Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaArızaMotor Arıza Neden Yapar?

Motor Arıza Neden Yapar?

Motor arıza sının temel sebeplerine ve motor yenileme işleminin detaylarına bakacağız. Motor yenileme işlemi, günümüzde tüm araçlara yapılıyor. Bu makalede neden bu işlemin gerektiğini daha iyi anlayacaksınız. Araçlar kullanım hatalarından kaynaklanarak veya ömürlerinin tükenmesinden dolayı bir takım arızalara yol açarlar. Bu arızalar ise sadece motor yenileme, yani reflektiye yapılarak giderilmektedir.

Trafikte gördüğünüz her 100 araçtan 98 i benzinli, Lpg veya dizel motora sahip. Diğer yüzdelik kısımda ise elektrikli araçlar bulunmakta. Biz bu makalede elektrikli araçların değil diğer araçların motorlarını ele alacağız. Günümüzde Benzin, Lpg ve Dizel motora sahip olan araçların genel yapısı tamamen aynıdır. Çalışma mantığı, bir piston üzerinde yakıt patlamasıdır. Patlayan yakıt ise pistonu iter. Piston itilmeye başladığında doğrusal haraketi dairesel harakete geçiren krank haraket eder. Krank ise dairesel haraketi bir şanzıman vasıtasıyla tekerlerin dönmesini sağlar. Yani patlama enerjisini haraket enerjisine çevirmektedirler.

Motor Arıza Yapma Sebepleri

Motorun en sık arıza yapma nedenlerinin arasında yağsız kalması gelmektedir. Motorların içerisinde bulunan haraketli parçalar birbirine sürekli olarak sürtünürler. Bu sürtünme arttıkça ortamda ısı oluşur. Bu ısınmayı azaltmak ve yüzeyde kaygınlığı arttırmak adına motorların içerisinde motor yağları bulunur. Motor yağları aracın içerisinde sürtünen parçaların arasında gezinerek sürtünme kat sayısını azaltır. Artık kullanılmayacak kadar eskiyen bir yağ bulunduğunda veya hiç yağ kalmadığında ortamdaki sürtünme artacaktır. Isınmadan kaynaklı olarak metal şekil değişikliğine uğrayacak ve aşınacaktır. Burada aşınmanın en sık olduğu bölge segmanlardır.

Motorda Segman Sorunu

Segmanlar aracın içerisinde tam olarak konumu pistonların çevresindedir. Pistonların etrafına yüzük şeklinde geçerler ve yalıtkanlık sağlarlar. Peki burda bu yalıtkanlık nedir? Yalıtkanlık, yani sızdırmazlık özellikle motor yağının silindir içerisine sızmasını engeller. Çünkü silindir içerisinde sadece hava ve yakıt bulunmalıdır. Ayrıca yakıt ve hava karışımının motor yağına karışmasınıda engeller. Hava ve yakıt dışında buraya eğer yağ sızarsa, aracın emisyon değerleri artacaktır. Aracınız zamanla yağ azaltacaktır.

Segman Takımı
Segman Takımı Tüm Motorlarda Aynıdırlar. Ölçü Farklılığı Vardır.

Bu segmanlar piston ile silindir arasında kalırlar ve 1 dairesel harakette ileri geri haraket ederler. Yağsızlık yüzünden veya kötü yağ kullanılması durumunda bu segmanlar özelliğini kaybederler.

Segman özelliğini kaybettiğinde, aracınız yağ yakmaya başlar. Bu şekilde kullanıldığında, çekişten %90 a kadar düşer. Segman yenileme işlemlerinde, silindirde oluşan aşınmalar kontrol edilmesi gerekir. Silindirin aşınma durumuna göre onarım işlemine başlanır.

Motorun Yatak Arızası

Motorun yatak sarması genelde çok sık duyulan bir kavramdır. Pistonlar krank’a bağlıdırlar. Krank da motor bloğuna bağlıdır. Bu haraketli dönen parçaları birbirine bağlamak için Kol yatakları ve Ana yataklar vardır. Motor yatakları yarım ay şeklinde 2 parçadan oluşur. Motor çalışma esnasında, yataklara yağ gönderir. Eğer yağ bu yataklara ulaşmaz ise bu parçalar sürtünme kuvveti ile aşınarak parçalanır. Yani burada motor yatak sarmaya başlar. Eğer üzerine gidilirse yatak pistonu tutamaz ve bloktan dışarı fırlayabilir.

Motor yatakları
Motor yatakları

Motorlara yağ koymamızın asıl amaçlarından biri ise motorun yatak sarmaması ve segmanların aşınmaması içindir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz 2 ana madde içten yanmalı motorlar için en önemli kırmızı çizgidir. 2 zamanlı veya 4 zamanlı olsun olmasın bu etkiler motor arızasının temel unsurlarıdır. Kullanıcıların genel olarak motor yağına ve değişim zamanına dikkat etmesi gerekiyor. Motor yağı değişiminde aynı zamanda yağ filtreside değişmeli.

Motor arıza sı bazı durumlarda yağ değişmesine ve temiz olmasına rağmen oluşabilir. Genelde sebepleri ise ani hızlanmalar ve ani motor frenlemesinden dolayı metal parçaların yorgunluğundan kaynaklanır.

İlgili Makale : En İyi Motor Yağı Markası Sıralaması 2022

Diğer Motor Arızaları

Yukarıda sizlere genel motor arıza larından bahsettik. Marka model ve motor yapısı her araçta değişir. Genelde bir sık sorun ise Triger kopmasıdır. Triger kopmasında subaplar zarar görür. Egzantirik kısmınız zarar görür. Bunlarda motor arızaları olarak geçer. Bu tür motor arızalarında genelde piston, segman ve krank arızası yok ise motor yenileme işlemine gidilmeden araç üzerinde tamir de yapılabilir.

Burada açıkladığımız her parçayı detaylıca ele aldığımız için üzerinden geçtik. Daha fazla bilgiye sahip olmak için sitemizi gezebilirsiniz. Youtube kanalımıza destek için abone olabilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma