Cumartesi, Mart 16, 2024
Ana SayfaGenelArabada Şase Kısmının Zarar Görmesi

Arabada Şase Kısmının Zarar Görmesi

Mükemmel bir dünyada, tüm hayatımızı bir çarpışmaya karışma korkusu olmadan A noktasından B noktasına araba sürerek geçirirdik. Ne yazık ki, ülkemizin karayollarında sık sık ve durmadan ciddi kazalar meydana geliyor. Bu tür çarpışmalar meydana geldiğinde, talihsizliğimizin yükünü çoğu zaman araçlarımız çekiyor.

Şansınız varsa eğer bu kazalar, küçük bir çamurluk yamulması gibi genelde nispeten kolaylıkla tamir edilebilecek birkaç kozmetik kusurdan da oluşabilir. Göçüğü çektirmek veya macun boya gibi basit bir işlemle bile yırtabilirsiniz.

Bununla birlikte, yelpazenin diğer ucunda, çarpışmaların en şiddetlisi, genellikle arkasında, düzeltilmesi (hatta görülmesi) çok daha zor olan önemli mekanik hasarlar bırakır.

Bu hasarların hiçbiri, bir aracın şasesine uzayacak kadar büyük değildir. Şase hasarı meydana geldiğinde, bir aracın tamamen havaya uçması falan lazımdır. Çünkü gerçekten ciddi hasarlarda şase de hasarlar oluşmaktadır.

Bir araba, kamyon veya SUV şasisindeki yapısal hasarın ciddiyeti ve ayrıca bu tür hasarların onarılmasıyla ilgili tipik maliyetler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Araba Şasesi Nedir?

Araba Şasesi Nedir
Araba Şasesi Nedir

Bir araba şasesi, bir aracın temelidir. Yapısal bütünlüğünü belirleyen faktördür. Araç şasesi esas olarak, bir aracın tüm uzunluğu boyunca uzanan ve değişen aralıklarla bir dizi travers tarafından bağlanan iki ana raydan oluşur. 

Bir aracın şasesinin tam tasarımı genellikle belirli bir marka ve modelden diğerine değişiklik gösterse de, hepsi aynı amaca hizmet eder. Bir aracın gövdesinden aktarma organları bileşenlerine kadar tümü, bu merkezi şaseye, yapısının belirli bir noktasında yapıştırılmıştır.

Bir aracın gövdesi, özel gövde bağlantılarıyla aşağıdaki şaseye monte edilir. Hem aracın motoru hem de şanzımanı, şase destekli montajlarla yerinde tutulur. Esasen, iyi tasarlanmış bir şase olmadan bir araç var olamaz. 

Araç şaseleri ayrıca, aktarma organları eğimi ve ön uç geometrisi gibi özellikleri eninde sonunda etkileyen belirli açıları içerecek şekilde dikkatle tasarlanmıştır. Bu açılardaki en ufak bir farklılık, sürülebilirlikle ilgili bir dizi sorunu ortaya çıkarabilir.

Şase Hasarı
Şase Hasarı

Şase Hasarı Nedir?

Bir aracın ana destek yapısına uzanan veya bir aracın yapısal hasarını tehlikeye atan herhangi bir hasar, Şase hasarı olarak sınıflandırılır.

Bu tür hasarın en yaygın örneği, bükülmüş bir Şase ile sonuçlanandır. Bu, bir çarpışma sırasında alınan darbe, bir aracın ana destek yapısını bozacak kadar büyük olduğunda meydana gelir.

Bir aracın Şasesi kalıcı olarak perçinlenmiş veya kaynak yapılmış herhangi bir montaj noktasındaki hasar, Şase hasarı olarak sınıflandırılabilir. Bu, bir aracın üst süspansiyon bağlantılarına veya travers montaj flanşlarına kadar uzanan hasarı içerir.

Şase Hasarlı Bir Arabanın İşaretleri

şase sorunları
şase sorunları

Kullanılmış bir araba satın almayı düşünürken, her olası alıcının bilmesi gereken, şase hasarına dair birkaç açıklayıcı işaret vardır. Aşağıdakiler, dikkat edilmesi gereken şase hasarının birkaç temel özelliğidir.

#1 – Şasede Düzgün Olmayan Bükümler

Çoğu durumda, bir şase rayındaki bir bükülme, aracın karşı tarafındaki rayınkiyle eşleşmezse, şasi hasarından şüphelenilmelidir.

Şase raylarında üretilen çoğu dirsek, bir aracın bir tarafından diğerine aynıdır ve görünüş olarak son derece düzdür.

#2 – Büyük ölçüde Değiştirilmiş Hizalama

arka tekerin yamuk olması
arka tekerin yamuk olması

Bir aracın ön ucu birkaç nedenden dolayı yanlış hizalanabilir. Bununla birlikte, çıplak gözle yüksek oranda görülebilen ciddi yanlış hizalama, tipik olarak, şase hasarının direk bir şekilde açığa çıkmasıdır.

Bir satıcının söz konusu aracın hızlı bir ayardan sonra iyi olacağına dair iddialarına kanmayın.

İlgili: Dünyanın En İyi Lastik Markası

#3 – Doğal Olmayan Şekilde Konumlandırılmış Süspansiyon Bileşenleri

Doğal olmayan şekilde konumlandırılmış veya yanlış hizalanmış amortisörler/destekler, önemli Şase hasarının bir aracın süspansiyon montaj noktalarının konumunu değiştirdiğinin bir göstergesi olarak işlev görür.

#4 – Uygun Olmayan Bileşenler

kapının zor kapanması
kapının zor kapanması

Bir aracın bazı gövde panelleri ve eşlik eden bileşenleri, zayıf bir uyum ve bitiş seviyesi sergiliyorsa, büyük bir olasılıkla önemli bir şase hasarı sorumlu olacaktır. Düzgün kapanmayan bir kapı bile , bazen daha ciddi sorunların olduğunun göstergesi olabilir.

Bu, özellikle tüm bu paneller ve bileşenler yeni gibi görünüyorsa ancak hareket ettirildiğinde garip bir şekilde bağlanıyorsa geçerlidir. Birçok durumda, bir aracın Şasesi, gövde bağlantılarının yerini değiştirecek kadar deforme olmuştur.

#5 – Düzensiz Lastik Aşınması

Lastikler çeşitli nedenlerle düzenli olarak aşınabilir. Bununla birlikte, aynı aracın lastikleri arasında birkaç farklı aşınma modeli sergileniyorsa, bunun şase hasarı olma olasılığı yüksektir.

Bir Şase geometrisini değiştirecek kadar hasar gördüğünde, bir aracın lastikleri yolda giderken genellikle düzensiz bir şekilde iz bırakır. Bu neredeyse her zaman son derece tuhaf sırt aşınmasına yol açar.

Şase Hasarı Düzeltilebilir mi?

Şase Hasarı Düzeltilebilir mi?
Şase Hasarı Düzeltilebilir mi?

Araba şase onarımının uygulanabilirliği, maruz kalınan hasarın kapsamına göre belirlenir. Bazı durumlarda, bu tür bir hasar nispeten küçük olduğunda, bir aracın şasesi gerçekten onarılabilir.

Bununla birlikte, diğer daha ciddi durumlarda, şase hasarı tamamen çözülemez.

şase hasarı, gerekli onarımları tamamlamak için önemli miktarda zaman, çaba ve para harcayacak kadar şiddetli olduğunda, bunu yapmak her zaman mümkün veya güvenli değildir.

Bu onarımlarla ilgili masraflar, muhtemelen çoğu aracın toplam maliyetini aşmakla kalmaz, aynı zamanda önceden onarılmış bir şase asla hasar görmeden önceki kadar güçlü değildir.

Sonuç olarak, bir şase tamir edilebilse bile, bunu yapmak çok büyük bir sorumluluk getirir. 

İlgili: Önden çekiş mi arkadan itiş mi daha iyi yol tutar?

Şase Hasarı Onarım Maliyeti

Şase Hasarı Onarım Maliyeti
Şase Hasarı Onarım Maliyeti

Şase hasarı onarımı ile ilişkili maliyet, spektrumun bir ucundan diğerine önemli ölçüde değişebilir ve büyük ölçüde bu tür hasarın ciddiyetini yansıtır.

Hemen hemen her durumda, bir aracın, hassas onarımların yapılabileceği, şase rafı olarak bilinen özel bir ekipman parçasının üzerine yerleştirilmesi gerekecektir. Bu nitelikteki hizmetler asla ucuz değildir ve genellikle tamamlanması biraz zaman alır.

Fiyatın en düşük ucunda, genellikle fabrikada yerine perçinlenen/kaynaklanan askı bağlantılarının içerdiği hasar bulunur. Bu tür onarımlar bile oldukça maliyetli olabilir ve genellikle 1000-2000 TL aralığındaki işçilik maliyetlerinden oluşur.

Daha da kötüsü, bu tahminin, böyle bir çarpışma sırasında meydana gelecek ek kozmetik hasarın onarılmasıyla ilgili maliyeti içermemesidir.

Bu fiyat aralığının diğer ucunda, ciddi şekilde hasar görmüş veya bükülmüş bir şasenin onarılmasıyla ilgili maliyet yer alır. Harici kozmetik bileşenlerin değiştirilmesinden önce bu tür onarımların maliyetinin 10.000 TL aşması alışılmadık bir durum değildir.

Çok az araba böyle kapsamlı onarımlardan geçiyor, çünkü bunu yapmak nadiren mümkün. 

Şase Hasarlı Araç Kullanmak Güvenli mi?

Şase Hasarlı Araç Kullanmak Güvenli mi
Şase Hasarlı Araç Kullanmak Güvenli mi

Basitçe söylemek gerekirse, tamir edilmemiş şasi hasarı olan bir aracı sürmek asla güvenli değildir . Böyle bir hasar meydana geldiğinde, bir aracın yapısal bütünlüğü tehlikeye girmiştir. Sonuç olarak, herhangi bir türde müteakip çarpışma korkunç sonuçlara yol açabilir. 

Ek olarak, şasi hasarı genellikle bir aracın ön uç geometrisini değiştirdiğinden, sürülebilirlik tipik olarak zarar görür. Bu, dengesiz direksiyon hakimiyetine ve eşit olmayan ağırlık dağılımına yol açabilir ve her ikisi de kendinizi şu veya bu türden bir enkazın içinde bulma ihtimalinizi artırabilir.

Bu yeterince ikna edici değilse, aynı zamanda tamir edilmemiş şasi hasarı olan bir aracı kullanırken başka bir sürücüyü bir kazada yaralarsanız sorumlu tutulabileceğinizi anlamak da önemlidir.

Sonuç olarak, bu şekilde hasar görmüş bir aracı sürerek birden fazla kişinin geçimini tehlikeye atabilirsiniz.

Şasesi Hasarlı Bir Araba Satabilir misiniz?

Şasesi hasarlı bir aracı satmanın yasallığı genellikle ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Bununla birlikte, hemen hemen her durumda, bir satıcının yasal olarak, satıştan önce bu tür hasarlarla ilgili ayrıntıları ifşa etmesi gerekir. Bu bilgileri ifşa etmemek, sizi hızlı bir şekilde bir davanın alıcı tarafına götürebilir.

Ayrıca, bir araç satarken şase hasarının ifşa edilmemesi, aracın yeni sahibi bu tür bir hasarla ilgili bir çarpışmada yaralanacaksa, sizi ceza evine bile sokabilir.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma