Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaAteşlemeHangi Bujileri Kullandığınız Önemli mi?

Hangi Bujileri Kullandığınız Önemli mi?

Bujiler son derece önemlidir ve dikkatli olmazsanız arabanız için yanlış olanı satın alabilirsiniz. Ama bu bağlamda “dikkatli” ne anlama geliyor? Dikkatli olmak, bujiler hakkında bilgi sahibi olmak anlamına gelir. Bu bilgi, sırayla, arabanızda hangi bujileri kullanacağınıza karar vermenize rehberlik edebilir. Bujiler konusunda bilgisizseniz ve Türkiye’de benzinli veya dizel araba kullanan yaklaşık 19 milyon kişiden biriyseniz, bu tam size göre. 

Bu yazıda bujiler, işlevleri, önemi, arabanız için ne tür kullanmanız gerektiği ve daha fazlası hakkında bilgi edineceksiniz. Hadi bilgi kazalım.

Bujiler Nelerdir?

Buji, içten yanmalı bir motorda hava-yakıt karışımının yanması için kıvılcım sağlar. 

Türkiye İstatistik Bürosu’na göre, Türkiye yollarındaki arabaların% 73’ünden fazlası karbon yakıt kullanıyor. Bu araçlar, motorun tekerlekleri döndürme gücünü sağlayan pistonları hareket ettirmek için hava-yakıt karışımının yanmasını veya patlamasını gerektiren içten yanmalı motorlara sahiptir. Bujiler, yanmanın gerçekleşmesini sağlayan kıvılcımı başlatır. 

Bununla birlikte, iyi bir bujinin size nasıl daha iyi yakıt ekonomisi, gelişmiş performans sağlayacağını ve motorunuzun hasar görmesini nasıl önleyeceğini görmek kolaydır. 

Hangi Bujilerin Kullanılacağını Nasıl Bilebilirim?

Hangi bujilerin kullanılacağına karar vermek, aracın normal bir otomobil mi yoksa bir performans arabası mı olduğuna bağlıdır. Eniştenizin arabası için buji alışverişi yapıyorsanız, bir performans arabası için satın alacağınız aynı bujiyi almamalısınız. Ayrıca, kullanıcı el kitabınızın önerisine, araba motoru tasarımına ve bujinin iletkenliğine, fiyatına ve ömrüne bakmanız gerekecektir. 

Bujileri tanıyın: Buji Türleri

Bujilerin boyutları ve yapımında kullanılan malzemeler farklıdır. Normal bir sürücüyseniz, iki yıla veya 80.000 km’ye kadar dayanan bujiler bulabilirsiniz. Öte yandan, arabalarının daha fazla güç üretmesini isteyen kişilerin, yüksek miktarda ısı ve voltajı kaldırması ve daha güçlü elektrik kıvılcımları yaratması için bir bujiye ihtiyacı vardır.

Buji türleri arasında bakır, iridyum, çift iridyum, platin, çift platin ve gümüş bulunur.

1. Bakır Bujiler

Bakır bujiler yüz yıldan fazla bir süredir mevcuttur ve bu tip bujileri en eski bujiler haline getirmektedir. Bakır buji aynı zamanda tüm buji türleri arasında en kısa ömre sahiptir çünkü bakır çekirdeğinde nikel alaşımlı bir elektrot bulunur. 

Nikel, iridyum veya platin kadar güçlü değildir ve bu nedenle daha kısa bir ömre sahiptir. Düşük üretkenliğe sahip eski otomobiller için bakır bujiler önerilen bujilerdir. Ayrıca, bakırın yüksek iletkenliği, onu performans arabaları için ideal kılar.

2. Platin Bujiler

Platin bujiler 80’lerin sonlarına kadar popüler değildi. Bu sırada ateşleme sistemleri DIS (boşa giden kıvılcım) veya bobin paketi sistemlerine geçmeye başladı ve platin malzeme daha zorlu, daha yüksek enerji sistemine dayanabilirdi. 

İletkenlik açısından platin bujiler, bakır bujilerden daha iyidir çünkü tasarım, bujinin kenarını korumasına izin verir. Kenar tutma özelliği, platin diskin merkezi elektroda kaynaklanması ve platin tapanın bakırdan önceki bakırdan daha uzun süre dayanmasına olanak sağlaması nedeniyle mümkündür.

3. Çift Platin Bujiler

Atık Kıvılcım Ateşleme sistemleri, elektrotlarda diğer ateşleme sistemlerine göre daha fazla aşınma uygulayarak uzun ömürlü ve daha verimli bir buji ihtiyacını artırır. Çift platin bujiler bu ihtiyacı karşılar. Toprak ve merkez elektrotları platin ile kaplanmıştır, bu da onları diğer buji türlerine göre daha verimli hale getirir.

Bu arada, üreticiniz Çift Platin Bujileri önerirse, en iyisi tek bir platin buji kullanmamaktır. İşe yarayacak, ancak çift platin kadar iyi veya uzun ömürlü olmayacak. 

4. İridyum Bujiler

İridyum bujiler, buji üstü bobin sistemleri popülerlik kazanmaya başladığında 2000’li yılların ortalarında piyasaya çıktı. Iridium’un daha küçük çaplı merkezi, elektrik kıvılcımı oluşturmak için gereken voltajı azaltır ve böylece verimliliği artırır. İridyum bujilerin ayrıca yoğun koşullar altında momentumu koruduğu biliniyor ve bu da onları diğerlerinden daha dayanıklı bir seçenek haline getiriyor.

5. Çift İridyum Buji

Çift iridyum buji, performans için harika olan başka bir buji türüdür ve çift platin bujiye çok benzer. Dayanıklılığı ve performansı artıran nadir metalden yapılmış iki diski vardır. Çift iridyum bujiler, tasarımları nedeniyle tüm sürüş koşullarında sürekli yüksek hızlara ve aşırı sıcağa dayanabilir. Bu buji, bakır bir bujinin ömrünün dört katına kadar çıkabilir.

6. Gümüş Bujiler

Gümüş bujiler diğerleri kadar yaygın değildir ve elektrot uçları gümüş kaplamalıdır. Termal iletkenlik için en iyisidir. Eski Avrupa performans motosikletleri ve arabaları gümüş bujiler kullanır. Gümüş bujinin belki de en büyük dezavantajı, uzun ömürlü olmamasıdır.

Buji Markaları Önemli mi?

Elbette, performans ve dayanıklılık söz konusu olduğunda marka önemlidir. Ancak bazı markalar, kaliteli bujiler üretmek için gereken çabayı göstermekten daha fazla para kazanmaya odaklanmış olabilir. Bu nedenle, hangi buji markasını satın alacağınıza karar verirken, fiyatın asla mükemmel bir kalite yargısı olmadığını unutmayın. Ucuz olan her şey kötü değildir ve bir şeyin pahalı olması, yüksek kaliteli olduğunu garanti etmez. 

Türkiyedeki en iyi buji markalarından bazıları NGK, Sensör ve Bosch’tur. Hangi marka buji satın alacağınızdan emin değilseniz, lütfen bir tamirci ile konuşun veya kullanım kılavuzunuza başvurun.

Sonuç

Bujiler arabanızın vazgeçilmezidir. Buji alırken kaliteyi ve işlevi gözden kaçırmamalısınız. Artık buji türlerinin farkında olsanız bile, arabanız için hangisinin en iyi olduğunu bildiğinizi asla varsaymamalısınız.

Sonuç olarak, kullanılacak en iyi tip ve marka buji, üreticiniz tarafından önerilen bujidir. Bu nedenle, kullanıcı el kitabınıza bakın ve arabanız için doğru bujiyi göreceksiniz. 

Eğer makalemizi beğendiyseniz düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma