Salı, Mart 26, 2024
Ana SayfaArızaHız Sabitleyicinin Çalışmamasının 6 Nedeni

Hız Sabitleyicinin Çalışmamasının 6 Nedeni

Hız sabitleme sistemi 1950’lerin sonlarından beri var. Bu kullanışlı özelliği ancak birkaç model araçta bulabileceğiniz zamanlar vardı. Günümüzde yoldaki hemen hemen her model araçta hız sabitleyici özelliği var gibi görünüyor.

Normalde uzun mesafeler, özellikle de şehirler arası yolda arabanızı sürüyorsanız, hız sabitleyici, araç aynı hızı korurken ayağınızı dinlendirmenize izin verir. Bu bir zorunluluktan ziyade sadece lüks bir özellik gibi görünebilir, ancak birçok kişi güvenli sürüş için gerekli olduğunu düşünmekte.

Hız sabitleme özelliğiniz arızalanırsa ve tamamen çalışmayı durdurursa, bunun acil bir sorun olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Muhtemelen, sorunu çözene kadar hız sabitleyiciyi artık kullanamayacağınızı anlayacaksınız.

Bununla birlikte, hız sabitleyicinizle ilgili sorun, hızlanma sorunuyla da ilgili olabilir. Aslında, hız sabitleyicinin bileşenleri kötüyse hızlanma üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, hız sabitleme sorunlarına neyin neden olduğunu mutlaka bulmanız gerekir.

Hız Sabitleyicisinin Çalışmamasının Genel Nedenleri

Hız sabitleyicinin çalışmamasının birkaç olası nedeni vardır. En yaygın 6 neden aşağıdadır. Bu alanların her birini kontrol edin ve hız sabitleme sorununun nedeni olup olmadıklarına bakın. Çoğu durumda, sorunun çözümü o kadar karmaşık veya pahalı değildir.

1) Hız sabitleme Düğmesi

Hız sabitleme Düğmesi, seyir hızınızı ayarlamak için kullandığınız şeydir. Bu bilgi, hızlanma hızını sürdürmek için motor kontrol ünitesine ve hız sabitleme modülüne iletilir.

Seyir kontrol anahtarının içindeki kontaklar aşınırsa, modül ve ünite, hızlanmayı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu gerekli hız bilgisini alamayabilir. Yanıt olarak, sistem tamamen devre dışı kalacak ve mevcut seyir hızlanma ayarını iptal edecektir.

2) Fren Işık Sensörü

Normalde, seyir kontrolünü kapatmak için fren pedalına basarsınız. Bunun olabilmesi için fren lambası sensörünün hız sabitleyici sistemi tarafından algılanması gerekir.

Sensörü algılayamazsa, hız sabitleme sistemi fren lambası anahtarı sorunu giderilene kadar otomatik olarak devre dışı kalır.

3) Yanmış Sigorta

Seyir kontrol sisteminin elektrik bileşenleri sigortalarla korunmaktadır. Evinizin içinde olduğu gibi, bir sigortayı patlatmak mümkündür. Bu, sigorta değiştirilene kadar hız sabitleme sisteminin kapanmasına neden olacaktır.

4) Motor Uyarı Işığını Kontrol Edin

Motoru kontrol et uyarı ışığı yanarsa, genellikle şanzıman veya motorunuzla ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir. Motor kontrol ünitesi bu sorunu tespit ettiğinde, bir güvenlik önlemi olarak hız sabitleme sisteminizi devre dışı bırakabilir.

Siz motor sorununu çözene kadar hız sabitleyici devre dışı kalacaktır.

5) Araç Hız Sensörü

Çoğu araçta, araçla ilgili hız bilgilerini motor kontrol ünitesine ve hız sabitleyici modülüne iletmek için birkaç araç hız sensörü bulunur. Seyir kontrol modülünüzün aracın ne kadar hızlı hareket ettiğini bilmesinin tek yolu, araç hız sensörlerinin bu bilgiyi ona aktarmasıdır.

Modül arızalı hız sensörleri nedeniyle hızı algılayamazsa, hız sabitleme sistemi otomatik olarak devre dışı kalır.

6) Elektrik Sorunları

Hız sabitleme sistemine bağlı birkaç elektrikli bileşen vardır. Konektörler ve kablo demetleri kesinlikle hız sabitleyici çalışmayı bıraktığında kontrol etmeniz gereken bileşenlerdir.

Gerilim kaynağının hala sisteme güç sağladığından emin olun. Bu bileşenlerden herhangi biri gevşek veya hasarlıysa, hız sabitleyicinin neden çalışmadığını açıklayabilir.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma