Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaGenelAraba giderken neden tekleme yapar

Araba giderken neden tekleme yapar

Merhaba değerli okuyucularımız, araba giderken neden tekleme yapar sorusu araç sahiplerinin en çok şikayet ettiği konulardan biri. Sürücülerin, sürüş keyfinin bozulması ve canını sıktığı durumdur. Eğer ki; aracınız da bu konu da bir şikayetiniz var ise, bunu ertelemek yani yarına bırakmak, başka bir güne bırakmak yerine elinize geçen ilk fırsatta tekleme sorununa çözüm aramanızda fayda vardır. Çünkü, araçlarda oluşan bir çok sorun gibi motor teklemesi zamanla yavaş yavaş siz ertelediğiniz müddetçe artacaktır.

Araba giderken neden tekleme yapar

Motor teklemesi sebeplerine gelecek olursak; karbüratörlü ve enjeksiyonlu olarak 2 grup araçlar var ve bu sorun ortak arızalarıdır.

Bu arızanın ilk başında, aracınızın sübapları çok sıkı ise aracınız da tekleme görülmesi muhtemeldir. Subaplarda yaşanan kırılma yada subap yaylarının deforme olması da teklemeye sebebiyet veren etkenlerdendir. Bunun dışında, aracınızın bujilerinde yağlama var ise yada aracınızda ki bujiler den herhangi biri, düzgün çalışmıyor ise araçta tekleme görülür. Aynı şekilde, aracın buji kablolarının birinde sıkıntı varsa bu da tekleme sebebidir.

Karbüratörlü araçlarda, karbüratör’ün hava ile yakıtı düzgün alamaması da teklemeye sebebiyet tir. Yani, aracınızın gaz ayarı bu teklemeye neden olabilir. Örnek vermek gerekirse; egzoz manifoldu tıkalıysa veya kurum bağladıysa, yine teklemeler olur. Ayrıca, egzoz borusu veya susturucuda tıkanıklık varsa da, aynı şekilde aracınız da teklemeler olabilir. Bu yüzden aracın egzoz kısımlarında arıza olması bu gibi sorunlara sebebiyet vermektedir. Karbüratörde yer alan hava filtresi, kir veya kire bağlı sebeplerden dolu ise yani tıkalıysa aracınız da teklemeler olabilir. Hava filtrenizin temiz olmasına özen gösterip dikkat etmenizde fayda vardır. Supap zaman ayarınız bozuk ise, motor teklemesi her zaman görülür. Yani Supap ayarı, bozuksa aracınız da bu da teklemeye sebebiyet tir. Bunun dışında, avans ayarınız bozuksa bu da aracınızın teklemesine sebebiyet verebilir.

Dizel araçlarda, mazot pompası ve benzinli araçlarda benzin pompası yada karbüratörlü araçlarda benzin otomatiği arızası, teklemeye sebebiyet veren sebepler arasında yer almaktadır. Diğer bir sebebiyet ise, Boğaz kelebeğinin kurum bağlaması, kirlenmesi, gaz kelebeğinin düzgün hareket edememesi de teklemeye sorun açabilir. Krank mili sensörü arızasında da bu teklemeler görülebilir.

Bu sorunu krank sensörü ile karıştırmayınız!

Motor kontrol ünitesi olan yani ECU’su olan beyinli araçlarda, kablolarında herhangi bir oksitlenme varsa, pislik gibi nemlenme gibi şeyler varsa aracınız da tekleme görülme olasılığı vardır. Araç ateşleme bobininin düzgün bir şekilde yeterli verimlilikte performansta çalışmaması da, tekleme sorununa yol açan sebeplerdendir. Karbüratörlü araçlarda platinlerin arası çok açık ise, platin yayının gerginliği zayıfsa veya bu platinin kolları eğimli ise, bu da teklemeye neden olacaktır.

Aracınız da olan yakıt filtreleri yani, benzin, gaz ve mazot filtrelerinde tıkanma, işlevini yitirme, çalışmama gibi sebepler var ise teklemeler görülür. Özet olarak tekleme konusunda sizlere değinmek istediğimiz; Eğer aracınız hava ile yakıt’ı düzenli bir şekilde sağlayamıyorsa. Aracınız hava yakıt karışımını yapamıyorsa yani, ateşlemeniz zayıf kalıyorsa aracınız da tekleme şikayetleri görülebilir. Araç, yakılan havayı kirli havayı dışarıya düzgün atamıyorsa yani egzozdan düzgün atamıyorsa aracınız da tekleme olasılığı vardır.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma