Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelBugatti V16 Motor Çalışma Prensibi Nedir?

Bugatti V16 Motor Çalışma Prensibi Nedir?

Bu yazının konusu, Bugatti de kullanılan Volkswagen grubunun ürettiği bu 8 litrelik 1.500 Beygir’in üzerinde güç üreten, 16 Silindirli V16 Motor. Bu motor’un nasıl çalıştığını, teknik özellikleri, bu aracın içine kocaman motoru nasıl yerleştirdiklerini konu edeceğim bir yazı olacaktır.

Volkswagen grubu, 2005 yılından beri V16 motoru Bugatti markası için üretiyor. Bugatti hepinizin bildiği gibi, Veyron ve Chiron araçlarının üreticisi bir marka. V16 motoru ise, Veyron ve Chiron araçlarında kullanılmıştı. Akıllara zarar bir motordur aslında, baktığınız incelediğiniz zaman. 8 litre hacim’e sahip, inanılmaz büyük bir motor. 4 adet Kam mili var, 4 tane Turbosu var.

V16 denmesinin sebebi aslında, 90 derece açıda buluşan 2 tane V8 motor’un birleştirilip, tek krank milini çevirmesi sonucunda oluşturulan bir motor. Böyle düşündüğünüz zaman, çok çılgınca geliyor gerçekten de çılgınca motor aslında. Ayrıca da, Bugatti Chiron Süper Sport 300+ Plus modelinde kullanılan versiyonunda, “7.000 devirde iken 1.578 Beygir güç” üretiyor, inanılmaz bir sayı.

V16 Motorun Teknik Özellikleri || Bugatti V16 Motor

Bugatti V16 Motor
Bugatti V16 Motor

Biraz da bu motor’un tekniklerine bakalım. İlk olarak motor biçimine ve gövdesine baktığınız zaman, 90 derecelik bir V8 motor dendiğinde akıllara hep American Muscle araçlar geliyor. Bu motorlara baktığınız zaman, bir tarafta 4 diğer tarafta 4 olmak üzere 90 derece ile birleşerek tek bir krank milini çeviriyorlar. V16’ya baktığımız da aslında aynı mantık üzerine işliyor. 90 derecede birleşen 2 taraf var. Tek farkı, 4’e 4 silindir yerine 8’e 8 silindir kullanmışlar. Şunu da değinmek isterim, sıralı 8 diye bir şey hayatınız da duymamışsınızdır diye düşünüyorum.

Çünkü; inanılmaz fazla yer kaplıyor ve herhangi bir arabaya sıralı 8 silindir’i sığdırmak oldukça zor. Bu yüzden de bu sorunu çözmek için bir yol aramışlar, bu sorunu çözmek içinde buldukları yol ise sıralı 8’e 8 yapacağımıza V8 ile V8’i birleştirip V16 yaparız. Böylece hem yer sıkıntımız da azalmış olur, hem de 16 silindirli motorumuz olur demiş bu Volkswagen mühendisleri.

16 tane silindiriniz olduğu zaman direk olay tabi ki, 4 tane de Turbo koymanız gerekiyor bu araca. 2 turbo 8’e 8 yani 16 silindiri güçlendirmiş oluyor. Aslında bu turbo yerine 1 büyük turbo da kullanılabilirmiş ama, hem gaz tepkisini arttırmak hem turbonun direncinin arttırmak için, 2 küçük turbo tercih edilmiş. Küçükten kastımız, o büyük devasa turboya göre küçük olması yoksa bugünkü kullanılan araçlarda ki turbolardan daha küçük değil. Volkswagen’in senelerdir ürettiği Golf‘lerde Passat‘larda kullanılan, aslında efsanevi bir motor. Çok ilginç bir çalışma prensibi var.

Ufak çok basit bir hesap yaptığınız zaman, Volkswagen‘in bu efsanevi dediğimiz, her aracında neredeyse kullanmaya çalıştığı, VR6 motor 3.2 litre hacime sahip. Bu VR6 motorda 6 tane silindir var, tek blokda V6 olarak düşündüğünüz de bunu 6’ya bölüp 16’ya çarptığınız zaman, 3.2 direk 8 litre yani ( 3.2/6×16=8.0L ) formülünde oluyor. Şans eseri bakın ki, Volkswagen yine aynı tasarımı kullanarak ve büyüterek yeni bir motor yapmış anlamına geliyor.

VR6 Motorlar İle Aynı Teknolojiye Sahip

Bugatti V16 Motor
Bugatti V16 Motor blok resmi

Kısacası bu VR6 motorda kullanılan mantığın aynısı kullanmış Volkswagen ama 6 silindir yerine biraz daha uzatıp 2 silindir daha ekleyerek VR8 yapmış. Bu iki VR8’i birleştirerek V16 haline getirmiş motoru. Bu yüzden o V16 motor’u, 2 tane VR6 olarak düşünebilirsiniz. Bu yüzden aslında motor’u yarım yarım ele aldığınız zaman, tamamen aynı mantık. Tek taraftan temiz hava girişi var, tek taraftan egzoz çıkıyor. Bu tek taraftan çıkan egzoz gazı, 2 tane turboyu besliyor ve 2 turbo da motorun yarısına giden havayı sağlıyor. Bu yarımı 2’ye katlayıp 2 ile çarptığınız zaman kısacası V16 motor elde etmiş oluyorsunuz.

Avantajlarına baktığınız zaman, tabi ki daha fazla güç ve daha dengeli çalışan motor. 16 silindirli olduğu zaman, motor çok daha dengeli çalışıyor. Aynı zaman da, çok yüksek miktarda güç üretebiliyor. Yine başka bir avantajı da, 16 silindirli bir motora göre oldukça az yer kaplaması. V12 yakın bir hacmi var. Standart V12 ile aynı yeri kaplarken, aynı hacime 16 silindir sığdırmışlar diyebilirsiniz.

Bugatti V16 Motor un Dezavantajları

Dezavantajlarına baktığınız zaman, hepimizin bildiği gibi çok yüksek maliyeti ve çok kompleks yapısı. Kompleks yapı dediğimiz zaman, hayal etmek çok zor değil. Bu motor da 64 tane Valve, 4 tane kam mili, 4 tane turbo, 2 tane intercooler, 16 tane silindir, 16 tane piston vs. var. Öyle olunca çok kompleks bütün bu yapıların birlikte çalışması, çok iyi tasarlanması gerekiyor. Maliyeti çok arttırıyor bildiğiniz gibi. Tabi ki bu kadar çok parça kullandığınız zaman, ağırlığı da bu motor’un 400 kg civarında. Öyle olunca da, oldukça ağır bir motor. Bu da dezavantajı.

Ama bildiğiniz gibi, Bugatti Wolkswagen grubunun artık bütün hünerlerini, bütün teknolojisini göstermeye çalıştığı, bir marka olduğunu için çekinmemiş. Yazdığımız gibi VR6 motora silindir ekleyerek birleştirerek, bundan 2 tane kullanmış ve bu araçla bir gövde gösterisi yapmış. Bu yüksek komplekslikle yüksek maliyetli motoru yapabileceğini göstermek istemiş. Bunu da başarmış.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma