Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelAudi A3 Yenilendi – 2020 Yeni Audi A3 İncelemesi

Audi A3 Yenilendi – 2020 Yeni Audi A3 İncelemesi

Audi’nin kompakt sınıf temsilcisi A3 yenilendi. Yaza doğru yollara çıkacak olan aracı mercek altına aldık. Başlıyoruz… VW Grubu’ndaki kompakt sınıf değişimleri Audi A3 ile tamamlanıyor. İlk olarak geçen yıl 8. Nesil VW Golf ile başlayan değişim akabinde Skoda Octavia ve Seat Leon’a sıçramıştı. Şimdiyse karşımızda ailenin son üyesi yeni Audi A3 var.

Muhafazakar bir marka olan Audi, A3’ü yenilerken ciddi bir farklılık ortaya koymamış. Yeni A3 Sportback, tasarımıyla A6 ile A7 Sportback’ten izler taşıyor. Fakat en büyük benzerlik A1 Sportback ile olmuş. Audi’nin “Singleframe” olarak geçen ızgara düzeninin baskın olduğu ön yüzde en üst pakette 15 LED ampulden oluşan matrix farlar bulunacak. Geniş ızgaranın altında ise gri renkte bir ön spoyler yer alıyor.

Yan tarafta kabarık çamurluklar öne çıkıyor. Bu tip bir kullanıma genelde Audi modellerinde alışkın değiliz. Farlardan başlayan omuz çizgisinin LED stoplara kadar kesintisiz uzandığını belirtelim. Eski nesle göre arka kısım markanın SUV modellerine daha fazla benzemiş. LED stop kullanımı unutulmamış.

Yepyeni bir tasarım geliyor.

Yeni tasarım eskisine göre daha derli toplu görünüyor. Yeni A3 Sportback’in içine geçtiğimizde; konsoldaki değişiklik hemen fark ediliyor. Dijital gösterge paneli ile onu çevreleyen havalandırma çıkışları alışılmamış bir konumlandırmaya sahip. Havalandırma ızgaraları orta konsoldan ayrılınca dokunmatik multimedya sistemi daha alta yerleştirilmiş. WLAN internet bağlantısı, LTE telefon erişimi, navigasyon ve sesli komut gibi özellikleri olan MIB3 adlı bilgi eğlence sistemi, yeni A3 Sportback’in en güçlü özelliklerinden birisi olacak.

MMI Plus versiyonunda navigasyon, sürücünün tercihlerini kaydederek rota oluşturabilecek. Apple CarPlay ve Android Auto bağlantısı sunan sistem, 2020’nin ortalarından itibaren Amazon Alexa sesli komut asistanına da kavuşacak. Konsolun kalanı pek çok düğmeden oluşuyor. Bu konuda yeni Audi A3’ün sadeleşme trendine aykırı kaldığını belirtelim. Havalandırma kumandalarının bulunduğu alanda klasik bir ayar sistemi bulunuyor. Bu alan için markanın lüks modellerindeki dokunmatik ekran ne yazık ki A3’te bulunmayacak.

Uzunluğu 4.34; genişliği 1.82 metreye ulaşan yeni Audi A3 Sportback, bu ölçülerde selefinden biraz daha büyük. Ancak 2640 mm’lik aks aralığı eskisi ile aynı. Buna rağmen A3 Sportback’in, MQB platformunun yeni neslini kullanmasıyla iç yaşam alanını artırdığı iddia ediliyor. Bagaj hacmi hâlâ 380 litre olan yeni A3 Sportback, yine de rakipleri BMW 1 Serisi ve Mercedes A-Serisi karşısında rekabetçi kalmayı başarıyor. Koltuklar yatırıldığında bu hacim 1200 litreye çıkıyor.

Audi A3 Motor Seçenekleri Ne olacak

Audi A3 ilk etapta 3 motor seçeneği ile satılacak. A3 35 TFSI’da 1.5 litre 150 beygirlik benzinli motor kullanılacak. A3 30 TDI’da ise 2 litre, 116 beygirlik dizel bir motor görev yapacak. A3 35 TDI S-Tronic’de ise aynı motorun 150 beygirlik versiyonu kullanılacak. İlerleyen aylarda A3 Sportback yelpazesine 110 beygirlik, 1 litre, turbo benzinli motora sahip 30 TFSI’ın katılması planlanıyor. Bu seçeneğin hem manuel hem de otomatik versiyonu olacak.

Ayrıca aileye hafif hibrit 150 beygirlik 1.5 TFSI seçenek 35 TFSI ve doğal gazla çalışan 131 beygirlik 30 G-tron eklenecek. 2.5 TFSI motorundan 400 beygirden fazla güç üretmesi beklenen RS 3 Sportback gelene kadar ailenin en güçlüsü S3 Sportback olacak. Bu versiyonda kullanılacak 2 litrelik turbo-benzinli motor 310 beygir güç üretecek. Bu seçenek yalnızca 7 ileri S-tronic şanzıman ve quattro dört çeker sistemiyle satılacak.

Audi A3’ün tüm seçeneklerinde önde MacPherson tipinde bir süspansiyon kullanılacak. Arka süspansiyonlar ise 150 beygirden güçsüz seçeneklerde ucuz torsiyon tipi olacak. 150 beygir ve üzerindeyse bağımsız süspansiyon kullanılacak. Avrupa’daki koronovirüs salgınından ötürü satışa sunulma tarihi revize edilen modelin yaz başında yollarda olması bekleniyor. Türkiye’ye de yaz sonu getirilmesi bekleniyor.

Eğer makalemizi beğendiyseniz düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma