Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelDizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

Eğer bu yazıyı okumaya başladıysanız, aracınızın normalden daha fazla yaktığını düşünüyor olmalısınız. Dizel arabalar yaşlandıkça, yüksek yakıt tüketimine neden olabilecek bir çok faktör vardır. Sorunun ne olduğunu ve yakıtınızı normal seviyelere çıkarmak için neler yapabileceğinizi, öğrenmek için sizlere bir kaç fikir vermeyi hedefliyoruz. Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır inceleyelim.

1 – Motorun İçinde Kurumlar Oluşması

 1 - Motorun İçinde Kurumların Oluşmaya Başlaması Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
1 – Motorun İçinde Kurumların Oluşmaya Başlaması || Dizel Araba Neden Fazla Yakar?

Aracınız yaşlandıkça, valfler, pistonlar, enjektörler ve silindir duvarları üzerinde kurum birikir. Küçük bir kurum birikimi tamamen normaldir. Ancak kritik alanlarda bazen çok fazla Kurum birikmesi meydana gelir.

Bu, valflerin doğru şekilde oturmasını veya pistonların silindir duvarlarına karşı sızdırmazlığını etkileyebilir. Bu da, verimi ve dolayısıyla yakıt tasarrufunu azaltan sıkıştırmayı azaltır.

Bundan dolayı aracımızı, soğuk iken yüksek devirlerde kullanmamız gerekmekte. Ayrıca yakıt seçimini bilindik bezin istasyonlarından yapmamız gerekmekte. Aracınızda kurum, yani karbon temizleme ürünleri alarak ilk günkü haline çevirebilirsiniz.

2 – Yıpranan Pistonlar || Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

2 - Yıpranan Pistonlar
2 – Yıpranan Pistonlar || Dizel Araba Neden Fazla Yakar?

Bir araç yaşlandıkça, piston ve segmanları yıpranabilir, böylece silindir duvarına karşı da iyi sızdırmazlık sağlamazlar. Bu, yakıt ekonomisini de azaltan sıkıştırmayı azaltır.

Yanlış yağ kullanıldığında, yağ uygun aralıkta değişmediğinde veya yağın azalmasına izin verildiğinde piston segmanlarındaki veya silindir duvarlarındaki aşınma hızlanır. Bu yüzden yağ değişimi ve bakımı çok önemlidir.

3 – Ayağınızı Yavaşlatmak

3 - Ayağınızı Yavaşlatmak Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
3 – Ayağınızı Yavaşlatmak

Olabildiğince eğlenceli olabilir, ancak dip gaz yapmak aniden kalkışlar yapmak size her zaman fazla yakıt yaktıracaktır. Yavaş dokunuşlar yapmanız, size her zaman yakıt ekonomisi yapmanızı sağlayacaktır.

Gaz pedalına bastığınızda, arabanın fazla yakması tamamen tasarım gereğidir. Gaz pedalına bastığınızda, gaz kelebeği plakası açılır ve yanma odasına daha fazla hava girmesini sağlar. Aracın Motor Kontrol Ünitesi (ECU), uygun hava yakıt oranını korumak için daha fazla yakıtı motora gönderir. Bundan dolayı verimliliğimiz düşecektir.

Tabi ki yaşlı neneler gibi araç kullanmanız gerekmez. Sadece uzakta yanan kırmızı ışık olmasına rağmen gaza basıp ardından frene basmanız mantıklı olmayacaktır. Kırmızı ışıkta aniden kalkmak yerine yavaş kalmayı tercih edin. Bırakın kornaya bassınlar, sonuçta yakıtın parasını onlar vermiyorlar.

4 – Takip Mesafesi

 4 - Takip Mesafesi  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
4 – Takip Mesafesi

Takip mesafesinin az olması, hem güvenlik açısından sizi tehlikeye atacaktır. Hemde öndeki aracın en küçük frenleme yapmasında, sizin daha fazla fren yapmanıza neden olacaktır. Ayrıca, trafikte diğer sürücüleri yavaşlatan ve kızdıracak dalgalar oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Trafikte sakin kalır ve takip mesafenizi arttırırsanız, yakıt ekonomisinde gözle görülür ve saygın bir artış göreceksiniz. Hemde eve sağlıklı bir şekilde dönebileceksiniz.

5- Soğuk Havalarda Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

 5- Soğuk Havalar  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
5- Soğuk Havalar

Dışarısı soğuk olduğunda, aracınızın normal çalışma sıcaklığına ulaşması daha uzun sürer. Yağ, daha düşük sıcaklıklarda daha kalın haldedir ve bu da verimliliği azaltır. Bu etkiyi en kısa yolculuklarda en çok fark edeceksiniz.

Soğuk hava, ılık havadan daha yoğundur, bu nedenle uygun hava-yakıt oranını korumak için araç daha fazla yakıt gerektirir. Ek olarak, benzindeki katkı maddesi karışımı kışın yazdakinden farklıdır. Kış yakıtı galon başına biraz daha az enerji içerir.

Daha sıcak bir iklime geçmek ya da aracınızı kışın garajda tutmak dışında, daha soğuk aylarda yakıt ekonomisinde doğal bir azalmayı önlemek için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Aracınızı ısınana kadar yüksek devirlere çıkarmayın demek dışında.

6 – Düşük Lastik Basıncı

6 - Düşük Lastik Basıncı Dizel Araba Neden Fazla Yakar?  Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır
6 – Düşük Lastik Basıncı

Düşük lastik basıncı, lastikte yuvarlanmayı zorlaştırır. Bu da araçtan verilen hızı korumak için daha fazla enerji gerektirir. Birçok yeni araç, yakıt verimi sağlamak için lastiklerde sensörler içerir ancak sensöre sahip değilseniz bezin istasyonlarında lastik basıncınızı sürekli kontrol ediniz.

Sensörlü araçlarda ise, ne yazık ki, onlar sadece yeterince düşük bir noktaya geldiğinde düşük lastik basıncı konusunda sizi uyarırlar. Tekerin belkide 6 bar hava basıncı düşmüş durumda ancak siz hala farkında değilsiniz.

Fabrikada önerilen değere ayarlandığından emin olmak için iyi bir lastik basınç göstergesi olan benzinliklere gidin çoğu hatalı ölçüm yapıyor. Çoğu aracın önerilen lastik değerleri, kapı içlerinde yazmaktadır ön ve arka lastikler farklı olabiliyor buna çok dikkat edin.

8 – Rot Ayarınızın Bozuk Olması

8 - Rot Ayarınızın Bozuk Olması Dizel Araba Neden Fazla Yakar?  Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır
8 – Rot Ayarınızın Bozuk Olması

Eğer direksiyonu düz tuttuğunuzda araba düz gitmiyor ise, siz düz gitsin diye direksiyonu farklı yöne doğru çevirerek araç ile savaşıyor iseniz. Yakıt ve lastikleriniz için çok üzücü haberlerimiz var. Aracınız bununla savaşmaya hazır değil.

Hemen bir rot ayarı yaptırmak için sanayiye uğrayın. Eğer uygun bir usta bulursanız 2019 şartlarında 40 50 TL arasında direksiyon ayarlarınızı yaptırabilirsiniz. Rot ayarı doğrudan yakıtı ve lastiklere etki eder.

9 – Kalın Yağ Kullanmak Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

9 - Daha Kalın Yağ Kullanımı Dizel Araba Neden Fazla Yakar?  Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır
9 – Daha Kalın Yağ Kullanımı

Bazı insanlar kaçakları önlemek veya sürtünme sesini azaltmak için eski otomobillerde daha kalın yağ kullanmaya resmen yemin ediyorlar, bu fikirleri sanayide veren ustalardan uzak durun bu önerilen bir strateji değildir.

Daha kalın yağ, motorun iç bileşenlerinde daha fazla direnç göstererek yakıt tasarrufunu azaltır. Genel olarak, kullanım kılavuzunda önerilen yağı kullanmak her zaman en iyisidir.

10 – Daha Fazla Yağ Koymak

10 - Daha Fazla Yağ Koymak  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?  Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır
10 – Daha Fazla Yağ Koymak

Aracınıza yağ eklemelerinde daha fazla yağ koymanız durumunda, yağ kartel içinde yükselerek krank miline ulaşacaktır. Ulaşması durumunda, krank her dönüşünde bu havuzdan geçecek ve sürtünmeye maruz kalacaktır. Buda motorun daha fazla yakmasına sebep olur ve aşırı yağ basıncı nedeniyle yağ kaçakları meydana gelir.

Bunun gibi problemler yaşadığınızda sıvı emici özelliği olan maddeler ile yağ çubuğundan yağ çekebilirsiniz. Yağ seviyesi her zaman çubuğun işaretlerine uygun olması gerekir.

11 – Ömrünü Tamamlayan Enjektörler

11 - Ömrünü Tamamlayan Enjektörler  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
11 – Ömrünü Tamamlayan Enjektörler

Yakıt enjektörleri çok spesifik bir zamanda çok spesifik bir şekilde yakıt enjekte edilmesinden sorumludur. Arızalı bir yakıt enjektörünüz varsa veya enjektörü tıkayan bir şey varsa, yine de yakıt püskürtebilir, ancak büyük olasılıkla tasarlanmadığı bir şekilde püskürtecektir.

Bazen enjektörlerin basitçe temizlenmesi gerekir ; bu da her enjektörü değiştirmek yerine paradan tasarruf etmenizi sağlar. Bunu yapmak için, enjektörü söküp balata spreyi kullanarak yapabilirsiniz.

12 – Yanlış Zamanlama Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

12 - Yanlış Zamanlama  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
12 – Yanlış Zamanlama

Eskiyen bir triger kayışı sente atlayabilir. Yada yanlış yerlerde değiştiğiniz kayış, size zararlar çıkarabilir. Triger kayışı doğru takılmazsa, emme ve egzoz değerleri, krank milinin konumuna göre doğru zamanda açılıp kapanmaz, bu da yanmamış yakıtın araçtan çıkmasına ve çok kaba çalışan bir motora neden olur.

Bu işi kendi başınıza halletmek için kendinizi rahat hissetmiyorsanız daima bir uzmana danışın. Triger Seti Ne Zaman Değişir? Triger Nedir?

13 – Kötü Durumda Olan Oksijen Sensörü

 13 - Kötü Durumda Olan Oksijen Sensörü  Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
13 – Kötü Durumda Olan Oksijen Sensörü

Oksijen sensörün’de hata olduğunda dair bir ışık yanmasa bile, dikkate almayın! Çoğu araç kötü bir O2 sensörüyle mükemmel çalışıyor gibi görünüyor, ancak tam olarak ömrü bittiğinde anlarsınız. Eskiyen sensör gerektiğinden çok daha fazla yakıt enjekte edecek ve gaz israf edecektir.

Yeni bir oksijen sensörü almak, oldukça ucuz bir çözüm olabilir. Sadece dizel arabada az yakmanızı sağlamaz, yaşadığınız çevre için de daha iyidir.

14 – Eski Motor Hava Filtresi Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

14 - Eski Motor Hava Filtresi Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
14 – Eski Motor Hava Filtresi

Tıkalı hava filtreleri , motora girebilecek havanın miktarını kısıtlar ve bu da motorun aynı hızda hareket etmesini zorlaştırır.

Motor hava filtrenizi en son ne zaman değiştirdiğinizi hatırlamıyor musunuz? Çöp kutusuna atıp yeni bir tane almanın zamanı gelebilir.

Son olarak bu başlığa dikkat çekmek istiyorum.

15 – Vites Seçimi

15 - Vites Seçimi Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
15 – Vites Seçimi

Bu başlığı ciddi anlamda önem vermek istiyorum. Fiat Egea üzerinden anlatacak olursak, baktığımız zaman aracın maksimum devri 4.500 devir, çünkü bu araç dizel bir araç. Dizel arabalar, bezin ile çalışan araçlara göre daha az devir çevirmektedir.

İnceleyerek baktığınız zaman minimum deviri 1.000 devir civarında iken, 138 Nm tork’a sahip bir motor.

Maksimum tork’u 1.500 devri üzerinde 200 Nm tork ile veriyor ve daha sonra 4.500 devire kadar azalmaya devam ediyor.

4.500 devirde de 142 Nm tork veriyor böylece vites atmanız gerekiyor artık bu aralık içinde. Biliyorum biraz kafanız karıştı bu tork olaylarından ama devam edin size cevabı vereceğim.

Vitesinize göre, yere aktarılan kuvvet değişir. Ama yakıt tüketiminiz için, bunun aslında bir önemi yoktur. Çünkü tüketim, motorun içinde gerçekleşir. Motorun kendi ürettiği güç, motorun üzerine binen yük motorun çevirdiği devir ne ise buna göre ayarlanır.1.3 Multijet Fiat Egea aracında ki motorun, tork eğrisi 4.500 devir 150 Nm torktur.

Fiat egea görseli Dizel
Dizel Araba Neden Fazla Yakar

Bu eğri de şu anlama gelir;

Siz sonuna kadar gaza basarak gittiğinizde, motorunuzun hemen çıkışında, tork ölçerseniz 1.000 devirde iken ayağınız dip gazda iken, 138 Nmden başlayarak yükselir ve daha sonra aşağıya doğru düşer.

Dip gaz yapmazsanız, bu eğrinin herhangi başka bir yerinde de bulunabilir. Motorunuza binen yükle alakalıdır. Motorunuz, aracınızı ilerletebilmek için yakıt yakar bunun içindeki enerjiyi yola aktararak ilerlemenizi sağlar.

Bu demek oluyor ki; sizin yaktığınız yakıt, motorun içinde ki sürtünmelere gider, aktarma organlarında ki sürtünmelere gider, tekerlekte ki sürtünmeye gider, hava sürtünmeye gider ve eğer yokuşta gidiyorsanız, aracın ağırlığınada gider. Bütün bunları karşıladıktan sonra, aracın hızlanmasını yada sabit hızda gitmesini sağlar. Biz şu an tüketimi minimumda tutmak isteyeceğimiz için, sabit hızla gideceğiniz durumu değerlendireceğiz.

Sabit Hızda Giderken Yakıtı Düzenleme

Sabit Hızda Giderken Yakıtı Düzenleme Dizel Araba Neden Fazla Yakar?
Sabit Hızda Giderken Yakıtı Düzenleme Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

Bu araçlar üretilirken, belli bir verimlilik grafikleri oluşturulur. Bu grafik ise her araç için hemen hemen aynıdır. Tork eğrisinin altına baktığınız zaman, genelde verimlilik grafiği yüksek devirlerde ve düşük güç üretirken çok yüksek olurken, daha düşük devirde, en yüksek güç ürettiğiniz taraflara doğru azalmaya başlayacaktır. Bu en çok kullanacağınız durum olacaktır, bildiğiniz gibi düşük devir, yüksek güç aslında ve en kullanışlı yerdir. Burada motorunuzun verimliliği en yüksek olacaktır.

Örnek verecek olursak;

vites seçimimnin önemi
Vites seçiminin önemi Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

Motorunuza çok yük binmiyorken, 1’inci yada 2’nci vitesteyken sürekli 4.500 devir çevirerek giderseniz, yakıt tüketiminiz en yüksek seviyede olacaktır. Verimliliğiniz en düşük seviyede olacaktır. Fakat tam tersi, aynı viteste iken deviri biraz daha düşük tutarak, bunu azaltabilirsiniz.

Aynı şekilde motora binen yüküde ayarlayarak, bunu optimum seviyede ayarlayabilirsiniz. Verimliliğin en yüksek olduğu yerlerde, vitesi değiştirmenizi sağlar. Böylece bir sonraki viteste de, yine verimliliği yüksek olduğu noktaya denk gelirseniz. Sizin için bunu ayarlayarak, yükselt yada düşür diye sürekli, size bir tüyo verir. Olabildiğince az yakmanızı sağlamak içindir.

Verimliliğin En Yüksek Olduğu Nokta

arabanın az yakması verimlilik
verimlilik || Dizel Araba Neden Fazla Yakar

Genelde bu verimliliğin en yüksek olduğu, nokta dediğimiz gibi motora binen yük ile, deviri çok optimum şekilde ayarladığınız da bulunduğu için, hep en yüksek tork’un elde edildiği devirlerde olur.

Mesela; 1.3 Multijet Fiat Egea için, tork’u 1.500 devirde elde ettiğimiz için, 160 Nm tork civarı olacaktır. Tapa gaz gitmeden değiştirdiğiniz zaman en iyi yakıt tüketimini elde edeceksinizdir. Bütün arabalar için bu devir değişecektir. Değişmeyecek olan bir şey vardır, genel de en yüksek devirin olduğu yerde, en yüksek verimliliğin olduğu bölge bulunur.

Örneğin; aracınızın maksimum tork’u 3.500 devirde geliyorsa, 3.500 de vites değiştirmek sizin için faydalı olacaktır. Bunu zaten araçlarınızı günlük kullanırken de fark etmişsinizdir. Durduk yere devir yükseltirseniz, çok daha fazla yakacaktır. Ya da tam tersi, özellikle böyle yakıt tüketimini düşürmek için aşırı düşük devirlerde kullandığınız zaman, yine aracınızın daha fazla yaktığını fark edersiniz bir süre sonra. Bunun sebebi ise aracınızın çok fazla zorlanıyor olması ve motora binen yükün çok fazla artıyor olmasıdır. Bunun orta noktasını bulmak çok önemlidir. Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

doğru vites seçimi
Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

Ayrıca sadece yakıt tasarrufu sağlayacağım diye, çok düşük devirlerde kullanacağınız zaman, aracın başka bölgelerine de yük bindirirsiniz. Böylece gereksiz binen yükler yüzünden, aşınmalarınız artacaktır. Aracın motorunun ömrü kısa olacaktır. Bunu en iyi seviyede tutmak için de, araçta gösterilen, göstergelere dikkat etmek önemlidir. Vitesinizi yükseltmeyi düşürmeyi söylüyorsa, genel de bu araçları tasarlayan mühendisler, bu tür verilere bakarak gösterileri tasarladıkları için bu göstergeler doğru belirtiler gösteriyor olacaktır.

Ama en büyük hatalardan birisi, düşük tüketim sağlamak için yokuşta giderken, 1.000 devirde aracınızı zorlayarak gitmektir. Bunun cevabı; hayır motorunuzun en rahat olduğu, en gücünü gösterebildiği yani en rahat nefes aldığı devirlerde aracınızı kullanmak verimlidir aslında. Aynı zaman da başka durumlar içinde masraf yapmamanızı sağlar. Motorunuzun ömrünü uzatarak.

Aracın Uygun Devrini Kendimiz Nasıl Öğreniriz

devir göstergesi
Dizel yakıt tüketimi nasıl azaltılır

En basit söyleyebileceğim şey ise; zaten aracınızın en rahat gittiği deviri hissedeceksinizdir. Yine bir örnekle; hepiniz eminim dikkat etmişsinizdir.1.500 2.000 devir civarında aracınız çok daha rahat gidiyor gibi gelir size. 1.000 devirde sallanarak yada titreyerek giderken veya 4.000 devirde, gaza sonuna kadar basarken aşırı ses çıkarmasına rağmen istediğiniz çekişi sağlamayacaktır. Bu hissettiğiniz aracın en rahat gittiği yerlerde, vitesinizi değiştirip sabit giderken de, o devirlerde vitesi tutmak her zaman sizin için daha faydalı olacaktır.

Dizel araba neden çok yakar derseniz bunun yüzünden çok yakar. Bu şekilde yapmanız,Yakıt tüketiminizi minimuma düşürecektir. Bu dediğimiz düşürme az filan değil, çok yüksek devirlerde kullanırken ve aracınızın motoruna binen yük çok düşüktür. O minimum yerde yaktığınız yakıtın 3 katından belki fazla bile yakıyor olacaksınız. Ciddi bir fark olacaktır.

Aynısı tam tersi içinde geçerli, aracınızı 500 1.000 devirde titreyerek aşırı zorlanırken kullanmakta yine aynı şekilde, yakıt tüketiminiz aşırı miktarda arttıracaktır. Bunu da göz önünde bulundurun derim. Ayrıca şu video ile de destek alabilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma