Cumartesi, Nisan 27, 2024
Ana SayfaGenelEski Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eski Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eski model bir araba almaya karar verdiyseniz, tamda doğru yerdesiniz. Bu makalede 90-99 arası Eski araba alırken nelere dikkat edilmelidir buna dikkat edeceğiz.

1-Arabanın Motor Bölümü

eski model karbüratörlü araba motor bölümü

Öncelikle arabaya alacağınız kişiden arabanın karbüratörlü’mü yoksa enjeksiyonlu mu olduğunu öğrenin. Çünkü seçeceğiniz araba enjeksiyonlu ise mutlaka az yakacaktır. Karbüratörlü araçların yakıt ayarı el ile yapılır ancak enjeksiyon sistemlerinde yakıt ayarı beyin tarafından yapılmaktadır. Mutlaka enjeksiyonlu araba almaya özen gösterin. Motor bölümünde yağ kaçakları var mı borulardan sızıntı var mı ona mutlaka bakın. Eğer yapabiliyorsanız araç olduğu yerde çalışırken yüksek devirlere çıkartın gaz vererek rölantide çalışırken arabanın altına bakın herhangi bir yağ var mı diye. Eğer yağ yoksa arabanın altında motor yağ kapağını açın ve dışarıya yağ atıyor mu buna bakın. Araçta herhangi bir yağ kaçağı görmüyorsanız eğer, motor sesini dinlemeye başlayın. Motorda düzenli piston patlıyor mu? Yani motor çalışırken kulağınıza hoş olmayan tık tık gibi garip sesler gelip gelmediğini dinleyin. Araba ısındıktan sonra hararet göstergesi 90 dereceye ulaştığında aracın fan açıp açmadığına bakın. Bazı motor sistemlerinde fan motor tarihi ile sürekli çalışır. Ardından bu kontrollerde tamamsa sürücü koltuğuna geçin arabaya stop edin. Yağ ışığı kontak açıkken yanıyor pozisyonda olmalıdır. Arabaya marş vurun ve yağ ışığı araba çalışınca eğer yağ ışığı geç sönüyorsa problemler başlıyor olabilir uzak durun.

2-Arabayı Kullanırken Yapılması Gereken Kontroller

Arabayı Kullanırken Yapılması Gereken Kontroller

Arabayı aldınız ve test ediyorsunuz, düz bir yola çıkınız daha sonra direksiyondan elinizi bırakarak araç sağa veya sola çekme yapıyor mu buna bakınız. Eğer herhangi bir sorun yoksa gaza basarak yüksek hızlara çıkın ve direksiyonda titreme var mı buna bakın. Bu sorunlar genelde ön düzen ayarlarıyla ilgilidir, ancak bazı araçlar kronik sorunlu olabilir. Arabanın freninde boşluk veya çok yumuşak mı aracı hemen durduruyor mu kontrol edin. El frenini giderken çekmeye başlayın araba yavaşlıyor mu bakın. Sinyal ve gösterge işaretlerine bakın. Kalorifer sistemini kontrol edin. Bu kontrol etmediğiniz şeyler ileride size masraf olarak dönebilir unutmayın. Vites geçişlerine bakın aracın eğer otomatik vites ise “D” aracı ana yolda tüm viteslere geçirin. Ardından rampa olan bir yerde durun ve ayağınızı frenden çekin eski bir araba olsa bile otomatik vites geriye kaçırmaz. Eğer manüel araba ise debriyaj çok dipte kavrama yapıyor mu viteslere geçişlerde bir problem var mı mutlaka kontrol edilmelidir.

3-Kaportasını İnceleyin

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma