Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaGenelCVT Şanzıman Nasıl Çalışır? Neden Tercih Edilmez

CVT Şanzıman Nasıl Çalışır? Neden Tercih Edilmez

CVT şanzıman nasıl çalışır? Diğer şanzıman türlerine göre avantajları nelerdir, neden fazla tercih edilmezler? gelin şu olayı beraber çözelim.

Öncelikle CVT şanzıman diğer şanzıman türlerine göre, yani çift kavramalara, manuellere, Tork Konvektörlülere hiç bir şekilde benzemiyor. Bu şanzıman tipleriyle pek bir alakası yok. Onlardan en büyük farkı, onların hepsinde 1’inci 2’nci 3’üncü vitesler olur ve hepsinin karşılığı olan dişli grubu vardır. CVT şanzımanda ise 2 tane kasnak var ve bu iki kasnak, birbirine kayış vasıtasıyla bağlı. Yenilerde artık zincir vardır, kayış kullanılmıyor pek fazla.

Dişli oranını değiştirmek içinse, bu kasnakların konik duvarları birbirine yaklaşıp uzaklaşabiliyor. Yani 2 duvar birbirine yaklaştığı zaman, zincirde dışarıya doğru itiliyor, daha büyük bir dişli haline geliyor. Karşı kasnakta ise tam tersi oluyor. Yani biri kapanırken diğeri açılıyor ve o da artık daha küçük bir dişli halini alıyor. Sürekli olarak’da değiştiriliyor. Zaten CVT de sürekli değişken şanzıman anlamına geliyor.

CVT Şanzıman Nasıl Çalışır? || motor destek

CVT Sonsuz Dişli Şanzıman

O da sürekli bu değişimi yapıp, farklı oranlara geçirebildiği için ve buna yine elektronik olarak karar veriliyor. Günümüzde ki çoğu şanzıman gibi. Bu ne avantaj sağlıyor derseniz, sürekli olarak oranı değiştirebildiği için, motorun devri sabit iken araba hızlanabiliyor. Ya da tam tersini yapabiliyor. Yani siz acil bir hızlanmaya ihtiyaç duyuyorsanız, gaza çok basmışsanız bu şanzıman sayesinde örnek olarak; maksimum motorun tork’unu verdiği devir 4.000 olsun, 4.000 devire getirip orada sabit tutun, sizi hızlandırabiliyor. Böyle bir avantajı var.

Ya da trafikte ilerlerken, özellikle dur kalk manueller de, çok düşük hızlarda 1’inci viteste araba çok ses çıkartır. 2’ye atarsınız çekmez keşke böyle ara vites olsaydı derseniz, işte CVT tam olarak burada imdadınıza yetişiyor. Teorikte sonsuz sayıda dişli oranı yaratabildiği için, CVT arada ki oranları sizin ihtiyaçlarınıza göre ayarlamış oluyor. Bu aynı şekilde uzun yolda giderken, hızınız sabit giderken yani devir sabit, ama hafif hızlanmak istediniz çok gaza basmadınız. Yine devriniz sabit kalıp, yavaş yavaş hızlanabiliyorsunuz.

CVT ŞANZIMANIN İÇ GÖRÜNTÜSÜ || CVT ŞANZIMAN NASIL ÇALIŞIR?

Devir Sabit İken Hızın Artması

Devir sabit iken, hızın artması yada azalması çok alışıldık bir şey olmadığı için, genel de kademeli oranlı şanzımanlar insanlara genel de garip gelebiliyor. Bu yüzden hızlanması alışması biraz daha uzun sürebilir. Bu sistemin en büyük avantajı, eskiden kayış ile aktarımı yapıldığı için, kayış çok yüksek torklara dayanamıyordu, bu yüzden genel de çok tork’u olan arabalarda bu tip şanzıman kullanılmıyordu. Daha sonra bu 2.0 TDIlerde kullanılan zincirler çıktı. Daha sağlam bir sistem. Ama DSG gibi standart kademeli şanzımanlar gibi tutmadı pek fazla.

Fakat genel de Japon üreticiler de, SUBARU da HONDA da kullanılıyor. Seveni de var sevmeyeni de var farklı bir şanzıman, çok kompakt ve küçük bir yapısı olduğu için, Scooterda da bu tip şanzıman kullanılıyor. Kademeli oranlar yerine bunu kullanmak daha kolay oluyor. Torkları da düşük olduğu icin, sıkıntı çıkarmadan çalışıyor. Şöyle diyenler olacaktır; 7 ileri 8 ileri CVT bunlar aslında yine oranlı şanzıman değil.

CVT Şanzıman Nasıl Çalışır?

CVT Şanzıman İle İlgili Son Olarak

Dediğimiz gibi sonsuz sayıda dişli oranı sağlayabilen şanzıman. Ama insanlar kademelilere alıştığı için ve eğer böyle bir şey isterse diye, spor modunda yada manuel modunda kulakçıklar oluyor. Bastığınız zaman sizi 1 2 ve sonraki diğer vitesler varmış gibi, önceden belirlenmiş oranlara götürüyor direkt. Yani orada dişli grubu yok, sadece bu oranların, önceden belirlenmiş halleri arasında geçiş yapıyorsunuz. Bu sayede standart çift kavrama gibi, tork konvertörlü gibi vitesler arası geçiş yapıyormuş gibi hissediyorsunuz.

Örnek olarak CVT şanzımanla ilgili bu videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma