Ana Sayfa Arıza Araba neden sağa çeker?

Araba neden sağa çeker?

0

Sürüş sırasında sola veya sağa çekmenin birçok nedeni olabilir. Örneğin rot ayarının bozulmasından dolayı yanlış tekerlek hizalaması bunlardan biridir. Ancak en yaygın olanı değildir. Bir tekerlek hizalaması(Rot Ayarı) yaptırmadan önce, nedeni olabilecek birkaç şeyi kontrol edebiliriz. Araba neden sağa çeker?

Arabanın Sağa Sola Gezmesi

Mühendisler asla mükemmel seviyede yollar inşa etmezler. Drenaj(yalıtım) ile kasıtlı olarak yana doğru yola eğilirler. Yolu hafifçe eğmek yağmurun akmasını sağlar. Eğim ayrıca bir aracın eğik yönde hafifçe çekmesine neden olur. Türkiye’de çoğu yol drenajı sağ taraftadır. Çoğu yol, suyun akmasını sağlamak için hafifçe sağa doğru eğiktir.

Yetenekli bir rot ayarı teknisyeni araç hizalamasını çok az dengeler. Bu bir yol tutuşu sağlar. Düzgün ayarlanmış bir tekerlek hizalamasıyla, araç çoğu yolda düz olarak hareket eder.

Drenaj soldayken, araç bu yönde hafifçe çekebilir. Aynı durum, yol tepesi normalden fazla veya düz ise de olabilir. Bu tip çekme hafiftir ve çoğu sürücü tarafından fark edilmez. Bir yol eğimi bir hizalama problemi değildir. Hiçbir araç tüm yollarda mükemmel bir şekilde sürülemez. Doğru rot ayarı bile çoğu yolda kaymaya izin verir.

Arabanın Dalma Yapması – Araba neden sağa çeker

Genelde arabanın dalma yapması lastik hava basıncından kaynaklanmaktadır. Tekelerin birinin havasının inmesi buna sebep olabilir. Ancak eski bir zamanda bozuk olan rot ayarınız tekerlerinizi aşındırmış olabilir rot ayarı sonrası bile çekmeye neden olabilir lastik derinliklerinizi kontrol etmelisiniz.

Ayrıca bu çok tehlikelidir titremeye bile neden olabilir. Yüksek hızlarda lastikleriniz parçalanabilir. Hızlı bir şekilde lastik kontrolleri yapılmalıdır.

Eşit olmayan hava basıncı, bir aracın bir tarafa çekilmesi için çok yaygın bir nedendir. Bir lastikteki basınç bir tarafta daha düşük olduğunda, lastiğin yüksekliği değişir. Bu, tekerlek hizalamasının değişmesine neden olur. Düşük şişirilmiş bir lastik de daha fazla yuvarlanma direncine sahiptir, bu da çekmeyi daha belirgin hale getirir. Bir araç çekmeye başladığında her zaman tüm lastiklerdeki hava basıncını doğrulayın. Diğer bir ipucu ise arka lastikleri kontrol etmektir. Düşük arka lastik de ön tekerlek hizalamasını değiştirebilir ve çekmeye neden olabilir. Bu en çok kısa dingil mesafesi olan araçlarda daha yaygındır.

Eşit olmayan hava basıncı, bir aracın bir tarafa çekilmesi için çok yaygın bir nedendir. Bir lastikteki düşük hava basıncı, lastiğin yüksekliğinin değişmesine neden olur. Düşük lastik, aracı yağsız hale getirir ve bu da tekerlek hizalamasının değişmesine neden olur.

Düşük şişirilmiş bir lastik de daha fazla yuvarlanma direncine sahiptir. Ek direnç, çekişi daha belirgin hale getirir. Bir araç çekmeye başladığında, tüm lastiklerdeki hava basıncını daima doğrulamalıyız. Arka lastiklerdeki basıncın kontrol edilmesi de aynı derecede önemlidir. Düşük arka lastik de ön tekerlek hizalamasını değiştirir ve çekmeye neden olabilir. Bu sorun en çok kısa dingil mesafesi olan araçlarda yaygındır.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version