Pazartesi, Nisan 22, 2024
Ana SayfaLastikMichelin lastik tarihi nerede yazar?

Michelin lastik tarihi nerede yazar?

Michelin lastik tarihi nerede yazar? Ömrü ve Tarihi? İyi günler değerli okuyucularımız bugün sizlere lastik seçimi ve tarihi nerede yazar bilgilerini vereceğiz.

Aslında arabanızın yol tutuşunu sağlayan şey lastikleridir. Yolla tutulmasını sağlayan, lastiklerle arasında ki bağ sadece iki avuç alanı kadardır. Daha fazlası değil. Bu yüzden önemli bir konu. Bizim ülkemizde de lastik alırken, genellikle üretim tarihine çok bakılıyor. Yenisini alayım, aman yenisi olsun deyip insanlar üstünde çok duruyor.

Yeni lastik alırken nelere dikkat edilmelidir ve lastik yılı nerede yazar?

Örnek jant görseli ince yanaklı

Öncelikle marka model sıralaması yapılıyor. Sonrası fiyat ve en önemlisi tarihe bakılmalı. Tarihi ise bulunduğumuz yıl içerisinde olursa daha cazip oluyor. Yani eski tarihli lastik çok fazla düşünülmüyor.

5 yıllık lastik kullanılır mı?

5 yıllık bir lastik var diyelim, almak zorunda kalırsanız alır mısınız? Cevap olarak şu olacaktır; bindiğiniz kullandığınız arabanızda ki lastikleri kullanmanız daha iyi olur ne kadar temiz denilse dahi eski tarihli lastik almamalısınız. Yani dikkat etmeniz gereken durum lastiğin, rafta beklemesi, yumuşaklığı, yol tutuşunun iyi olması için yumuşak bir lastik olması önemlidir.

Eski tarihli üretilmiş lastikler gerçekten performansı düşürüyor mu?

Bu konu da özelliklerde bunlardan bahsedeceğim çünkü zaten tarihinin yerini göstermekle bitmiyor olay. Performans olayına gelmeden önce, tarihi nasıl görebilirsiniz. Nasıl okuyabilirsiniz. Bundan bahsedeyim. Aslında lastiğin yanak kısımlarına baktığınız zaman, her şeyiyle ilgili bilgi o kısımda yazıyor. Yani lastiğin ebatı, markası, tarihi, ne amaçla kullanılması gerektiği hepsi yanak kısmında ki çeşitli işaretler ve yazılarla gösterilmiş buna üretim tarihide dahil.

Michelin lastik tarihi nerede yazar

Örneğin; MICHELIN marka lastiğe bakarsanız yazısını görürsünüz. Bu marka anlamına gelir. Model olarak genel de ALPİN 6 olarak yazar. Logosu ise sembolünden anlarsınız zaten kışlık lastik ise kar tanesi sembolü olur. Üretim tarihi içinse, ayrıca ufak bir bölüm var. Çoğu lastikte aynı şekilde gösteriliyor.

karda lastiğin markasını gösteren resim
Michelin lastik tarihi nerede yazar

Oval bir şeklin içinde yazılmış oluyor ve DOT‘la başlıyor. Department of Transportation aslında Amerika’nın ulaştırma bakanlığının kısaltılmış hali. Onlar tarafından belirlenmiş bir standart bütün lastiklerde yazması zorunlu. Bu dot yazısından sonra gelen, 4 haneli bir sayı oluyor. 4 haneli sayının İlk 2 hanesi üretim haftasını belli ediyor. Sonra ki 2 hanesi ise, üretim yılını gösteriyor.

lastik tarihinin tam olarak neresinde olduğunu gösteren resim.
Michelin lastik tarihi nerede yazar-

Michelin lastik tarihi nerede yazar? Örnek verecek olursak; 1119 yani, 2019’un 11’inci haftasında üretilmiş demektir. Bu şekilde her lastiğin üstünde rahatlıkla okuyabilirsiniz. Lastik seçimine geldiğimiz zaman, yeni lastik her zaman daha iyi yol tutar gibi bir algı söz konusu genellikle. Bu yüzden de insanlar hep yeni tarihli lastik almaya çalışıyor. Bu üretim tarihine hemen bakıyorlar. Aslında durum tam olarak bu şekilde işlemiyor.

Yeni Lastikte Tarih Neden Önemli Değil? Michelin lastik tarihi nerede yazar?

Lastikler depoda doğru şekilde saklandığı sürece, 10 yıl’a kadar ömürleri var ve yol tutuşundan, performansından bir şey kaybetmiyor.

Hatta bu konu ile ilgili, Kore ve Almanya’da bir çalışma yapılıyor. 3 yıldır depoda duran lastikle, yeni üretilmiş 2 lastik karşılaştırılıyor. Aynı marka model olacak şekilde. Bunları test ediyorlar, hem Kore’de hem Almanya da görüyorlar ki performans açısından, herhangi bir fark olmuyor. Bu da adak kuruluşu tarafından yapılıyor. Yine otomotivle ilgili olanların bildiği hatrı sayılır bağımsız bir kuruluş. Bu testler de gösteriyor ki dediğimiz gibi, düzgün koşullarda saklanırsa lastiğin performansın da herhangi bir değişim olmuyor.

Lastikler Beklerken Neden Eskimez- lastik yılı nerede yazar

Lastiklerle ilgili bir araba görseli
Michelin lastik tarihi nerede yazar

Bunun da sebebi, lastikler rafta dururken bayide beklerken, lastiklerin üstünde herhangi bir yük ya da herhangi bir stres yok. Asıl olay bu lastikler janta takılıp, şişirilip arabaya konulduğu zaman direkt üstünde bir yük oluşuyor. Bugün standart bir C sınıfı arabanız var diyelim, yaklaşık 1.400 kilo oluyorlar. Ağırlık dağılımını eşit alırsak hem lastiğin üstünde hiç hareket etmese bile, yaklaşık 350 kglik bir ağırlık var. Sürekli bunu taşımak zorunda. Araba park halinde duruyor olsa bile.

Buna ek olarak, siz yolda giderken bu lastikler çukurlardan geçiyor, tümseklerden geçiyor, yolun kendi eğiminden geçiyor. Bütün bu yüklerle baş etmek zorunda. Aynı zaman da arabanızın ve sizin ağırlığınızı da taşıyor. Bu tip durumlar altında lastik ömrünü kaybetmeye başlıyor. Yani bayide depoda, dururken üstünde herhangi bir yük yokken, lastiklerin eskimesi için tek koşul, kimyasal olarak eskimesidir ve çokta kolay gerçekleşmiyor. Asıl olay, dediğim gibi arabanın üstünde siz kullandıkça eskimeye başlıyor.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse; paket lastiği aldığınız düşünün, ve sürekli elinizde oynadığınızı düşünün, gerdirip bırakarak. Çünkü arabanın üstünde iken de lastiğe olan şey aslında bu, bir süre sonra, o paket lastiği kopacaktır. Ama kenara koyup bekletirseniz, uzun yıllar boyun hiçbir şey olamadan lastiği orada tutabilirsiniz. Doğru koşullar altında sakladığınız sürece. Burada altını çizmemiz gereken şey, doğru koşullar altında saklanırsa dedik.

Peki bu doğru koşullar nedir? – Lastik tarihi nerede yazar

Bunları tanımlamak gerekiyor. Öncelikle deponun lastiklerin saklandığı yerin, kuru ve serin olması gerekiyor. Çatısı akan nemi, küfü olan yerlerde lastik ömrünü daha hızlı bir şekilde tamamlayacaktır. Bu 10 yıl kuralı, biraz daha geriye gidecektir. Aynı şekilde her türlü kimyasaldan uzak durması gerekiyor ki, lastiğin kendi kimyasal yapısı bozulmasın. Buna lastiği çıkardığınız zaman yıkamakta dahil. Sabun vs. şeylerle yıkanmalı. Aynı şekilde, depoda dururken de her türlü kimyasaldan uzak, güneş almayan, serin bir yerde saklanması gerekiyor.

2’nci konu da lastiklerin yerleşimi. Lastikler saklanırken, dikey olarak saklanmalı üzerinde jant yoksa. Lastikler yerden yaklaşık 3 – 5 cm yukarda, dikey şekilde yerleştirilmiş olmalı. Aynı zamanda bu yerleşim yüzünden, lastiğin yüzünde iz olmasın ezilmesin diye, ayda bir yerleri değiştirilip, döndürülmesi gerekiyor.

Eğer eğer lastikler yatay olarak saklanacaksa, 8 tane lastikten fazlası üst üste olmaması gerekiyor. Aynı şekilde de bunların ayda bir yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu durum sadece, yeni lastikler depoda dururken değil, siz yazlık, kışlık lastiklerinizi bıraktığınız zaman da, değiştirdiğiniz zaman da geçerli.

Eğer yanlı ve lastikler şişik halde ise o zaman, yatay bir şekilde üst üste istifleyebiliyorsunuz. Ama arada bir yerlerini değiştirmeniz lazım. Eğer yansız bir şekilde ise, 8 taneden fazla lastik koymamak lazım bu sefer, alttakiler ezilmeye başlıyor.

Lastik Otelleri – Michelin lastik tarihi nerede yazar

lastik otelleri hakkında sayfanın içeriğini belirten resim
Michelin lastik tarihi nerede yazar

Özellikle bazı lastik otellerine baktığınız zaman, yatay olarak üst üste 50 – 100 tane lastiği depoluyorlar. Onların yerlerini değiştirmiyorlar, bu çok yanlış. Eğer sizde, lastik oteline bırakacaksanız buna dikkat edin. Yatay bir şekilde üstü üste çok fazla koyulmadığından emin olun. Bu dediğim koşulları sağlıyorsa, eski tarihli lastiği de gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Eğer 5 yılı geçtiyse üretildikten sonra, kimyasal olarak herhangi bir sıkıntı olmasa da, yeri vs. değiştirilip değiştirilmediği uzmanlar tarafından, kontrol edilip üstünde herhangi bir izin olmadığı, arada bir yerlerinin değiştirildiği hem fikir olmasa gayet rahat bir şekil de eski lastikleri de satın alabilirsiniz. 5 yılı geçtiyse dedik ama, zaten piyasa da 5 yaşından daha büyük lastik neredeyse imkansız.

Hatta 2 yaşından eskiyi bile bulmak oldukça zor. Ama yine de lazım olursa diye bu bilgileri aklınız da bulundurmanızda fayda var. Bir diğer konu ise, lastiği alıp arabaya taktıktan sonra bunun lastik havasına, basıncına, rot ayarına, balans ayarına arada bir kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü; yol koşulları değiştikçe, lastik üstünde ki yüklerde sürekli değiştiğinden, bunlar da değişme olabilir.

Bunları kontrol etmezseniz de araba üstünde aşınma daha hızlı olabilir. Lastikleri de arabanıza taktıktan sonra arada bir havalarını kontrol edin. Uzun vade de rot balans ayarını arada bir kontrol ettirmekten kaçınmayın. Çünkü bu ayarların bozuk olması, aracın fazla yakıt yakmasına sebep olacaktır.

Lastik tarihi nerede yazar sorusu hakkında size aktaracaklarımız bu şekilde arkadaşlar başka bir makalede görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma