Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaGenelArabada Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Arabada Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

LPG’li araçlarda gaz kokusu gelmesi, bir çok sürücüyü rahatsız eden durumlardan biridir. Bu yüzden Arabada Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır konusunu hemen paylaşmak istedik. Bu tarz bir şikayetiniz var ise, sorunu ararken ucuz ve kolay değişebilen parçalardan, pahalı ve değişimi zor olan parçalara doğru, sorunu en düşük maaliyetler ile hepimiz çözmeye çalışıyoruz. Bu sorun, özellikle LPG takılmış karbüratörlü araçlarda görülse bile, LPG takılı olan her türlü araçlarda rastlamak mümkündür. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken, araçta kaçak var mı bunu kontrol ettirmek olacaktır.

Bunun için LPG montaj servislerine gidebilirsiniz. Yardımcı olacaklardır. Çünkü; gaz kokusu gelmesinin en sıkıntılı durumu, bildiğimiz üzere kaçaklardır. Direkt gaz kaçağına, dikkatinizi ilk önemi vermenizi özellikle rica ediyorum siz değerli okuyucularımıza. Can ve mal kaybı olmaması için bu gereklidir. Fakat araçta bir kaçak yok ise, aldığınız gazda bir sorun olabilir. Gazı aldığınız yeri değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Bunu da şöyle iza edebilirim; aracınız da bir gaz kokusu şikayetiniz yok, lakin yakıt istasyonundan yeni gaz aldıktan sonra, belirli bir sürüş zamanı sonrası araçtan gaz kokusu gelmeye başladıysa, gaz aldığınız yeri değiştirmeyi deneyin. Çünkü; gaz’ın kalitesiz olması gibi bir durum vardır. Yakılması zor bir gaz olabilir. Bu sebepler lede araçtan gaz kokusu gelebilir.

Bunları denediniz fakat sorun düzelmediyse, araçta ki gaz kokusu genelde LPG beyni dediğimiz regülatörde sorun olabilir. Çünkü; beyin içinde yer alan diyafram, zamanla deforme olmasına karşın işlevini yitiriyor. LPG‘yi de iyi bir şekilde yakamaz hale geliyor. Bu da egzozdan çiğ yakıt atılmasına sebep oluyor. Araçtan gaz kokusunun gelmesinin bir sebebi de budur. Bu sebeple de, diyafram değişimi gerekebilir. diyafram değişimini, anahtar ile kendinizde yapabilirsiniz. Ya da herhangi bir LPG montaj istasyonuna giderek, değişim yaptırabilirsiniz.

Bunun dışında gaz beynine giden, sıcak su hortumlarında kaçak olursa, gaz kokusu olabilir. Çünkü; LPG beyni gaz’ı yakarken sıcak suya ihtiyaç duyar. Bu sebeple de, hortumlarda kaçak olursa, araç gazı yakamaz ve yine koku meydana gelir. Egzoz’unuz patlaksa, gaz kokusu oluşabilir. Benzinli ve dizel araçlarda olduğu gibi. Manifolt contası deforme olmusıda, gaz kokusuna sebebiyettir. Manifolt contasında gevşeme var ise, vidalarını sıkmanız veya değişmeniz gerekmektedir. Tüplü araçlarda, gaz ayarı fazla açıksa gaz kokusu meydana gelebilir. Eğer ki; araçta ilk çalışmada gaz kokusu olursa, gaz ayarı fazla açık olduğu anlamına gelir.

İlk Çalıştırmada Gelen Gaz Kokusu || Arabada Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır

Gaz kokusu sadece, aracı ilk çalıştırmanız da oluyor sonra kesiliyorsa, aracınızın gaz ayarı açık ve ayarı kısmanız gerekmektedir. Kendiniz de kısabilirsiniz. Böylelikle sorun düzelebilir. LPG beyni buzlanma yapıyorsa, yine aracınız da gaz kokusu olur. Maliyetli bir durumdur ve aracınızın regülatör’ü yani LPG beyninin değişimi gerekmektedir. Aracınız ateşlemeyi düzgün yapamıyor ise, gazı yakamaz ve egzozdan çiğ yakıt kokusu gelmesine sebebiyet verebilir. Bu durumda da, araç ateşleme ekipmanları karbüratörlü araçlarda Distribütör, tevzi makarası, buji, buji kabloları kontrol edilmelidir.

Enjeksiyonlu araçlarda bobin, buji, buji kabloları kontrol edilmelidir yine. Kısacası ateşleme ekipmanlarının kontrolü yapılmalı. Araçta termostat sökülü ise, yani araçta boş termostat kullanılıyorsa, araç ihtiyaç duyduğu ısıya ulaşamadığı için gaz kokusu yine olacaktır. Araç 90° dereceye hiç ulaşamayacağı için, gazı tam yakamayacaktır. Bu da araçta, gaz kokusu oluşabilir demektir. Karbüratörlü araçlarda, gaz vanası çok açıksa araç beyninde, buzlanma oluşmasına ve gaz kokusu gelmesine neden olacaktır. Buji ve buji kablolarınız eksimiş ise, ateşleme zayıf olacaktır ve gaz kokusu gelmesinin sebebi olabilecektir.

Özet geçmek gerekirse; Aracınızın sıcak su yani devir daiminde sıkıntı var ise, Regülatör’e giden. Aracınız da gaz kokusu oluşur. Gazın atılmasına bir sıkıntı var ise, manifolt ve egzoz kısmında bir çatlak var ise, bu da gaz kokusuna yol açabilir. Araç, ateşlemeyi düzgün yapamıyor ise, buji, buji kabloları, distribütör, tevzi makarası ve bobin gibi bu tarzda ateşleme ekipmanlarında sıkıntı var ise, aracınızdan gaz kokusu gelebilir. Arabada Gaz Kaçağı Nasıl Anlaşılır konusu için aktaracağımız bilgiler bu kadar başka bir konuda görüşmek üzere arkadaşlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma