Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGenelBoxer Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?

Boxer Motor Nedir ve Nasıl Çalışır?

Boxer Motor Nedir? Boxer motorun, “V” tipi motorun ve diğer sıralı motor tiplerinden farkı pistonların tek bir sıra üstünde değil, biraz daha farklı fermantasyonda olması.

Aslında “V” tipi motorda biraz daha açık bir şekilde, pistonlar “V” şeklini almışken, Boxer motor tam olarak karşılıklı olarak çalışıyor pistonlar. Asıl fark buradan geliyor bu motorda adını boxer yani boksör “sırt sırta” vermiş iki tane boksörün öne yumruk sallamasına benzettikleri için bu isim verilmiş.

Bu motor tipini kullanan şu an dünyada sadece 2 tane üretici kaldı. Bir tanesi Subaru Diğeri ise Porsche biz bu makalede biraz daha subaru üstünden gideceğiz. Çünkü Porsche’nin alınabilirlik seviyesi biraz daha yukarıda olduğu için Subara ya yöneleceğiz.

Boxer Motor Nedir

Boxer Motorun Çalışma Prensibi Nedir? Boxer Motor Nedir

Bu motorda pistonlar, yatay bir düzlem üzerinde hareket ediyor, bu da 1. ve 2. kuvvetlerin dengelenmesi sağlıyor. 1. kuvvet dediğimiz şey yanma esnasında gerçekleşen kuvvet, ikincil kuvvet dediğimizde bu pistonların ve krankın hareketinden kaynaklanan yani kütlenin hareketinden kaynaklanan ikincil Kuvvetleri oluyor.

Çünkü Porsche’nin alınabilirlik seviyesi biraz daha yukarıda olduğu için Subara ya yöneleceğiz. Bu motorda pistonlar, yatay bir düzlem üzerinde hareket ediyor, bu da 1. ve 2. kuvvetlerin dengelenmesi sağlıyor. 1. kuvvet dediğimiz şey yanma esnasında gerçekleşen kuvvet, ikincil kuvvet dediğimizde bu pistonların ve krankın hareketinden kaynaklanan yani kütlenin hareketinden kaynaklanan ikincil Kuvvetleri oluyor.

Boxer Motor Nedir

Yapısı gereği boxer motor pistonlar karşılıklı olarak çalıştığı için aynı anda pistonlar yaklaşıp uzaklaştı için bu Kuvvetleri doğal bir şekilde dengeleniyor sıralı ve “V” tipinden en büyük farkları da bu, sıralı ve “V” tipinde bu Kuvvetleri dengelemek için ekstradan bir ağırlık ya da dengeleyici bir Şaft bulunuyor, dengelenmeyen kuvvetler titreşim yaratıyor.

Boxer motorda böyle bir titreşim oluşmadığı için pistonlar bu titreşimleri kendi kendine dengeye getiriyor. Ekstradan bir ağırlık veya dengeleyici şaft bulunmuyor. Bu da daha hafif olmasını sağlıyor.

Boxer Motor Nedir nerelerde kullanılır

Krank milinin daha hafif olması da demek, motorun daha tepkili olması anlamına geliyor. Yani siz gaza bastığınız zaman daha hızlı bir şekilde devirleniyor. Çünkü hareket ettirilmesi gereken, kütle daha az bu aynı zamanda yakıt ekonomisini de olumlu yönde etkileyen bir parametre.

Boxer Motor Nedir

İkinci büyük avantajı ise bu motor yatay bir düzlemde hareket ettiği için ve bütün parçaları yatay olduğu için arabanın aşağısına yerleştirilebiliyor. Bu da arabanın ağırlık merkezinin çok daha aşağı taşıyabilmeniz anlamına geliyor. Çünkü motor ile birlikte şanzıman, diğer aktarma organları da aynı şekilde arabanın aşağı tarafında toplanıyor. Daha düşük ağırlık merkezi ise arabanın daha az yatmasını süspansiyon üstüne daha az yük binmesini sağlıyor viraj içindeyken. Bu sayede araba yüksek de tıpkı bir otomobil gibi viraj alabiliyor.

Örneğin Subaru Forester;

Boxer Motor Nedir

Araba büyük ve yüksek bir araba olmasına rağmen ağırlık merkezi aşağıda olduğu için virajlarda oldukça dengeli ve yatmadan ilerleyebiliyor.

İnsanların kafasını genelde şöyle bir soru işareti de oluşur. Farklı bir motor olduğu için ömrü ve sorunsuzluk konusunda, bazı şüpheler oluşuyor. Sorunsuzluk açısından bu motorun diğer motorlara nazaran, sorun yaşatabilecek ekstradan bir yanı yok. Yani diğerleri nasılsa bunlar da aynı şekilde devam ediyor ve ömür konusunda da Subaru oldukça uzun ömürlü olduğunu söylüyor.

Boxer Motor Nedir

Benim aklıma takılan konu uzun ömürlük ten ziyade, bakım sırasında bu motora ekstra yapılması gereken bir şey olup olmadığı. Motor aşağıda olduğu için filtrelerin yeri, değişim yapılacak şeyler, eğer daha aşağıda olursa bunlar bakımı daha kötü etkileyecek şeyler ama yine Subaru Forester modelini incelediğimizde Subaru, motor aşağıdayken bakım sırasında değişecek bütün parçaları yukarı almış yağ filtresi, hava filtresi yağ dolum yeri, gibi şeyler daha yukarıdaydı.

Motorda aşağıda kaldığı için bakımı da aslında daha kolaylaştırmış. Yani hemen elinizin altında her şeyi servise gitmeden kendiniz bile değiştirebilirsiniz.O açıdan da bir avantaj sağlıyor, Bu motorun Tabii ki avantajlarının yanında dezavantajları da var.

Bunlardan en büyüğü pistonlar farklı yerlere baktığı için iki farklı supap mekanizması var ve bunların ayrı ayrı dişleri var yani standart sıralı 4 silindirli 2 tane supap mekanizması bulunurken bunda 4 tane olmak zorunda. Çünkü dediğim gibi pistonlar farklı yerlerde aynı “V” motorda olduğu gibi bu da üretici açısından daha kompleks bir üretim süreci ve daha maliyetli bir süreç getiriyor. Aynı şekilde montajı da biraz daha zahmetli Subaru da kullanıcılarına bu sorunu şöyle çözmüş triger kayışı yerine zincir kullanmış ve bunun bakımı yapıldığı zaman uzun süreler gidebiliyor 400 500 bin kilometre kadar dayanıyormuş. Bu sayede supap mekanizmasıyla çok oynamadan bakımları kolayca uzun yıllar boyunca yapabiliyorsunuz.

İnsanların bu motora dair en çok sevdiği özelliği ise titreşimsiz çalışmasının yanında çıkardığı egzoz sesidir.

Subaru İmpreza 2.0 GT GC8

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma