Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaGenelBackfire Nedir? Egzozdan Ateş Nasıl Çıkartılır?

Backfire Nedir? Egzozdan Ateş Nasıl Çıkartılır?

Merhaba motordestek.com ‘un değerli takipçileri, bugün size yorumlarda çok istediğiniz, neredeyse her makalenin altına yazdığınız bir konudan bahsedeceğim. Backfire nedir? Afterfire nedir? egzozdan ateş nasıl çıkar? detaylarına değineceğiz.

Özellikle modifiyeli arabalarda sanayiye gittiğimizde, gördüğümüz arabalarda ya da şuan piyasaya çıkan hiper arabalarda egzozdan ateş çıktığını görürüz. Aslında bunun neden olduğunu çoğumuz da bilmeyiz. Bu egzozdan ateş çıkmasını, bir nevi arabanın güçlülüğünü gösteren bir şey olarak kabul ederiz. Hatta bir çoğumuz bunun ismini backfire olarak biliyoruz. Aslında backfire değil ve arabanızın aşırı güçlü olması gerekmez. Bunu yapmak için, sadece küçük ayarlamalarla bunu yapabilirsiniz. Ama bu iyi bir şey olduğu anlamına da gelmez.

Backfire Nedir?

modifiyeli araçlara örnekler

İlk önce biraz backfire dan bahsedelim. Backfire dediğimiz şey aslında, emme manifoldudan ateş çıkmasıdır. Bu da şöyle olur; yanma olduğu sırada emme valfi açıksa ateş motorun içinden emme manifolduna doğru çıkar oradaki yakıt-hava karışımını yakar ve bu şekilde o eski amerikanlarda gördüğünüz karbüratörler-den ateş çıkması gibi durumlara kadar ilerleyebilir. Bu iyi bir şey değildir. Bu motor zamanlamasına yani valf zamanlamasınada bir sıkıntı olduğunun göstergesidir aslında. İçeride yanma olurken, hala valf açık olduğu için alev dışarıya çıkmayı başarır motordan.

Bu yüzden emme manifoldunun içinden bir alev oluşturur. Oradaki yakıt-hava karışımını yakar. Bir kere bunu düşünürken göz önüne almamız gereken bir şey var; arabalar tasarlanırken, yanmanın sadece motorun içinde olması gerektiği düşünülerek tasarlanır. Yani motorun dışında olan bütün yanmalar, aslında verimliliği azaltan şeylerdir. Kullanabileceğiniz enerjiyi dışarıya atmaktır. Dışarıda gerçekleşen yanmalardan tekerlere herhangi bir güç aktaramazsınız. Bu yüzden de aslında backfire istenen bir durum değildir.

Ama bazen zorunda kalabilirsiniz. Valf zamanlaması özellikle modifiye edilmiş araçlarda ya da karbüratörlü araçlarda , eski amerikan araçlarında her zaman birebir mükemmel ayarlanamayabilir. yüksek devirlerde değişebilir, alçak devirlerde değişebilir. Değişken valf zamanlamanız yoksa bu sorunu daha çok yaşarsınız. İşte o zaman karbüratörden alev çıkmasına kadar görebileceğiniz bir durum gerçekleşir. Buna da backfire denir.

Afterfire Nedir?

Afterfire a baktığımız zaman, hepimizin o gördüğü, görmeyi sevdiği egzozdan ateş çıkmasına baktığımızda bu nasıl gerçekleşir merak ederiz. Bu da aslında yakıt-hava karışımının fazla zengin olmasından kaynaklanır. İçeriye fazla yakıt yollandığı zaman, motorun içinde o bütün yakıt yakılamaz ve hala yanmamış olan yakıt egzoz şeklinde atılırken, egzozun kendi sıcaklığı ve dışarıdaki oksijenle birlikte birleşince egzozun içinde bir patlama gerçekleştirir.

Bu alev olarak dışarıya atılır. Aynı zamanda siz patlama seslerini çok net bir şekilde duyabilirsiniz. Bunu özellikle, aşırı modifiye edilmiş arabalarda görürsünüz. Burada ki en büyük faktör ise katalitik konvertörün arabadan çıkartılmış olmasıdır. Çünkü normalde katalitik konvertör içeride alev oluştuysa bu alevi sönümler ve bu konvertörünüze baya zarar verir. İçeride alev oluşmamışsa bile yakılmamış yakıtı bi nevi içinde tutar ve dışarı atılmasını engeller. Ama siz katalitik konvertörü çıkardığınız zaman ve araca fazla yakıt verdiğiniz zaman bu yakıt yanmadan egzoza atılır ve egzozun sıcaklığı ile yanıp, dışarıya alev olarak çıkar.

 Lamborghini Aventador
Lamborghini Aventador

Bu da herkese modifiye edilmiş bir arabanız olduğunu gösterir. Baktığınız zaman günümüzdeki hiper arabalarda bu alev daha dengelidir. Özellikle aventador a baktığınız zaman, benim çok hoşuma giden bir şey. O gaz kestiği zaman alev atar ama bu alev evolardaki gibi böyle pat pat pat gibi dengesiz bir alev değildir. uzun vadeli, devamlı yanan bir egzoz çıktığını görürsünüz bu da şunun göstergesidir;

Daha hesaplanmış bir egzoz gazı atımı vardır. Yakıt-hava karışımı daha ince ayarlarla hesaplanabilmiş tir. Motor buna göre tasarlanabilmiş tir. Eski arabayı modifiye ettiğiniz zaman, maalesef bu konuda elinizden gelen pek bir şey yoktur. Gaza bastığınızda çok fazla yakıt yollanıyorken, ayağınızı gazdan çektiğiniz anda o yanmamış yakıt egzozdan adeta silah ateş edercesine alev atar ve ses çıkarır.

Egzozdan Ateş Çıkarmak Her Araçta Mümkünmüdür?

Herkes arabasının katalitik konvertörünü çıkartıp fazla yakıt yollayarak egzozundan ateş edebilir. Bu aşırı güçlü ya da aşırı modifiyeli arabalara özgü değildir. Ama bu iyi bir şey de değildir. Hem motorunuzun verimliliğini düşürürsünüz, hem yakıt tüketiminizi artırırsınız, hem çevreye daha fazla zarar verirsiniz. Arabanızın orijinalini bozmanız gerekir katalitik konvertörü arabanızdan çıkarırsınız. Arabanız eskisi kadar güzel gitmez kendi kendinize bunu yaptığınız zaman. O yüzden açıkçası tavsiye edeceğim bir şey de değildir.

İşte bütün bunları değerlendirdiğinizde ne backfire ne afterfire aslında istenilen bir durum değildir. Ama bazı modifiyeli arabalarda çok yüksek güçlere çıkmak için bazen maalesef bu konuda yapılabilecek bir şey kalmıyor. Özellikle katalitik konvertörü iptal ettiğiniz motor sporları gibi durumlarda, bu alevi çok açık bir şekilde görebilirsiniz. Bugünlük anlatacaklarım bu kadardı arkadaşlar. Makaleyi beğendiyseniz, paylaşmayı ihmal etmeyin. Kendinize iyi bakın. Hepiniz hoşça kalın.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma