Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaGenelAracınızın yakıt verimliliğini artırmanın 20 yolu

Aracınızın yakıt verimliliğini artırmanın 20 yolu

Benzin fiyatlarından endişe duyuyorsanız veya sürüşünüzün çevre üzerindeki etkisini en aza indirmek istiyorsanız, arabanızı daha pahalı, hibrit ve yeni teknoloji araçlar için hurdaya ayırmanız gerekmez. Aracınızın yakıt verimliliğini artırmanın 20 yolu nedir sizler için paylaşacağız.

Düzenli bir programda uygun bakım yapılmazsa, bir aracın yüzde 30’a kadar daha fazla yakıt yakabileceğini biliyor muydunuz? Hepimiz düzenli araç bakımının önemini biliyoruz, ancak birçok nedenden dolayı bunu yeterince sık yapmıyoruz.

Yakıt ekonomisi hakkında diğer tüm konulardan daha fazla soru soruluyor. Bizde bu yüzden size bu bilgileri derlemek istedik.

1. Lastik basıncınızı ayda en az bir kez kontrol edin. Şişirilmemiş lastikler daha fazla yakıt yakar. Hatta tekerlekler zamanından daha önce aşınır. Bunu zaten yapıyorsunuz biliyorum ancak bu çok önemli.

2. Benzin istasyonunda dolum yaparken pompa kapanana kadar hortumu depoda tutun ve tüm yakıtın tabancadan akmasına izin verdiğinizden emin olun. Bir bardağın dörtte biri hortumdan dökülebilir. Bu senindir, sen ödedin.

3. Uygun olduğunda hız sabitleyicinizi kullanın. Bu, karayolu üzerindeki yakıt tüketiminde yüzde 6’ya kadar tasarruf sağlayabilir.

4. Aşınmış akü kabloları, alternatörün daha fazla yakıt kullanarak daha fazla çalışmasına neden olur. Her motor muayenesinde elbette temizlemelerini sağlayın. Gevşemiş ise güzelce kutup başlarını sıkın.

5. Aracı bir dakikadan fazla rölantide bırakmayın. Zaten yeni araçlar bile beklemeye geçince motoru kapatır. Ayrıca, bir motoru etkili bir şekilde ısıtmak için, sürün, dakikalarca beklemeyin. Soğukken sadece yüksek devir çevirmeyin. Üreticiler buna göre üretti motorları. Motorlar sadece yük altında çabuk ısınır.

6. Tozlu koşullarda araç kullanıyorsanız hava filtresini en azından kullanım kılavuzunda belirtilen sayıda değiştirin.

7. Motorun düzenli kontrolünü yaptırın. Bilgisayar kontrollü yakıt enjeksiyonunun ortaya çıkmasından bu yana, artık eski moda bir “ayarlama” diye bir şey yoktur. Karbüratörlü araçlar kalmadı bile. En kötü ihtimalle, bujileri, oksijen sensörünü, hava ve yakıt filtrelerini değiştirmeniz beklenebilir.

8. Aracınızın çok derin mazisi olabilir herkesin yeni aracı olmayabiliyor. Egzoz sisteminde bir ömrünü tamamlamış oksijen sensörü olması ihtimali var. Bu, tıpkı üreticinin tavsiyelerine uygun olarak fişleri bulacağınız gibi değiştirilmelidir. Bu küçük cihaz yakıt dağıtımını düzeltir ve bu süreçte yakıt ekonomisi üzerinde derin bir etkiye sahiptir.

9. Motoru yormadan, mümkün olan en yüksek viteste sürmek yakıt tasarruflu bir sürüş şeklidir. 60 km/s hızda giden bir araç, üçüncü viteste beşinci vitese göre yüzde 25 daha fazla yakıt kullanacak. Düşük viteslerde yüksek hızlarda seyahat etmek, gerekenden yüzde 45 daha fazla yakıt tüketebilir. Araçta yol bilgisayarınız varsa, muhtemelen “Anlık yakıt ekonomisi” ayarınız vardır. Bu göstergeyi izleyin ve 100 kilometrede litreleri olabildiğince düşük tutun. 

10. İleride kırmızı yanıyorsa hemen ayağınızı gazdan çekin, erken düşünün. Böylece frenleri bile kullanmanıza gerek kalmaz. Araştırmalar, sürüş tekniklerinin yakıt verimliliğini yüzde 30’a kadar etkileyebileceğini gösteriyor. Taktik maktik yok bam bam ?

11. Yükünüzü hafifletin. Bir yolculukta neye ihtiyacınız olduğunu dikkatlice düşünün. Bir şeye ihtiyacınız yoksa, paketlemeyin. Rüzgar sürüklemesi oluşturdukları için gerekli değilse tavan raflarını çıkarın. Yük ne kadar hafif olursa, yakıt tüketimi ve emisyon o kadar düşük olur. Aşırı kilo taşımak yakıtı boşa harcar.

12. Aracınız için doğru oktan yakıtını seçin. Motorunuzun ihtiyaç duyduğu oktanı bulmak için kullanım kılavuzuna bakın. Oktan değerleri, benzinin motor vuruntusuna dayanma kabiliyetini ölçer. Ancak oktan ne kadar yüksek olursa, fiyat o kadar yüksek olur. Satılan otomobillerin sadece yüzde 6’sının premium yakıta ihtiyacı var.

13. Eğer farklı farklı yerlere gidecekseniz yol planınını ve zamanınızı düzenleyin. Çünkü motoru ısıttınız ve kısa mesafe sonra durdunuz ve motor soğudu tekrar çalıştırdınız tekrar gittiniz her seferinde motor tekrar ısınmaya çalışacak. Her enerji ihtiyacında yakıt durumu artacaktır.

14. Üreticinin önerdiği motor yağı sınıfını kullanarak yakıt kilometrenizi yüzde bir ile iki oranında artırabilirsiniz. Örneğin, 5W-30 kullanmak üzere tasarlanmış bir motorda 10W-30 motor yağı kullanmak, yakıt ömrünüzü yüzde bir ile iki oranında azaltabilir. Daha kalın yağın pompalanması daha zordur. Bu ayrıca beygir gücü kaybına da neden olur.

15. Özellikle motoru kapatmadan hemen önce motoru “yüksek devir döndürmekten” kaçının; bu, yakıtı gereksiz yere israf eder ve silindir duvarlarının içinden yağı yakar. Silindir duvarları kuru olacağından, bir sonraki çalıştırma için bu gerçekten kötü bir şey.

16. Sabit sürüş. Yavaşlamak veya hızlanmak yakıt israfına neden olur. Takip mesafesini arttırın öndeki aracın dibinden gitmeyin. Sadece güvensiz değil, diğer sürücü beklenmedik şekilde yavaşlarsa ekonominizi etkiler.

17. Sürüş sırasında sol ayağınızı fren pedalına dayamayın. En ufak bir basınç, bileşenlere “mekanik sürtünme” uygular ve bunlar erken yıpranır. 

18. Mümkün olduğunca engebeli yollardan kaçının, çünkü kir veya çakıl sizi yakıt kilometrenizi yüzde 30’a kadar çıkarabilir. Tekerlekler her yukarı ve aşağı sıçradığında, ileri hareket enerjisi araçtan çıkarılır. Enerji kaybetmek istemiyoruz. Çünkü Enerji = Yakıt.

19. Süspansiyon ve şasi parçalarında yanlış hizalama var mı kontrol ettirin. Bükülmüş tekerlekler, akslar, aşınmış diskler ve kırık yaylar, hem arabanın giderken ilerlemesini zorlar hemde güvenli değil. En basit olarak rot ve balans ayarı yaptırın.

20. SUV sahipleri agresif off-road modundan çıkıp otoyol moduna geçmelidirler.

Aracınızın yakıt verimliliğini artırmanın 20 yolu makalesi için aktaracaklarım bu kadar. Bunlar benim gözlemlerimden bazıları ve yakıt ekonomisi ile ilgili bir çok soruya verdiğim yanıtlar. Eminim sizinde fikirleriniz var ve bunu okuyan herkesi bu makalenin yorumlar sekmesine deneyimlerini eklemeye davet ediyorum. 

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma