Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaGenelDiferansiyel Nasıl Çalışır?

Diferansiyel Nasıl Çalışır?

Diferansiyel Nasıl Çalışır kelimesi çok aranıyor bu sıralar bizde bunu incelemek istedik. Öncelikle diferansiyelin ne işe yaradığını değinelim. Arabamız bir viraj dönerken, yani direksiyonu hangi yöne çevirirseniz, araç bir noktanın etrafında döner. Merkezi belli olan bir merkez çizer. Ama bu sırada içeride kalan tekerlek ile, dışarıda kalan tekerleğin aldıkları yol aynı değildir. Dışarıda kalan lastik daha hızlı gitmek zorundadır ki, ikisi birbirini yakalayabilsin. Diferansiyel de, tam olarak bu görevi görüyor. Yani motordan gelen gücü, farklı hızlarda dönebilen tekerleklere aktarıyor.

Peki bunu nasıl yapıyor?

Ayna dişli adı verilen bir dişli var. Şanzımandan gelen hareketi, direkt olarak aktarıyor. Daha büyük bir dişli ve diferansiyelindışında oluyor. Buna bağlı olan bir hazne var, bu haznenin içinde de pinyon dişlisi adı verilen 2 dişli var. Sağ ve sol tarafta ise, tekerleklere yani akslara giden 2 ayrı dişli daha bulunuyor.

Eğer direksiyonunuz kırılı değil ise, tamamen düz yolda gidiyorsanız ve iki tekerleğin tutuşu da aynı ise, ayna dişliyi şanzımandan gelen ayrı bir dişli döndürmeye başlar. Bu da, ona bağlı olan hazneyi döndürür. Pinyon dişlileri de, bu hazne ile birlikte döner iç kısımla. Siz direksiyon kırık olmadığı için, aynı hızda döneceği için pinyon dişliler kendi etrafında dönmez.

Böyle olunca da, sanki bütün bir şaftmış gibi ikisi birlikte döner. iki aksta, aynı hızda ve aynı şekilde dönmeye başlar. Eğer viraj alıyorsanız da, tekerlekler arası bir hız farkı olacaktır. Bir tekerlek daha fazla dönmeye çalışacak, bir tekerlek daha az dönmeye çalışacak. Bu durumda da, ortada ki pinyon dişliler kendi etrafında dönmeye başlayacak. Bu hareketi de sağlayacak, yani büyük hazne dönüp Tork’a aktarırken, küçük olan pinyon dişlilerde dönüşün değişmesini sağlayacak.

Arkadan Çekiş Otomobillerde Diferansiyel || Diferansiyel Nasıl Çalışır

Arkadan Çekiş Otomobillerde Diferansiyel

Eğer ki, arkadan çekiş bir otomobiliniz var ise diferansiyel direkt şanzımana bağlı olamayacak, önden çekişlerde ki gibi. Ortadan aks geçecek. Çünkü; şanzıman ön tarafta, diferansiyel arka tarafta ve bu şarftın sonunda da mahruti dişli denilen dişli var. Bu sefer de o aynı işi yapacak. Fakat, çalışma mantığı tamamen aynı. İki teker bağımsız hızlarda dönebildiğinden dolayı, tekerleklerden bir tanesi sürüklenmez.

Eğer ki; diferansiyel olmasaydı ve tamamen düz bir şaft üstünde, iki tekerlek de aynı hızda dönmeye zorlansaydı, bu sefer siz viraj alırken iç tarafta ki daha düşük bir hızda dönecek. Dışarıda ki, daha yüksek hızda dönmek isteyecek. Tekerleklerden bir tanesi de, sürekli olarak sürüklenecektir. Bu sürüklenme yüzünden, doğru düzgün dönmenizi zorlaştıracaktır. Sizi virajın dışına doğru bir itiş sağlayacaktır. Tabi ki de, yoldan da uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Bu sistem de, bu durumun önüne geçmek için tasarlanmış bir mekanizma.

Bu açık tip bir diferansiyel olarak geçiyor. Çoğu araba da görebileceğiniz tip. Bunun ise bir dezavantajı var. Tasarımdan ötürü.

Motordan gelen tork, iki lastiğe dağılırken bu tasarımda tutuşun az olduğu tekerleğe, daha fazla tork gidiyor.

Yani bu da şu demek;

Sizin arabanızın bir tekerleği, buzun üstünde olsun. Bir tekerleği tamamen asfaltın üstünde olsun. Buzun üstünde ki çekiş, neredeyse 0’a yakın olacaktır. Siz ise, bir anda gaza basarsanız buzun üstünde ki tekerlek patinaj çekerken, asfaltın üstünde kalan yere tutunacaktır. Yani, hareket etmeyecektir. Bütün tork buzun üzerinde ki tekerleğe gidecektir. Bunun önüne geçmek için ise, kilitli diferansiyel denen bir mekanizma var.

Diferansiyel Nasıl Çalışır konusu hakkında aradığınız bilgileri derledik peki bu konuda sizin görüşleriniz nelerdir ?

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma