Salı, Mart 26, 2024
Ana SayfaArızaAteşleme Bobini Arızası Belirtileri Nelerdir

Ateşleme Bobini Arızası Belirtileri Nelerdir

Ateşleme bobinleri benzin, dizel, Lpg ve Cng yakıtını yakan tüm araçlarda kullanılmaktadır. Aracınızın birden stop etmesinde veya hiç çalışmaması genellikle ateşleme bobini arızası kaynaklıdır. Bu sayfada ateşleme bobinlerinin genel yapısı ve çalışma prensibini işleyeceğiz. Bozuk bir ateşleme bobininin semptomlarını, nasıl test edileceğini ve ayrıca 2022 yılında ortalama değiştirme maliyetini öğreneceksiniz.

Ateşleme Bobini Nasıl Çalışır?

Genel olarak kompakt elektrik transformatörleri olarak geçerler. Amaçları, normalde araba akülerinde bulunan düşük 12 voltluk akımı alıp yakıtı ateşlemek ve motoru çalıştırmak için gereken çok daha yüksek bir voltaja dönüştürmektir.

Yeni model otomobillerde her bujinin kendi ateşleme bobini vardır. Eski nesil otomobillerde tofaşlarda örneğin tek ateşleme bobini vardır. Tek ateşleme bobininden oluşan sistemlerde dispiratör ile her bujiye sırasıyla dağıtılır. Ateşleme bobini bujiye tellerle fiziksel olarak bağlanır veya kablo kullanmadan bujinin üstüne oturtulur.

Buji, yakıtı tutuşturabilecek bir elektrik kıvılcımı oluşturmak için yaklaşık 15.000 ila 20.000 volt elektriğe ihtiyaç duyar. Güçlü ateşleme bobinleriniz yoksa, daha fazla yakıt tüketimine veya motorun teklemesine neden olur.

Buji Üzerine Takılan Tekli Ateşleme Bobini ateşleme bobini nedir ateşleme bobini arızası durumları
Buji Üzerine Takılan Tekli Ateşleme Bobini

Ateşleme bobini neden arıza yapar?

Sorunlu bir ateşleme bobininin ilk nedeni düşük voltajlı veya anormal derecede yüksek voltajlı bir aküyle de ilişkili olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu aynı zamanda araçla ilgili bir dizi başka soruna da neden olacaktır yapmanız gereken, onu yeni bir aküyle değiştirmek bir çok sorunu da giderir.

Modeli eski olan araçların aküleri yaşı itibari ile bozulur. Bozuk bir akünün belirtisi, tam şarj olduğunda en az 12.65 Volt okumuyorsa, pil ile ilgili sorunlar olduğundan kaynaklanır.

İlgili Makale : En İyi Araba Aküsü Markası Hangisi? Uzun Ömürlü

Ateşleme bobini arızası nasıl belli olur?

Bir araç tekleme yapıyorsa ve sürücüsüne normal bir sürüşte bazı sorunlar yaşatıyorsa, bu aracın ateşleme bobininin’de sorunlar olabileceğini gösterir.

Ömrünü tamamlamış zayıf ateşleme bobini belirtileri, ateşleme bobini arızasının ciddiyetine bağlı olarak değişir. İşte bozuk ateşleme bobininin en yaygın belirtilerinden bazıları.

# 1 – Duman Atma ateşleme bobini arızasının küçük belirtisidir.

motorda geri tepme sorunu
Ateşleme bobini arızaları

Aracınızın dan çıkan aşırı duman, ateşleme bobini arızasının erken aşamalarında belirtilerini gösterir. Otomobilden çıkan aşırı duman, motorun silindirlerindeki yanmayan kullanılmayan yakıt, egzoz borusundan çıktığında meydana gelir.

Bu sorun kontrol edilmeden bırakılırsa, maliyetli onarımlara neden olur. Duman atma sorunu genellikle egzoz borusundan siyah bir duman çıkmasıyla tespit edilmektedir. Bu dumanın içindeki benzin kokusu da ateşleme bobinin arızasının belirtisidir.

# 2 – Aracın Daha Fazla Yakması

Arabanın normalden daha fazla yakmasının sebepleri

Hatalı bir ateşleme bobininin bir başka işareti de aracın normalden daha fazla yakmasıdır. Aracınız eskisine göre belirgin şekilde daha az kilometre giderse, bu bir ateşleme bobini arızasının meydana geldiği anlamına gelmektedir.

# 3 – Motor Teklemesi

motorun tekleme sorunu ateşleme bobini arızası

Ateşleme bobinleri bozulmuş bir araçta motorun teklemesi görülür. Böyle bir aracın motorunu çalıştırmaya çalışmak, öksürük, püskürtme sesi gibi ses çıkararak motorun yanlış ateşlemesine neden olacaktır.

Yüksek hızlarda sürerken, aracın davranışında sarsılma ve tükürme görülecektir. Arızalı ateşleme bobini olan bir araç, kırmızı ışıkta beklerken rölantide çalışırken de titreşime neden olacaktır.

# 4 – Aracın Çalışmaması ateşleme bobini arızası belirtisidir.

arabanın çalışmama sebebi nedir ateşleme bobini arızası

Ateşleme bobini arızası da o aracın çalışmamasına neden olur. Bu, bozuk bobin tarafından bujilere gönderilen düzensiz kıvılcımlar nedeniyle meydana gelir. Arabanızı stop ettiğinizde geç çalışma veya hiç çalışmama sorunları meydana gelir. Genelde eski araçlarda bu sık yaşanır. Çünkü onlarda tek ateşleme bobini vardır ancak yeni araçlarda her silindir başına ateşleme bobini olduğu için genelde tek bobin bozulduğunda bile araba çalışır.

# 5 – Motor Sarsılması, Düşük Rölanti, Çekişin Azalması

Ateşleme bobini

Diğer bir belirti ise, motorun düşük rölantide çalışması, sarsılması ve hızlanırken tereddüt etmesidir. Sürüş sırasında aracınızda bir miktar güç eksikmiş gibi hissedeceksiniz.

# 6 – Motor Işığını Kontrol Edin / DTC Kodu

Motor Işığını Kontrol Edin / DTC Kodu

Çoğunlukla motor arıza ışığı kontrol panelinizde yanar. En yaygın olarak, motor kodu P0351 (Ateşleme Bobini – Birincil / İkincil Devre Arızası), bir araç arıza tespit cihazı(OBD) kullanılarak tarandığında ortaya çıkan şeydir .

Hata kodunu taramak, bir bobin sorununu gidermenin muhtemelen en kolay yoludur. Bu nedenle, motorun ışığını kontrol edin, arıza tespit cihazı alın veya sanayide uygun fiyata baktırın.

# 7 – Motorun Zor Çalıştırılmasıda ateşleme bobini arızası durumudur.

Motorun Zor Çalıştırılması

Çalıştırması zor bir motor, özellikle arabanız tek bir bobin kullanıyorsa ortaya çıkacak bir semptomdur. Bobinde bir arıza varsa, motorun silindirlerin içinde kıvılcım olmadan ateşleme yapamayacağı anlamına gelir.

Ateşleme bobini arızasında bobini değiştirme maliyeti nedir?

Yeni bir ateşleme bobininin maliyeti, aracın markasına ve modeline bağlıdır. Bazı bobinler 75 TL kadar ucuzken, diğerleri 300 TL aralığında. Değiştirmeyi profesyonelce yaptırdıysanız, işçilik maliyetleri saatte 50 TL ile 150 TL arasında olacaktır.

Bu nedenle, arabanızı bir otomotiv tamirhanesine götürürseniz ve sizin için ateşleme bobininizi değiştirmeleri durumunda, en az 250 ila 650 TL ödemeniz gerekir Bir yetkili servise gitmeyi seçerseniz, daha da fazla ödeme ödeme yapacağınızı unutmayın.

Ateşleme Bobini Nasıl Test Edilir

CNP (Coil-Near-Plug) veya COP (Coil-On-Plug) olup olmadıklarına bağlı olarak bir ateşleme bobinini test etmek için bazı ipuçları.

CNP Bobin Tipi

  • Bir ateşleme bobini üzerinde bir test yapmak için, önce arabanızın motorunu kapatın ve kaputu açın. Buji telini çıkarın veya çekin (arabanız CNP bobinleri kullanıyorsa). Bu teller tipik olarak dağıtıcı kapağından başlar(distribütör) ve bujiye kadar gider. Bu elektrikli bileşenlerle çalışırken lastik eldiven ve yalıtımlı aletler kullanın, aksi takdirde güzel bir sarsılma yaşayabilirsiniz 🙂
  • Şimdi yeni bujiyi buji teline takın (bobin kıvılcımlarını test etmek için yeni veya eski buji). Bujiyi motorun bir metal parçası üzerinde tutmak için yalıtımlı pense kullanın, böylece bujinin dişli kısmı metale temas eder. Bujiyi Şaseye değdirin.
  • Motoru marşa hazırlanmak için yakıt pompasına giden sigortayı çıkarmak için bir sigorta çıkarma aleti veya kargaburun pense kullanın. Yakıt sigortasını çıkarın. lpg araçlar ise düğmeyi orta konuma alın. Bujiyi pense ile motor üzerinde tuttuğunuz için, kontakta anahtarı çevirmek için fazladan bir kişiye ihtiyacınız vardır.
  • Motor marş verildiğinde, buji aralığı boyunca oluşan mavi kıvılcımlara bakın. Mavi kıvılcımlar görürseniz ateşleme bobininiz düzgün çalışıyor demektir.
  • Kıvılcımları görmezseniz veya turuncu kıvılcımlar görürseniz, bu ateşleme bobininin arızalı olduğunun bir işaretidir.
  • Testi bitirdiğinizde, bujiyi çıkarın, tekrar deliğine yerleştirin, buji tellerini tekrar ona bağlayın ve yakıt pompası sigortasını geri takın.

COP Bobin Tipi

  • Motoru çalıştır.
  • Motoru rölantide çalıştırır.
  • 1 numaralı ateşleme bobini cıvatasını açın ve ardından motorun nasıl çalıştığını görmek için bobini yukarı çekin.

Motorun durumu düşük rölantiyle dönerse, bu 1 numaralı ateşleme bobininin iyi olduğu anlamına gelir. Ardından suçluyu bulana kadar bu adıma kalan bobinlerle birer birer devam edebilirsiniz. Arızalı bir ateşleme bobinini çıkardığınızda, motor durumu / rölantisi değişmemelidir.

Ateşleme Bobini Arızası Tamir Edilir mi?

Hayır tamir edilemezler. Ateşleme modülleri kullan at şeklindedir. Bozulduktan sonra değiştirmeniz gerekmektedir. Günümüzde ateşleme bobinleri seri üretim ile üretildiği için maliyet olarak fiyatları uygundur.

Ateşleme bobini ne zaman değişmeli? Ateşleme bobini kaç km de değişir?

Opel Vectra Ateşleme Bobini
Opel Vectra Ateşleme Bobini

Ateşleme bobinleri ortalama 30 bin km de bir değiştirilmelidir. Ancak bu araç kullanım şeklinize göre değişmektedir. Örneğin aracınızı yüksek devirli ve genelde soğuk havalarda kullanıyor iseniz bu değişim sürecini daha erkene almanızda fayda var.

Ateşleme bobini çalışmazsa ne olur?

  • Araba hiç çalışmaz.
  • Tekleyerek çalışır.
  • Aracınız zamanla duman atar.
  • Araç güçten düşer.
  • Kullanılan araç daha fazla yakıt yakar.

Ateşleme bobini arızalarında ciddi sorunlar ortaya çıkmış gibi gözükse de onarımı her zaman ucuz olur ve sizi yormaz.

İçerisinde bulunan malzemeler ise uzun süre buna dayanamaz genelde otomotiv mühendisleri parça satışından da para kazanmak için bu parçayı daha dayanıksız olarak üretmekte. Çünkü bazı marka araçların ateşleme bobinleri 400 bin km olsa bile bozulmaz. Ama bozulmasının tek sebebi bu değildir. Aracınızı soğuk havalarda zorlamanız ve akü de oluşan hatalı gerilim örneğin şarj dinamosunun fazla şarj etmesi de ateşleme bobinini bozacaktır.

Ateşleme bobini tek değişir mi?

Evet ateşleme bobinleri tek değişebilir ama 4 silindir içinde ayrı ayrı ateşleme bobini var ise aynı anda değiştirmeniz önerilir.

Ateşleme bobini kaç volt üretir?

Mercedes Ateşleme Bobini Arızası
Mercedes Ateşleme Bobini Arızası

Her araç için bu değer farklı olsa da 15 bin ile 30 bin volt arasında gerilim üretirler ve bujinin ateşlemesini sağlarlar.

Ateşleme bobini kaç tanedir?

Ateşleme bobini bazı araçlarda 1 tane iken bazı araçlarda silindir başına adetlidir. Örneğin 4 silindirli bir arabada 4 adet ateşleme bobini olurken başka marka araçta 1 adet ateşleme modülü vardır. 2000 model altındaki araçlar genelde tek bobinden oluşur.

Buji kablosu bozulursa ne olur?

Belirtileri ateşleme bobinin bozulmasıyla aynıdır. Tekleme, geç çalışma, hiç çalışmama veya yakıt sarfiyatının artması olarak nitelendirilebilir.

Bujilerden biri çalışmazsa ne olur?

Bujilerden biri çalışmasa da aracınız çalışır. Ama rolantide tekleme veya yokuş çıkarken çıkmama güç kaybı yaşanır. Eğer aracınızda biri çalışmıyorsa bunu çok rahat fark edersiniz.

Araba neden bobin yakar?

Arabaların bobin yakmasının sebebi genelde akünün çok şarj etmesinden kaynaklıdır. Ama bazı durumlarda ateşleme bobinine giden kabloların kısa devreye düşmesinden kaynaklı olarak ateşleme bobini yanacaktır.

Ateşleme Bobini ve Bujiye elektrik nereden gelir?

Bujinin kıvılcım çakması için 15 bin ile 30 bin volt arasında gerilime ihtiyacı vardır. Bu gerilimi içten yanmalı motorlarda ateşleme bobinleri üretir.

Buji arızası nasıl belli olur?

Buji kablosu arızası, ateşleme modülü arızası ve buji arızası her zaman ortak belirtilere sahiptir. Araçta tekleme, duman atma, zor çalışma, hiç çalışmama başlıca buji arızasının belirtileridir.

Araba bobin ne işe yarar?

Bujilere gönderilen 15 bin ile 30 bin voltluk gerilimin üretilmesini sağlar.

Buji kablosu neden yanar?

Eğer ateşleme bobinin arızalandıysa buji kablonuz yanar. Bunun dışında fiziksel olarak buji kablosu egzoz a veya motora e temas halindeyse zarar görmektedir.

Buji neden çabuk bozulur?

Ateşleme bobini arızası nedeniyle buji kabloları beklenenden daha erken bozulur. Yada buji kablosu takılırken kabloya zarar verildiyse hemen bozulmaktadır.

Opel astra j kasa ateşleme bobini
Opel astra j kasa ateşleme bobini

Bobin fiyatları ne kadar?

10 Ocak 2022 tarihinde bakacak olursak bir çok model içerisinde en ucuz Ateşleme Bobini fiyatı 120 TL iken genellikle motosikletler için, en yüksek Ateşleme Bobini fiyatı 5.120 TL. Ortalama Ateşleme Bobini fiyatı ise 300 TL. Ateşleme bobini için orjinal marka kullanmayı unutmayın.

LPG devir sinyali nereden alınır?

Lpg için eski tip sistemlerde sinyal ateşleme bobininden çıkan kablodan alınır. Ama yeni tiplerde ise durum farklıdır. Lpg sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için arabanın (ECU) Elektronik kontrol ünitesinin rpm sinyali çıkışından alınması gerekmektedir.

Buji ömrü kaç km?

Bujiler ortalama olarak 15 bin ile 25 bin km arasında değiştirilmelidir. Ama yağ yakan bir araç için buji değişimi daha erken yapılmalıdır.

Bujiler yakıtı ne kadar etkiler?

Bujileri arızalı bir araç normalde 100 km de 10 litre yakıt harcarken bu 30 litreye bile çıkabilir. Bujilerin arızalı olması yakıtı çok ciddi miktarda etkiler.

En iyi buji markası hangisi?

  • Bosch Bujiler
  • NGK
  • DENSO

En iyi buji markalarındandır.

Ateşleme bobini nasıl kontrol edilir?

1.Aracı kapatın ve kaputu açın

Araç bakım türlerinin çoğunda olduğu gibi, aracın park halinde ve motoru kapalıyken bu teste başlamak gerekmektedir. Ateşleme bobini ne ulaşmak için aracınızın kaputunu kaldırın. Kaputun açılacağı kısım araçtan araca değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle çamurluğun yakınında veya marşın veya distribütör kapağının altında yer almaktadır. Unutmayın, distribütörsüz araçlarda bujiler bobine doğrudan bağlanmaktadır.

  • Ateşleme bobini bulmanın kesin yolu distribütörü bulmaktır. Sonrasında herhangi bir bujiye bağlanan kabloyu takip etmektir.
  • Başlamadan önce, gözleriniz için koruyucu bir gözlük takmanızda ve elektrik çarpmasından korunmak amacıyla yalıtılımış ekipmanlar kullanmanız gerekir.
2. Buji kablosunu yerinden çıkarın

Yaralanmaları önlemek için, aracınızın elektrik sistemi ile çalışırken çok dikkatli olmalı ve her zaman eldiven ve yalıtımlı araçları kullanmalısınız.

  • Aracınız kısa bir süre önce çalıştıysa, kendi iç parçaları çok sıcak olması muhtemeldir. Eğer öyleyse, bu ilk adımı atmadan önce 5-10 dakika aracın soğumasını beklemelisiniz.
3. Bir buji anahtarı kullanarak bujiyi sökün.

Buji kablosunu çıkardıktan sonra,
bujiyi yerinden sökün. Buji anahtarı yardımıyla bu sökme işlemini çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

  • Bu noktadan itibaren, bujinin yerinden çıkarılmasıyla birlikte boş olan deliğe herhangi bir şeyin girmemesine dikkat edin. Bu deliğe sıkışan bir şey aracın, motorun çalışmasına zarar verir. Bu tür bir şeyin yaşanmaması için en baştan tedbir almanızda fayda var.
4. Tekrar buji kablosunu bujiye takın.

Şimdi dikkatli bir şekilde kabloyu bujiye takın. Elektrik çarpmasını önlemek için yalıtılmış pense ile bujiyi taşıyın.

5. Bujiyı aracın motoruna değecek şekilde koyun
  • Yine, yalıtılmış pense (ve mümkünse, eldiven) ile dikkatlice bujiyi tutun. Bu basit güvenlik önlemini ihmal etmezseniz sonraki birkaç adımda elektrik çarpması riski zaten yoktur.
6. Aracın kontak anahtarını açmak için bir yanınızı bir yardımcı alın.

Bu sayede aracın elektrik sistemine güç sağlanmış olur.

7. Mavi Kıvılcım arayın

Aracın ateşleme bobini düzgün çalışıyorsa arkadaşınız motoru çalıştırdığı zaman, sizde buji boşluğu karşısında parlak mavi kıvılcım atlamaları görmelisiniz. Bu kıvılcımlar, gün ışığında açıkça görünürdür. Bir mavi kıvılcım görmüyorsanız, ateşleme bobini muhtemelen arızalıdır ve değiştirilmesi gerekmektedir.

  • Turuncu kıvılcımlar kötü bir durumun habercisidir. Bujiye yetersiz elektrik geldiğini, zayıf akım, arızalı bağlantı vb. durumlara işaret etmektedir.
  • Son olasılık hiç bir kıvılcımın meydana gelmemesi olasılığıdır. Bu genellikle ateşleme bobininin tamamen ölü olduğunun işaretidir. Bunun dışında diğer ihtimaller ise bir ve birden fazla elektrik bağlantı hatası olduğuna ya da testin adımlarında yanlış birşeyler yapıldığının işaretidir.
8. Dikkatle bujiyi yeniden yerine koyun ve kablosunu yeniden bağlayın.

Yukarıdaki adımları tersten uygulayarak bujiyi yerine takın ve kablolarını yerlerine doğru şekilde taktığınızdan emin olun.

  • Tebrikler! Ateşleme bobini testini tamamladınız.

Motor Destek ekibini FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

  1. ateşleme bobini arızası konusunda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim ibrahim bey bir sorum daha olacak müsait olduğunuz zaman yanıtlarmısınız Ateşleme bobini neden arıza yapar? yani aracı devirli kullanırsak bobin mi gidiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma