Çarşamba, Mart 27, 2024
Ana SayfaGenelArabanın Yatak Sarması Nedir? Neden Yatak Sarar

Arabanın Yatak Sarması Nedir? Neden Yatak Sarar

Merhaba değerli okuyucularımız bugün sizlere Arabanın Yatak Sarması Nedir? Neden Yatak Sarar bunlar hakkında bilgiler paylaşacağım.

Öncelikle yataklama dediğimiz şey, makine mühendislerince sıkça kullanılan bir terimdir. Dönen bir şaft, mil gibi bir obje var ise ve bunun sabitlenmesi gerekiyorsa, bu iki metal parça birbirine sürtünmesin diye, yataklanır yani, sürtünme daha da azaltılması açısından uygulanır.

Motorlarımızda da aynı durum geçerlidir. Motor çalışırken, pistonlar Biyel kolları doğrudan, krank miline bağlıdır. Krank milini, kendi etrafında döndürürken biyel kolları da, bağlandığı yerden sürekli olarak döner. Doğal olarak da, dönen bu parçaların yataklanması gerekir. Aksi taktirde, iki metal parça sürekli bir birine sürtünerek aşınır. Bunun da olmaması için, yatak denilen parça kullanılıyor.

Arabanın Yatak Sarması Nedir? Neden Yatak Sarar. Motor yatak sesi
Motor yatak resmi

İki Çeşit Motor Yatakları

  • Krank milini, motor blokuna bağlayan yerlerde ki yataklar.
  • Biyel kollarını, krank miline bağlayan yataklar.

Bu parçalar, genellikle çelik alüminyum alaşımlardan oluşabiliyor. Bazen, bakır gibi farklı materyallerde eklenebiliyor. Motorun, yağlama sistemine baktığınız zaman, bu yatakların içine sürekli olarak yağ gönderiliyor. Sadece, pistonlara yada kam miline gitmiyor yağ, bu yatakların içine de giriyor.

İnce bir film şeridi oluşturur gibi, iki metalin birbirine sürtünmeden döndürülmesini sağlıyor. Yani yatak ile krank mili arasında ufak bir boşluk var. Bu boşluk, mikro seviyesinde oluyor. Burada ise, iki metal birbirine değmeden, düzgün bir şekilde dönebiliyor. Burada önemli parametrelerden biri ise; arada ki bu boşluğun çok iyi ayarlanmış olması lazım.

Yağ Ulaşımı Olmazsa Hangi Durumlar Meydana Gelir?

Motor yatak sesleri bu parçaya sürtünmeler başladıktan sonra artar
Motor yatak sesleri bu parçaya sürtünmeler başladıktan sonra artar

Genellikle de eğer yataklara bir şekilde yağ ulaşmazsa, bu durum tamamen ortadan kalkıyor.

Yatak ve krank mili, birbiri üstünde dönüp diğerini aşındırmaya yemeye başlıyor. Motor sökülüp bu yataklara baktığınız zaman, üstünde ki çizikleri görürsünüz. Orada homojen olmayan bir dağılım vardır. Nereden aşındığını ise, çok net bir şekilde görebilirsiniz.

Bu durum genellikle, çok uzun süre yağ değiştirilmemiş motorlarda görülür. Çünkü; kullanıldıkça motor yağı özelliğini kaybediyor. Akışkanlığı değişiyor, viskozitesi değişiyor. Bu yüzden de, çok ince olan yerlere yağın girmesi zorlaşıyor.

Koruyucu film tabakasını oluşturamadığı zaman, yataklar aşınmaya başlıyor. Yada, bazen çok kalitesiz yağ filtresi kullananlar oluyor. Bu yağ filtresi ise, parçalanıyor. Böylesi, kalitesiz ürünler kullandığınız zaman ise, yağ filtresi parçalanıp çok küçük olan yatak yağlama yerlerine kaçıp, yağlamanın önünü kesebiliyor. Orayı tıkıyor ve artık yağlama olmuyor. Ya da yağ pompasında bir sıkıntı olduğu durumlarda, bu sorunla genellikle karşılaşılır.

Yatak Sesi Ne Zaman Gelmeye Başlar? Arabanın Yatak Sarması Nedir

Bunun bir sonraki aşamasında; yatak sesi denilen ses gelmeye başlar. Krank mili ile yatak arasında ki boşluk, biraz fazla olduğu zaman krank mili içeride, yavaş yavaş hareket etmeye başlar.

Motor zaten basınç altında ve krank milinde döndüğü için, böyle bir boşluk oluştuğu zaman, krank mili o yatağa sürekli tık tık gibi bir sesle çarpacaktır. Bu sesi ise, dışarıdan rahatlıkla duyabilirsiniz. Belirtilen o sesi artık duyuyorsanız, bir şeyler yanlış gitmeye başladığından ötürü, bir an önce müdahale edilmesi gerekir.

Diğer bir sonra ki aşama; artık yatak sesinden de öteye gidip, parçalar iyice birbiri üstünde sürtünüyor ise, hiç yağlama yoksa ortaya çok yüksek bir sıcaklık çıkar. Parçalar sürtünmeden dolayı ısınır ve en sonunda krank mili ile yatak, birbirine sanki kaynaklanmış gibi yapışıp kalır. Bu duruma ise, motor kitlenmesi denir.

Çünkü; bildiğiniz normal kaynaklanmış gibi olduğundan dolayı, motor dönemez hale gelir. Eğer ki; böyle bir şey yaşadıysanız yada yaşarsanız, yatak sesi duyuyorsanız yada motor kitlendi ise, motoru sakın çalıştırmayın! Varsa durumunuz, hemen bir çekiciye yükletip yetkili servise ya da sanayiye götürün.

Özellikle motor bu şekilde kitlendi ise, krank milinin yada diğer parçaların, yatakların sökülüp işlem görmesi gerekmektedir. Bu durum biraz pahalı olabilir. Fakat işin başında iseniz, çok az yatak sesi duyuyor iseniz, sadece yatakları değiştirerek bu durumdan kurtulma ihtimaliniz yüksek demektir. Bu da, ileride oluşabilecek daha büyük sorunların önüne geçip, daha ucuza kurtulmanızı sağlayacaktır.

Bu makaleyi beğendiyseniz, lütfen daha fazla eğitici bilgi öğrenmek için YouTube Kanalımıza abone olun. Bizi Twitter ve Facebook’ta da bulabilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma