Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaSoğutma SistemiKaçak Olmamasına Rahmen Soğutma Sıvısı Neden Azalır?

Kaçak Olmamasına Rahmen Soğutma Sıvısı Neden Azalır?

Günümüzde bizi A noktasından B noktasına götürmek için kullandığımız arabalarımız ve motosikletlerimiz, teknolojisini içten yanmalı motorlara borçludurlar. Bugün bu içten yanmalı motorlarda ki değişik bir probleme değineceğiz. Kaçak Olmamasına Rahmen Soğutma Sıvısı Neden Azalır? bunların hepsini detaylıca inceleyelim.

İçten yanmalı motorlar, küçük, kontrollü patlamalardan elde edilen gücü kullanarak tekerleklerinizi döndürür. Bu patlamalar çok fazla ısı üretir ve bu atık ısı motor bloğundan uzağa aktarılmalıdır.

Motor bloğu çok ısınırsa motordaki malzemeler bükülebilir, çatlayabilir veya eriyebilir.

Radyatör Sıvısı ve Antifriz… Bunların Anlamı Nedir?

Soğutma suyu  Radyatör Sıvısı ve Antifriz

Soğutma sıvısı, radyatör sıvısı ve antifriz, genellikle radyatörünüzün içindeki aynı su ve antifriz karışımını ifade eder ve genellikle birbirinin yerine kullanılır.

Fazla ısı, su veya hava kullanılarak motordan uzaklaştırılabilir. Modern motorlar su kullanır ve bu su genellikle antifriz denilen bir madde ile karıştırılır.

Antifriz, suyun donma noktasını düşürmek ve kaynama noktasını yükseltmek için tasarlanmış sıvı bir katkı maddesidir ve çok büyük ortam sıcaklığı değişimlerinde soğutma sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlar.

Antifriz ayrıca motorun içinde suyun donma olasılığını da azaltır, aksi takdirde motoru çalışmaz hale getirir.

Çoğu motor 50/50 su ve antifriz karışımı gerektirir.

Soğutma Sıvısını Kaybetmenizin Nedenleri

Soğutma sıvısı deponuz boşsa, soğutma sıvısını yavaş yavaş kaybediyor olabilirsiniz. Soğutma sıvısı sızıntısından şüpheleniyorsanız, soğutma sıvısı deposunu ve radyatörü kontrol etmeniz önemlidir.

Araç sıcakken asla basınçlı radyatörü veya gider kapağını açmayın. Soğutma sıvısı eklemeden önce aracın soğumasını bekleyin.

1) Arızalı Radyatör Kapağı

1) Arızalı Radyatör Kapağı

Radyatör kapağınız arıza yaptığında contasından veya kenarlarından soğutma sıvısını kaçırabilir. Genelde radyatör kapakları belli bir basınca ulaştıklarında, açma kapama yapma görevleri vardır. Eğer radyatör kapağınızdaki yay sistemi bozulursa veya kapak dışına kaçırma yaparsa soğutma sıvısı burdan eksilebilir. Eksilme damla damla değilde genelde buharlaşma yaparak daha çok belirgin olur.

Radyatör kapağının yanında buhar olup olmadığına bakın ve taşma deponuz basınçlıysa taşma deposunu da kontrol edin.

2) Silindir Kapak Contasının Yanması

2) Silindir Kapak Contasının Yanması

Silindir Kapak contası, silindir kapağı ile motor bloğu arasında bulunur. Görevi, yanma gazlarını yanma odasında ve soğutucuyu su bloklarında tutmaktır.

Kapak contasında bir sızıntı oluştuğunda, soğutma sıvısının yanma odasına sızması ve egzozdan çıkarak yanması mümkündür. Dahili bir kapak contası sızıntısı olduğunda, zemine herhangi bir soğutma sıvısı sızdığını fark etmeniz pek olası değildir. Yaygın semptomlar, aşırı ısınma ve   egzozdan gelen beyaz dumandır. Yani yerde su yoksa ve aracınız su azaltıyorsa genelde sebebi budur.

2000’lerin başında 2.5 L dört silindirli üstten tek eksantrik milli motora sahip Subarus  , araba yeni olduğu için kapak contası değiştirilmediyse özellikle kapak contası arızalarına eğilimlidir.

İlgili : Silindir Kapak Contasının Yanmasının 7 Belirtisi

3) Yanmış Emme Manifoldu Contası

3) Üflemeli Emme Manifoldu Contası

Bazı emme manifoldlarında su blokları bulunur. Bu  emme manifoldu su blokları girişe sızarsa, soğutma sıvısı yanma odasına emilir. Ortaya çıkan belirtiler, yanmış bir silindir kapak contası ile aynı olacaktır.

4) Sızdıran Turbo Contası

4) Sızdıran Turbo Contası

Çoğu turbo motor soğutma sıvısı kullanılarak soğutulur. Bir turbo contası, soğutma sıvısının turboya sızmasına izin verirse, bu soğutma sıvısını egzozdan kaybedersiniz.

5) Buharlaşma

Yerde bir sızıntı görmeseniz bile, hortum bağlantılarından birinde küçük bir iğne deliği sızıntısı olabilir. Soğutma sistemi tamamen hava geçirmez değilse, bir miktar soğutma sıvısı zamanla yavaş yavaş buharlaşabilir.

Bazen, soğutma sıvısının sıvı halde soğutma sisteminden dışarı sızmasına izin veren yavaş bir sızıntınız olur. Bu olduğunda, sızıntı kaynağının yakınında beyaz çizgiler görebilirsiniz.

Soğutucum Neden Buharlaşıyor?

Soğutucunuzdaki su, yalnızca sistem tam olarak kapatılmadığında buharlaşabilir. Sızıntının kaynağı çok yavaş olduğu için bulmak zor olabilir.

Soğutma sıvısı kaybı çok yavaş olduğu sürece (ayda birkaç damla), bu genellikle hemen endişelenecek bir durum değildir. Sızıntının daha da kötüleşmediğinden emin olmak için bir şeylere dikkat edin. Yerde soğutma sıvısı görmeye başlarsanız, uygun bir onarım zamanı gelmiştir.

Arabam Neden Soğutma Sıvısını Kaybediyor Ama Aşırı Isınmıyor?

Sadece normal bir şekilde sürüyorsanız, sıcaklık göstergesindeki ibrenin hareket ettiğini fark etmeden önce arabanız önemli miktarda soğutma sıvısı kaybedebilir. Motoru yeterince soğuk tutmak için yeterli soğutma sıvısı olduğu sürece, bir sorun olduğunu fark etmeyebilirsiniz bile.

Hararet göstergeniz iyi görünse bile, soğutma sıvısının azalması nedeniyle motora zarar verebilirsiniz. Düşük soğutma sıvısı, motorda sıcaklık sensörünün onları alamayacağı hava blokları oluşturabilir.

Bu hava blokları, o bölgedeki metali soğutmak için yeterli soğutma sıvısının olmadığı sıcak noktalar oluşturur. Sıcak noktalar, malzemelerin zayıflamasına, eğrilmesine veya çatlamasına neden olur.

Soğutma sıvısı kaybını fark ettiğiniz anda, soğutma sistemini tamamlamanız çok önemlidir. Antifriz yoksa, soğutma sisteminizi nominal 50/50 su ve antifriz karışımına döndürene kadar damıtılmış su kullanabilirsiniz.

Motorunuz aşırı ısındığında, çok pahalı motor hasarı riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Her ikisi de düzeltmek için istilacı (ve pahalı) motor çalışması gerektiren başlarınızı çok hızlı bir şekilde çarpabilir veya  bloğunuzu kırabilirsiniz .

Birçok sıcaklık göstergesi, zaten çok sıcak olana kadar merkezden uzaklaşmaz. İğnenin “H”ye doğru hareket ettiğini görürseniz, hemen kenara çekin (güvenli olur olmaz). Arabayı ne kadar erken soğutursanız, motora o kadar az zarar verirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma