Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaGenelGaza basınca egzozdan su gelmesi

Gaza basınca egzozdan su gelmesi

İyi günler değerli okuyucularımız, bugün araçlarımızda gaza basınca egzozdan su gelmesi bir sorun mudur yoksa değil midir?

Egzoz’dan su damlaması hiç hayırlı değil gibi gözükse’de motor üreticileri bunun gayet sağlıklı olduğunu söylemektedir. Ancak burada, altını çizmemiz gereken bir nokta var. Motor soğuk iken, su gelmesi gayet sağlıklıdır. Bunun sebebi ise motor soğuk için egzoz hatlarında oluşan nem yüzündendir. Sıfır arabalar bile, arkasında su havuzu oluşturabilir. Soğuk iken beyaz duman atabilir.

Bunun gibi durumlarda endişelenmek yerine sevinmeliyiz. Çünkü motorun sağlıklı çalışması derken neyi kastediyoruz. Su yerine siyah bir duman, yada mavi duman gelebilirdi. Böyle durumlar bazen daha çok can sıkıcı olabiliyor.

Petrol, içeriği itibariyle bir miktar su barındırması normaldir. Aracın motorunda benzin yanması sonucu oluşan ısı ile bu suda buharlaşacaktır. O halde egzozdan gelen su neden olabilir. Burada egzozdan atılan suyun miktarı önemlidir. Yanma sonrası buharlaşan su egzoz susturucular bölümüne geldiğinde soğumanın etkisi ile tekrar yoğunlaşıp az miktarda su olarak atılabilir. Bu sağlıklı motorda gayet normal bir durumdur. Sağlıklı denmesinin bir diğer sebebi ise, katalizörün görevini yaptığını gösterir.

Eğer aracınız sıcak durumda iken böyle bir su atma olayı var ise conta yakmasından şüphe edebilirsiniz. Aracınızın yedek su deposunu, sürekli kontrol edin. Eğer bir azalma görüyor ve gaza basınca egzozdan su gelmesi yaşanıyor ise aracınız conta yakmış olabilir.

Conta yakan araba farklı belirtiler verebilir veya vermeyebilir eğer durumu erken keşfederseniz, çok şanlısınız. Sadece conta değişmek yeterlidir. Ancak uzun süre kullanım yaparsanız. Silindir kapak contası, daha fazla zarar görebilir.

Bu arada unutmadan, LPG yakıtı yakan bir araç bu su atmayı her zaman yapacaktır. Çünkü LPG yakıtlarının içindeki enerji, karbondioksit gazı ile birleşince böyle durumlar olabilmektedir. Conta yakmak kötü bir durum değildir. Önemli olan yaptırmamaktır. Yaptırmaz iseniz silindir kapağınız yamulabilir, çatlayabilir. Küçük bir bilgi daha, her yerde bu contayı değiştirmeyin. Çünkü, kapak saplamaları özel bir tork anahtarı ile sıkılmalıdır. Bunu el ile yapan yerlerden uzak durmalısınız.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma