacaktır. Yokuş aşağı boşa atmanız yakıt tüketimi bakımından daha avantajlı olabilir.

Dezavantajları Nelerdir || Araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir

Belli başlı çok büyük dezavantajları da var bunun yanında. Aracınızın daha tam motoru ısınmadı diyelim bu durum da araç yine motoru ısıtmak için siz her ne kadar viteste gidiyor olsanız da enjektörlü araçla içeriye yakıt yollamaya devam edecektir. Bu yüzden de yakıt yakıcaksınızdır. Yokuş aşağı gidiyor olsanız bile. 3’üncü durum ise aracın devri belli bir devrin altına düştüğü zaman,

örneğin; siz hızlanmak istiyorsunuz, yokuş aşağı olan bir yerde ama çok da yokuş olmayan bir yerde 5’inci vitese taktınız arabanız 1.200 1.300 devir civarı gidiyor. Bu devir çok düşük olduğu için kontrol ünitesi yine de motorun içine bir miktar yakıt yollayacaktır. Aracınızın kazara stop etmemesi için. Çok düşük devirlere düşmesine kontrol ünitesi izin vermeyecektir. Bu yüzden 1.100 1.200 devirde giderken, içeriye biraz daha yakıt yollamakta.

Örnek olarak söylemek gerekirse; 2.500 devirde gidiyorsanız ve motorunuz sıcaksa vitese takmak anlık yakıt tüketimini sıfıra düşürecektir. Tam tersi boşa almakta rölantideymiş gibi size yakıt yaktıracaktır. Düşündüğümüz zaman BMW’nin MERCEDESİN ve bir çok markanın artık kullandığı Sliding Mod adın da bir modu vardır arkadaşlar. Eko modunda iken sizin arabanız saatte 50 ile 150 km arasın da bir hızla gidiyorsanız aracınız gaza da basmıyorsanız, yokuş aşağı bir hareket yapıyorsanız aracınız kendi kendine boşa alır.

Araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir

Devri düşürüyor ve siz gaza dokunduğunuz an da tekrar vitese hemen bağlanıp devam ediyor. Motorun belli kısmında olan ünite parçası, sizin en az yakabileceğiniz durumu hesap ediyor. Burada da şunu göz önünde tutuyor, uzun yolda olduğunuzu anladığı zaman viteste yaşayacağınız yavaşlamayı göz önünde bulunduruyor. Çünkü vitesteyken bir motor freni hissedeceksiniz motora bağlı olduğu için tekerlekler hala, boşa alıp motor frenini elimine ediyor. sizin yakaladığınız hızı koruyarak daha uzun mesafe daha uzağa gitmenizi sağlıyor. Hesapladığınız zaman, siz viteste giderken 0 denilebilecek yakıt yaktınız ve daha sonra gaza basıp ilerlediniz ve ortalama hızı alındı.

Kendim Daha Az Yakmasını Nasıl Sağlarım ?

Çoğu insanlar şöyle düşünüyor olabilir; en başından boşa alayım, belli bir hız yakalayayım olabildiğince frene basmadan uzağa götüreyim ortalamaları daha düşük olsun. Ama şöyle bir şey var ki sizin kendi içinizden durduğunuz yerde yapabileceğiniz bir hesap değil, kontrol üniteniz ön görüp hesap sunuyor. Şunu da anlatmak isterim, siz bu sistemi doğru kullanmıyorsanız yine daha fazla yaktıracaktır.

Araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir
Araba boş viteste daha mı az yakıt tüketir

Örneğin; yokuşta iner inmez siz tekrar gaza basmaya başlarsanız aracın kendi hareketiyle devam etmesine izin vermezseniz, hem yokuşta yakmış olacaksınız, hem de yokuştan sonra gaza bastığınız için yine daha fazla yakmış olacaksınız. BMW, MERCEDES gibi bir firmalarda ki bu sistem detaylı hesaplara dayanıp doğru kullandığınız durum da sizin için avantajlı hala gelecektir.

Bu konuyla ilgili örnek ise;

Boşa almadık yokuş aşağı inerken bu sefer yüksek devirde iniyoruz, bu motora zarar vermez mi?

Motorun içinde yanma olmayacağı için segmanlar genişlemeyecek. O yüzden motor bloğuna sürtünme olmayacak, sadece pistonlar motorun içinde yukarı ve aşağı şekilde hareket edecektir. Motorun dönümünü devam ettirecektir. Anlattığımız gibi motor frenini sadece tüketim için değil, aracınızı boşa almak frenlerin üzerinde ki etkisi olsun bir çok konuda dezavantajlı bir durumdur. Arabalar boşta kullanılmak için tasarlanmadılar. Yani kısacası arkadaşlar aracınızı kullanırken boşa almak size hem maddi olarak hem de aracın güvenliği bakımından zarar sağlayacaktır.

O yüzden en güzeli vitese alıp gerektiğinde motor frenini kullanarak, gerekirse yüksek vitese takıp motor frenini minimuma indirip hareket mesafenizi uzatarak bundan yararlanabilirsiniz. Aracınız da tekerlerin dönme hareketini, motora aktarıp motor çalışmaya devam ettiği için, kendi kendini çalıştırmak için içeriye yakıt yollamayı kesecektir. Sizin yaşayacağınız para kaybını önleyecektir.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma