Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenelKilitli Diferansiyel Zararları ve Diferansiyeli Kaynaklama

Kilitli Diferansiyel Zararları ve Diferansiyeli Kaynaklama

Merhaba arkadaşlar. Bugün size drift yapmanın kolay yolu olan diferansiyeli kaynaklamaktan bahsedeceğim. Kilitli Diferansiyel Zararları dışında Bu işlem nasıl yapılır? Ne gibi zararları var? Ne gibi faydaları var? Aracı daha sportif bir hale mi getirir? Daha zor kullanılır bir hale mi getirir? Kısacası “neden yapılır?”dan avantaj, dezavantajlarına kadar her şeyinden bu makalede bahsedeceğim.

Diferansiyel Neden Araçlarda Kullanılmaktadır?

Arkadaşlar kaynaklı diferansiyelin nasıl çalıştığına gelmeden önce, diferansiyelin icat edilme sebebini bir görmemiz lazım. Düz yolda gittiğiniz sürece aracınızın dört tekeri de aynı hızda dönecektir eğer kontrolü kaybetmezseniz. Siz viraja girdiğiniz zaman ise aracınızın tekerleklerinin bulunduğu pozisyonun farklılığından dolayı örneğin siz sola dönüyorken sol tekerleriniz daha yavaş dönecek, dıştaki sağ tekerlerinizin daha hızlı dönmesi gerekecektir.

Çünkü daha uzun yol katedecektir. Daha uzun yolu aynı sürede katedebilmesi için iç tekerlere göre dış tekerler daha fazla tur atacaktır. Daha hızlı dönmeleri gerekecektir. Günümüzde kullanılan diferansiyelin de icat edilme sebebi budur. Siz viraj alırken tekerlerin farklı hızda dönmek istemesini karşılayacak bir mekanizma olarak bulunmuştur. Ve günümüzde açık diferansiyel olarak geçen diferansiyeller bu işe yarar.

Kilitli Diferansiyel Zararları
Kilitli Diferansiyel Zararları

Sayısal konuşmamız gerekirse, örneğin geniş bir viraj alıyorsunuz, hızlı gidiyorsunuz, çevre yolundasınız ve yol hafifi sola doğru kıvrılıyor. Virajın eğimine yaklaşık 60 metre derseniz iç tekeriniz 120 km/saat ile giderken dış tekeriniz yaklaşık 125 km/saat ile gitmesi gerekecektir. Bunu sağlamak içinde tabi ki dış tekerinizin daha fazla tur atması gerekecektir. İki teker birbirine direkt bir boruyla bağlı olsaydı ikisinin farklı hızda dönmesi tabi ki mümkün olmayacaktı.

Daha kritik bir duruma baktığımızda örneğin bir otoparktasınız. Manevrayla dışarı çıkmaya çalışıyorsunuz. Dönme yarı çapınız çok daha az olduğu için iki teker arasındaki hız farkı %100’e kadar çıkabilir. Örneğin iç tekeriniz 5 km/saat ile giderken dış tekeriniz 10 km/saat ile gidip bu farkın çok daha öne çıktığı bir ortam yaratabilir.

Diferansiyel’in icadıyla beraber bu iki tekerin birbirinden farklı ve bağımsız dönebilmesi bu şekilde mümkün oldu. Hem iki teker birbirinden farklı hızda dönebilirken hem de motor gücü iki tekere birden aktarılıyordu. Tek tekere tabi ki motor gücü verilmiyordu. Ama tek teker kontrolü kaybettiğinde yani kaybetmeye başladığında işin rengi açık diferansiyellerde değişiyor.

Açık Diferansiyelin Dezavantajı – Kilitli Diferansiyel Zararları

Açık diferansiyelin şöyle bir dezavantajı var. Güç gidebileceği en kolay yöne gitmeye çalışıyor. Örneğin sol tekerin bir buz parçasının üzerine geldi ve boşa dönmeye başladı. Sağ tekeriniz yolu tutan teker olacak. Ama sağ tekerinizin üzerinde yük olduğu için açık diferansiyelde bütün güç kolay dönen tekere aktarılacak sadece dönen tekeriniz daha hızlı dönecektir. Yeri tutan tekeriniz hiç dönmeyecek hale gelecektir ve böylece yolda kalmış olacaksınızdır.

İkinci bir durumda da siz hızlı bir şekilde viraj alırken aracınız ağırlık aktarımı sebebiyle dışa doğru yatacaktır. Örneğin sola dönüyorsanız aracınız sağa doğru yatacak bu yüzden sağ tekerler yere daha sert basarken sol tekerler yerden hafif havalanıp basma kuvveti azalacaktır. Bu durumda da gücün daha fazla bölümü tutmayan iç tekerlere yollayıp gücün daha az bölümünü tutan iç tekerlere yollar ve bu yüzden de performans kaybına sebep olur açık diferansiyeller. İşte bu yüzden kilitli diferansiyel icat edilmiştir.

Kilitli Diferansiyel Zararları nelerdir difrensiyeli kaynaklama

Kilitli Diferansiyelin İcadı – Kilitli Diferansiyel Zararları

Kilitli diferansiyel, açık diferansiyelin bütün avantajlarını aldığınız yani siz otoparkta yavaş manevralar yaparken. İki tekerinizin rahat rahat farklı hızlara dönebildiği, ama düz borunun da bütün avantajlarını bir yandan alarak. Örneğin siz pistteyken ve hızlı viraj alıyorken kolay tekere güç aktarılmasından ziyade, iki tekere eşit yada tutan tekere güç aktarılmasını sağlayan bir sistemdir.

İki dünyanında en iyi orta noktasıdır diyebiliriz bu konuda. Böyle olunca günlük kullanımınızda hiç bir konfordan ödün vermeyen spor kullanımınızda çok daha spor çok daha performanslı aracınızı kullanmanızı sağlar.

Aynı zamanda off-road yada karlı, buzlu havalarda da avantaj sağlar. Çünkü tutan tekere güç aktarımını sağlar. Ama kilitli diferansiyel fiyatlarına baktığınız zaman aracınıza her zaman bir kilitli diferansiyel alıp taktırmak bütçenize uygun olmayabilir. İşte bu durumda insanların aklına diferansiyeli kaynaklamak geliyor.

Diferansiyel kaynatma – Kilitli Diferansiyel Zararları

Siz diferansiyeli kaynaklarsanız aslında yaptığınız şey arkası adeta düz boruymuş gibi hayal edeceksiniz ve motorun bütün gücü ikiye bölünüp iki tekere eşit bir şekilde gidecek. Ama aynı şekilde iki teker birbirinden farklı hızlarla dönemeyecektir. Bu diferansiyeli kaynaklamanın belli yöntemleri vardır. Dişlileri belli bir şekilde kaynaklarsınız artık birbirinden bağımsız dönemez olurlar. Bu sayede artık arka iki tekeriniz adete tek bir parça olarak hareket eder.

Kaynaklı diferansiyeli bir çoğunuz, bu drift araçlarınızdan biliyorsunuzdur.

Peki kaynaklı diferansiyel neden kolay drift yapılmasını sağlar, drifti kolaylaştırır?

Kilitli diferansiyel zararlari

Buna baktığımız zamanda az önce bahsettiğim gibi açık diferansiyelde siz viraj alırken dış tekerler yere basıp iç tekerler havalanıp tutmayınca iç tekerler spin atmaya başlayacaktır. Kilitli diferansiyelde tutan tekerleklere daha çok güç verip tutmayan tekerlerdeki gücü hafif kesip belli bir oran sağlayıp optimum seviyede yolu tutmanız ve çok performanslı kullanmanı sağlanır.

Arkayı tamamen kaynakladığınızda ise iki teker birbirinden farklı hızda dönmek isteyecek ve farklı hızlarda dönemeyecektir birbirine tamamen mekanik olarak bağlı olduğu için. Bu durumda iç tekerlek de dış tekerlekle aynı hızda dönmeye çalışacak ve dönmeyi başaracaktır. Çünkü başka bir opsiyon yok ortada. İç tekerlek yüksek hızda dönüp aynı hızda gitmeyip daha yavaş gittiği için yerle kontağı kesilecek ve spin atmaya başlayacaktır. Yerdeki o statik sürtünmesi sona erecektir.

Artık dönmeye başlayınca kaymak çok daha kolay hale gelecektir ve bu şekilde drift yapmaya başlayacaktır araba. Arkadan itiş arabalarda bu yüzden diferansiyeli kaynaklamak çok kolay drift yapmanızı sağlar. Ve drift arabalarında da kilitli diferansiyelden de daha fazla tercih edilen bir yöntemdir diferansiyeli kaynaklamak aslında Ama şimdi belki de en önemli noktaya geldik; dezavantajları. Günlük bir arabaya diferansiyel kaynaklamak mantıklı mı? Bana sorarsanız bence değil. Ama bu sizin kendiniz vermeniz gereken bir karar.

Her arabaya yapılabilecek bir işlemmidir?

Her arabaya yapılabilecek bir işlemmidir?

Eğer kullandığınız araba her gün kullandığınız bir keyif arabası değilse sadece hafta sonları sürdüğünüz yada piste gittiğiniz, tek amacı drift yapmak olan bir arabaysa sizin için çok mantıklı bir durum olabilir. Ama ilk olarak dikkat edilmesi gereken şey bu kaynağın gerçekten iyi biri tarafından yapılması, doğru bir şekilde yapılması ve kullanılan malzemelere, parçalara dikkat edilmesi kaynak sırasında da. Çünkü eğer doğru yapılmazsa yapılan kaynaklı diferansiyel bir parçacık tesirli bomba haline dönüşebilir.

İyi yapılmayan kaynakta siz aracınızı zorladığınızda bu kaynak kırılırsa yada diferansiyelinizin bağırıp bazı parçaları kırılısa o dönme hızıyla sağa sola kırılan bütün parçaları, o sivri metalleri saçacaktır. Bu konuda dikkatli olmak lazım. İyi bir yere yaptırmak lazım. Güvendiğimiz bir ustada yapılmasında fayda var. İkinci ve günlük hayatınızı en çok etkileyecek özellik yavaş ve dar dönüşlerde aracınız bir işkence haline gelecektir. Adeta dönemediğinizi hissedeceksinizdir.

Bu farklı dönmesini engellediğiniz için tekerlerin. Otoparklarda manevra yaparken çok güçlük çekeceksiniz ve aracınızdan da garip sesler, garip hareketler bu sırada. Buna hazırlıklı olun eğer diferansiyeli kaynaklarsanız. Üçüncü bir durumda dediğim gibi dar virajlarda hatta bütün virajlarda aslında aracınızı biraz zorluyor olacaksınızdır. Ama dar virajlarda bu çok daha fazla hissedilecektir. E aracınızı zorlarken sadece bir parça zorlanmıyor olacaktır tabi.

Bütün aracın bu modifiyeden dolayı zarar görmesi

Bütün yürür aksam, aracın güç aktarım organları aslında bu zorlanmadan kendi paylarını alacaklardır. E bu durumda aracınız çok iyi değilse, çok sağlıklı değilse, aracınız buna uygun bir araç değilse diferansiyeli kaynaklamanız şanzıman, motor ve benzeri bütün bu güç aktarım organlarında hasara sebep olabilir.

Buna da dikkat etmek lazım. Bunu da göze almak lazım yapıyorken. Son olarak da takibi lastikleriniz çok daha fazla aşınacaktır. Fazla drift demek fazla lastik aşınması demektir o ayrı ama siz drift yapmadığınız düşünüyorken bile en ufak bir virajda bile iki tekerin farklı dönmesi gerektiği ve dönmedikleri için bir tanesi hep kayıyor olacaktır. Bir tanesi sürekli aşınıyor durumda olacaktır yani.

Dengesiz aşınma diyemeyiz çünkü aşağı yukarı istatistiksel olarak sağa ve sola dönme sayınız aynı olduğu için her sola döndüğünüzde sol tekeriniz daha fazla aşınacak her sağa döndüğünüzde sağ tekeriniz aynı miktarda aşınacaktır. Ama genele baktığınız zaman iki tekerinizde çok hızlı aşınacak çok hızlı tükenecektir.

Aracınıza hiç bir faydası olmayacaktır

Yani özet olarak baktığınız zaman oldukça eğlenceli bir modifikasyon olabilir aracınız için ama bir yandan da bana sorarsanız oldukça faydasız bir şey. Eğer drift organizasyonlarına girmiyorsanız yada bu araç sizin için drift aracı değilse. Eğer performans aracı düşünüyorsanız kilitli diferansiyel tabi ki herkesin size tavsiye ettiği bir şey olacaktır. Aynı şekilde bir off-road aracı düşünüyorsanız kilitli diferansiyel herkesin size tavsiye ettiği bir şey olacaktır.

Zaten günümüzde bir çok performanslı yada bu off-road, 4 çeker araçlarda da kilitli diferansiyel tercih edilir ve avantajlarını da çok bariz bir şekilde kullandığınız zaman fark edebilirsiniz. Onun dışında sadece günlük ulaşım için kullandığınız bir arabada açık diferansiyel gayet yeterlidir. Dediğim gibi sadece bir teker boşa düştüğü zaman bütün güç o tekere aktarılacağı için gerek performans kaybı gerek de yol tutuşunda azalma hissedebilirsiniz. Ama güzel havalarda örneğin yazın piste çıkmıyorsanız normal bir yolda gidiyorsanız açık bir diferansiyelin dezavantajını hiç bir noktada görmezsiniz açıkçası.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma