Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaGenelArabaya İkinci Akü Bağlanabilir mi?

Arabaya İkinci Akü Bağlanabilir mi?

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle birlikte arabaya ikinci akü bağlanabilir mi? Bağlandığında oluşabilecek sorunlar hakkında, biraz kafa yoralım.

Öncelikle bir arabaya ikinci bir aküyü bağlamak, durduk yere aklınıza geldiğini sanmıyorum. Mutlaka ihtiyacınız olmalı, örneğin Kampta gittiğinizde elektriğe, ışıklandırmaya ihtiyacınız vardır yada arabada uzun süre müzik dinlemeyi seviyorsunuz yada akü bitmesin yolda kalmayayım diyenlerdensiniz.

Eğer geçerli bir sebebiniz yok ise, ikinci bir akü gereksizdir. Hatta fazladan akü takmak şarj dinamonuzu öldürecektir. Ama ikinci aküye takmaya karar verdiğinizi ve geçerli bir sebebiniz olduğunu varsayalım. Nereden başlamalıyız? Bu konuda çok fazla proje var ancak en basit olarak anlatalım.

  • Öncelikle amperi önemli değil ama 12 volt aküye ihtiyacınız var. (Birden Fazla Olabilir)
  • AWG 0 Kablo 2 veya 3 metre 1 adet kırmızı
  • Voltmetre 10 tl civarında küçük bir tane arabalar için
  • Akü kutup başları (akü sayısı x2)
  • Akü Şalteri (Her Akü İçin Bir Tane)
  • Akü için yere ihtiyacınız var

Öncelikle seri ve paralel bağlantıyı öğrenmemiz gerekiyor.

Seri bağlantı + dan sonra – ye bağlamaktır.

Paralel bağlantı iki + kutup’un bağlanmasıdır.

Eğer 2 aküyü seri bağlarsanız volt 12 x 2 = 24 volt olacaktır.

Eğer paralel bağlarsanız volt değişmeyecektir. 12 volt olarak kalacaktır.

Arabaya İkinci Akü Bağlanabilir mi: Evet Bağlanabilir.

Arabanızın yaşam aküsü, genelde ön tarafta bulunur. Bu makalede bagaja 2 adet akü koyacağız. Arabanızdaki tüm elektronikler 12 volt ile çalışmaktadır. Bu yüzden ikinci aküyü, paralel olarak bağlamamız gerekir. Seri yapılan bağlantıda aracınızın devreleri yanar! Bir elektronikçiden destek alabilirsiniz ama kendiniz yapabilirsiniz. Arabanızın alt tabanından, ön kaputun oradan AWG kalın kablomuzu bagaja kadar uzatıyoruz.

Arabaya İkinci Akü Bağlanabilir mi
Arabaya İkinci Akü Bağlanabilir mi?

Kablomuz hazır olduğunda, aküleri bagaja sabitliyoruz. Bunun için internette yalıtkan destek malzemeleri bolca bulunmaktadır. Aküleri sabitledikten sonra ise çektiğimiz kırmızı kabloyu iki akününde + kutbuna bağlıyoruz.

Akülerin – kutuplarını yine beraber bağlayıp, arabamızın şasesinden herhangi bir demirden bağlayınız.

Kırmızı kabloya akü şalteri takınız.

Kırmızı kabloyu yaşam akünüzün + Kutbuna bağlayın.

Ardından son olarak aldığınız voltmetreyi aracınızın çakmaklık girişine takın araç çalışırken voltaj 14.8 volt u geçmemeli. Çalışmadığı durumlarda 13 ile 11 volt arasında olmalıdır.

İkinci Akü Bağlamanın Zararları

İkinci akü bağlamanın sadece akü ve şarj dinamosuna zararı vardır. Şarj dinamosunda konjektör arızalanır. Genelde 100 150 TL arızalanmaması için aküleri sonuna kadar bitirmeyin. Yaşam aküsü dolduktan sonra arka aküleri şarj edin.

Ben aracımda yaklaşık olarak 3 senedir bu bağlantıyı kullanıyorum anfi ses sistemi var. Aracım otomatik vites bundan dolayı akü bittiğinde vurdurma bile yapamıyorum. Zaten manuel olsada yapmam. O yüzden çok yolda kaldım ve bu sistem benim için olmazsa olmaz. Fazla voltaj araca zarar verir ancak fazla akım araca zarar vermez.

Ayrıca Şarj Dinamosu arızaları hakkında şu yazıma bakabilirsiniz.

Şarj Dinamosu Neden Arızalanır

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma