Salı, Mart 26, 2024
Ana SayfaLastikDüşük Lastik Basıncı Işığının Yanmasının 5 Nedeni

Düşük Lastik Basıncı Işığının Yanmasının 5 Nedeni

“Lastiklerim iyi olduğunda neden lastik basıncım yanıyor?” Diye merak ettiğiniz bir durumla karşı karşıya iseniz, kesinlikle bir sorun olduğu kesindir.

1980’lerin Avrupa’sında, güvenliği büyük ölçüde artıran yeni bir teknoloji piyasaya sürüldü. TPMS (veya Lastik Basıncı İzleme Sistemi), bir lastiğin ne zaman düşük basınca sahip olduğunu belirlemek için araçtaki sensörler kullanılır ve lastiklerin kontrol edilebilmesi için sürücüyü bir uyarı ışığıyla uyarır. 

Teknoloji Amerika’ya gitti ve burada o kadar büyük bir başarı gördü ki, TREAD (Ulaşım Geri Çağırma Geliştirme Hesap Verebilirliği ve Dokümantasyon) yasasının bir parçası olarak 2007’den sonra tüm yeni araçlarda zorunlu hale geldi.

Lastik Basınç Sistemi Nasıl Çalışır? 

Sürücüye bilgi vermek için lastik basıncının ölçülüp ECU’ya gönderilmesinin birkaç yolu vardır. Lastik basıncı her bir tekerlek için bağımsız olarak ölçülür ve bazı arabalar size her bir lastik basıncını doğrudan gösterge panelinizde gösterir.

Direkt sistem arabaların çoğunda kullanılmaktadır. Genellikle supap sapının (havanın lastiğe girip çıkması gereken yer) iç kısmına tutturulmuş fiziksel bir lastik sensörü veya vericisi vardır. 

Dolaylı olarak TPMS izleme sistemi, lastiklerin dönüşü hakkında bilgi vermek için tekerlek hız sensörlerinide kullanır. ECU bunu analiz eder ve lastiklerden birinin basıncı düşükse, diğerlerinden farklı bir şekilde döneceği için bir sinyal gönderir. 

Lastik Basınç Işığı Yanarsa

Lastik Basınç Işığı Yanarsa

Araba çalıştırıldığında, Lastik Basınç ışığı normalde bir veya iki saniye yanar. Bu göstergede bulunan işaret genellikle önden bakıldığında içinde ünlem işareti bulunan bir lastiğe benziyor. Bazen sadece “TPMS” yazabilir.

Bir lastiğin basıncı düşükse, gösterge panelinde Lastik Basınç Sistemi ışığı yanar. Yanıp sönebilir veya açık kalabilir. Bunu sürüş sırasında görürseniz, güvenli olur olmaz kenara çekin ve tüm tekerleklerdeki lastik basıncını kontrol edin. Her lastiği arabanın kullanma kılavuzundaki veya iç kapı pervazındaki bilgi panelinde belirtilen basınca kadar şişirin. 

Bazı araçların, lastikleri doğru şekilde doldurmanıza yardımcı olacak özel işaretleri vardır. Yeni Nissan araçları, lastikler aşırı doldurulursa iki kez kornayı çalar. 

Tüm lastik basınçlarının doğru ayarlandığından emin olduğunuzda, aracı tekrar çalıştırın ve yolunuza devam edin. Bazı Lastik Basınç Sistemi ışıkları birkaç km sonra kapanır ve ECU’nun her şeyin yolunda olduğunu anlamasına zaman tanır.

Bununla birlikte, yaklaşık on dakikadan fazla sürüyorsanız ve ışık hala yanıyorsa, sensörlerin sıfırlanması veya yeniden kalibre edilmesi gerekebilir. Olası güvenlik sorunlarını veya araç hasarını önlemek için sıfırlamadan önce lastik basıncı ışığının neden hala açık olduğunu anlamak önemlidir.

Lastik Basınç Sistemi Işığının Yanmasının Nedenleri

Birkaç dakika sürdükten ve lastiklerin doğru basınçta olduğundan emin olduktan sonra lastik basıncı ışığı hala yanıyorsa, sorun olan şey aşağıdakilerden biri veya birkaçı olabilir.

1) Arızalı Lastik Basınç Sistemi Sensörü

Lastik Basınç Sistemi Sensörü

Fiziksel sensörler hasara meyillidir ve ayrıca her sensördeki yerleşik pil nedeniyle yaklaşık 5-10 yıllık bir ömre sahiptir. Bir pil ömrünün sonuna gelmişse veya sensörün contalarında, keçelerinde, valf başlıklarında veya göbeğinde yaşa bağlı aşınma ve yıpranma varsa arızalanabilir. 

Sensörlere zarar verebilecek başka bir şey, lastikte hava veya nitrojen dışında bir maddenin bulunmasıdır. Düz onarım sızdırmazlık malzemeleri, Lastik Basınç Sistemi olan sensörlü lastiklerde kaçınılması gerekenlerden biridir. Lastik patladığında genelde tamir edilirken ilk arızalanan parçadır.

2) Arızalı Tekerlek Hız Sensörü, ABS veya ECU

Tekerlek Hız Sensörü, ABS veya ECU

Tekerlek hız sensörünün bir parçası olan ABS (Anti Blokaj Fren Sistemi) bu veya bilginin bir araya getirildiği ECU bozulmuş ise eğer, bir sinyal var olmayan bir sorun için sürücüyü uyarmak için gönderilebilir.

Ayrıca Okuyun: Lastik büyüdükçe yakıt artar mı? Çapı büyürse ne olur?

3) Ortam Sıcaklığı Değişiklikleri

uzun yol resimleri

Soğuk hava daha yoğundur, bu nedenle lastikleri soğuk bir sabah doğru basınçta ölçmek veya doldurmak, bir süre sürüşten sonra veya daha sıcak olduğu günlerde aşırı doldurulduğu anlamına gelir.

Aynı şekilde, lastikleri en son ılık bir sonbahar gününde kontrol ettiyseniz ve iyi durumdaysa, ani bir soğuk hava lastik basıncını çok düşük yapabilir (ECU’ya sinyal verecek kadar düşük). 

Soğuk hava sıcaktan daha az yer kapladığından, lastik basıncı her 10 derece için yaklaşık 1 psi düşer. Arabanın ısınması nedeniyle araç kullanırken lastiklerdeki basınç da yaklaşık 3 psi artma eğilimindedir. 

4) Lastik Tamiri veya Değişimi

Lastik Tamiri veya Değişimi

Lastikler çıkartıldığında veya yeni lastikler takıldığında (TPMS sensörlerine sahip olmayabilir) araçta yeni bir konuma taşındığından , araç genellikle bir “yeniden öğrenme” süreci gerektirir.

Bazı arabalarda, bu sadece arabayı 5 ila 10 dakika boyunca sabit bir hızda sürerek yapılabilir. Ancak bazılarının bir alet veya teknisyen tarafından yapılması için harici yeniden kalibrasyona ihtiyacı olabilir. Özel aracınızla ilgili bilgiler için kullanıcı el kitabınıza bakın. 

Yaygın bir sorun, Lastik Basınç Sistemi sensörlerine sahip olmayan kullanılmış bir lastik seti satın alan kişilerdir. Örneğin, araçla birlikte gelen tüm mevsimlere ek olarak bir dizi kış lastiği hiç veya doğru sensöre sahip olmayabilir. 

5) Yedek Lastikte Düşük Basınç

Yedek Lastik

Her araçta yedek lastikte Lastik Basınç Sistemi bulunmaz, ancak bu lastik kaçınılmaz olarak unutulduğunda gizlice lastik basınç ışığını yakabilir. Yine de bu kötü bir şey değil; İhtiyaç duymanız durumunda yedek parçayı uygun şekilde şişirilmiş tutmak her zaman iyi bir fikirdir.  

Lastik Basınç Sistemini sıfırlama 

Lastikleri şişirdikten sonra lastik basıncı ışığı hala yanıyorsa, ışığın sıfırlanması gerekebilir. Bunun süreci, otomobil markası ve modeline göre büyük ölçüde değişir. Bazen tam prosedürü kullanıcı el kitabında veya aracınızın bilgilerini internet ortamında arayarak bulabilirsiniz. 

Bazı araçlar size özel bir alet olmadan kendi Lastik Basınç sensörlerinizi sıfırlama yeteneği vermez. Subaru bunlardan bazılarıdır: her Lastik Basınç Sistemi sensörüne o sırada lastik konumu, sıcaklık ve basınç bilgileriyle birlikte ECU’ya kaydedilmesi gereken bir kimlik verilir.

Bunlardan herhangi birinde herhangi bir değişiklik varsa (örneğin, lastik dönüşü, lastik değiştirme veya yeni doldurulmuş bir lastik), ışık sönmeden önce sensörlerin özel bir aletle yeniden kalibre edilmesi gerekir. Bu araç birçok oto tamirhanesinde, lastik dükkanında ve bayide bulunabilir. 

Honda da lastik basıncı ışığı, sistem yeniden kalibre edilene kadar sönmez. Ancak daha yeni Honda’lar bu işlemi dokunmatik ekrana entegre eder. Böylece kullanıcı kılavuzun yardımıyla TLastik Basınç Sistemini kolayca sıfırlayabilir. 

Bazı yeni Mazdalarda, Lastik Basınç Sistemi ışığını kapatmak ve sistemin lastik basınçlarını yeniden öğrenmesini sağlamak için basılı tutabileceğiniz bir düğme vardır. Yine de bu özelliği kötüye kullanmamaya çalışın – ışık her yandığında yine de lastik basınçlarınızı kontrol etmelisiniz. 

Sonuç

Lastik Basınç Sistemi

Lastik Basınç Sistemi ışığı yandığında çoğu zaman, bir veya daha fazla lastiğin hava basıncı düşüktür. Bu sistem, sürücüyü araç kontrolünü kaybetmeden patlak lastik konusunda uyararak birçok kazanın önüne geçmiştir. 

Lastiklerinizin bakımı için Lastik Basınç Sistemine güvenmemek önemlidir. Lastikler, aracınızın yolla gerçekten temas eden tek parçası olduğu için aracınızdaki en kritik bileşenlerden bazılarıdır. İyi bir lastik basınç göstergesi kullanarak basınçları en az ayda bir kontrol edin. Lastik basınç göstergeleri artık günümüzde her benzinlikte bulunmaktadır.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma