Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaGenelDebriyaj Tokatlamak Nedir?

Debriyaj Tokatlamak Nedir?

Merhaba arkadaşlar, bu makale de debriyaj tokatlama dediğimiz tabiri sizlere anlatacağım. Aslında baktığınız zaman, mantık olarak ters gelse de, el freni çekmek ve debriyaj tokatlamak aynı mantıkla çalışıyor. Fakat ters yönlerde çalışıyorlar gibi gelebilir size.

Drift mantığı üzerine değinecek olursak, aslında tamamen kinetik ve statik diye tabir edilen sürtünmeden geliyor.

Sürtünme dediğiniz şey nedir diye düşünecek olursanız. Kutu, sabit bir şekilde durduğunda, kendi gücünüzle itmeniz zordur. Bir kere hareket etmeye başladığı zaman, daha kolay hareket ettiğini fark edersiniz. Bu da, kinetik ve statik sürtünme arasında ki farktan geliyor. Kinetik sürtünme, statik sürtünmeye göre daha azdır.

Bir cisim duruyorken, hareket ettirmek daha zor iken, hareket etmeye başladığı an da sürtünme daha az olacaktır. Böylelikle, itmek üzere olduğunuz cismi, daha az bir kuvvetle itmiş olacaksınız. Drift’in arkasında ki mantık ise, tamamen buna dayalıdır.

Aracın tekerleklerine baktığınızda, bu tabi drift, yani yanlama durumunda ki arka tekerlekleri değiniyorum. Yeri tutuyorken, yerden kontağını yani, yere tutunma kuvvetini koparması zordur. Bir kere kaydırmaya başlarsanız, bunu devamı gelecektir. Kaymaya devam edecektir.

Sebebi ise, birebir cisim örneğinde belirttiğim sürtünmeden dolayıdır. Araçta, kontağı yani sürtünmeye yardımcı olan 2 durum, biri el frenini çekmek diğeri ise, debriyaj tokatlamak. El frenini çektiğiniz de, mantığı düşününce basit görünüyordur.

Aracınız da gidiyorsunuz, arka tekerlekler dönüyor fakat yerle bir tutunması olduğundan, el frenini çektiğiniz an frenler sıkışıyor. Tekerlekler kitleniyor. Böylelikle sıkışan frenle birlikte, kitlenen tekerler kaymaya başlıyor. Bir kere kaymaya başladığında, siz el frenini indirseniz bile, arka tekerler kaymaya devam edecektir.

Bu sebeple, driftçilere baktığınız zaman, çok hızlı bir şekilde el frenini, çekip indirirler. Böylelikle, arka tekerler kaymaya başladığı andan itibaren, drifte başlamış olurlar. Hatta o kadar hızlı çekip indirirler ki, kullanmakta olduğumuz standart el freni düğmesini, de-aktif etmişlerdir. Yani bu tuş, tutmaz. Böylelikle driftçiler, el frenini bıraktıkları anda, otomatik olarak aşağıya iner.

Debriyaj tokatlama ise, aynısının ters mantığı olarak belirtmiştim.

Debriyaj Tokatlama Aslında Nedir?

Debriyaja bastığınız anda, motor ile tekerlek arasında ki bağlantı kesilir. Motordan gelen güç, tekerlere iletilmez. Tekerlerin oluşturduğu yük ise, motora gitmez. Debriyaj, teker ile motorun birbirine uyguladığı yükü bağlantıyı ayırır.

Yolda gittiğiniz de, debriyaja basıp ayağınızı gazdan çekmezseniz, motora yük binmediğinden dolayı, motorun devri otomatik olarak artmaya başlayacaktır. Yükselen devirin ise şöyle bir önemi var. Araçlarınızın Tork, Güç ve devrine baktığınız zaman, aracın devri, ne kadar artıyorsa tork ve gücü bir o kadar artacaktır. Fakat belli bir devirden sonra ise, düşmeye başlayacaktır.

2.000 ( iki bin ) veya 1.500 ( bin beş yüz ) devirde gidiyorsunuz. Bir anda, debriyaja bastınız ve ayağınızı gazdan çekmediniz. Bu sebeple motorun devri, yük olmadığından dolayı, bir anda arttı ve 3.000 ( üç bin ) 4.000 ( dört bin ) devirlere çıktınız. Motorun tork’u ve gücü de bir anda artmış olacaktır.

Tekrardan, ayağınızı bir anda debriyajdan çektiğinizde ise, yüksek güç ve yüksek tork devrinde ki motor, bir anda tekerlere bağlanacaktır. Yani, motorda ki tork, ani bir şekilde tekerlere iletilecektir. Böylelikle, tekerler yerden kopacaktır ve kaymaya başlayacaktır.

Nasıl el frenini çektiğinizde, tekerleri durdurarak kaydırmaya çalışıyorsanız, ekstra bir güçle tekerlerin kaymasını sağlamanız gerekiyor.

Ne yaptığınızı biliyorsanız bu şekilde yolda, yanlayarak tabiriyle gideceksiniz. Aksi durumda, spin atma yani kendi etrafınızda dönme gibi bir durum söz konusu.

Debriyaj Tokatlama Tabiri Neden Kullanılır?

Motordan yükü aldığınız zaman, devir çok hızlı atacaktır. Bu yüzden de, debriyaja kısa bir süre basmanız gerekiyor. Örnek olarak belirtmek gerekirse, ani bir şekilde ayağınızla basıp çektiğiniz an, sanki elinizle bir yere dokunup anında elinizi çeker gibi bir durum olacaktır.

 

Dizel Araba Neden Yüksek Sesle Çalışır?” Yazımızı okumak için tıklayın.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma