Salı, Mart 26, 2024
Ana SayfaŞanzımanOtomatik araba geri vitese geçmiyor 7 sebebi

Otomatik araba geri vitese geçmiyor 7 sebebi

Geri Vitese Geçmeyen Arabanın 7 Sebebi basit ve kolay bir şekilde sizler için derledik. Umarım faydalı bir paylaşım olur. Otomatik araba geri vitese geçmiyor neden bakalım.

Bununla ilgili sizlere Youtube de video hazırladık öncelikle ona bakmanızı öneririm.

Bir otomobilin şanzımanı, herhangi bir otomobilin en önemli bileşenlerinden biridir. Dişliler olması gerektiği gibi çalışmıyorsa, aracı hareket ettiremezsiniz. Ancak bazen, bir veya daha fazla vitesin arızalanmasına neden olan bir sorunla karşılaşabilirsiniz.

Arabanız geri gitmezse, park edildiği yere sıkışmış olabilir. Sorunun ne olduğunu bulmak ve sorunu çözmek için başka bir seçeneğiniz olmayacaksa bir oto tamir veya şanzıman tamirhanesine götürmek için bir çekici isteyin. Aracınızı zorlamanız daha çok zarar verebilir.

1 – Düşük Şanzıman Yağı (Manuel veya Otomatik)

1 - Düşük Şanzıman Yağı (Manuel veya Otomatik)
1 – Düşük Şanzıman Yağı (Manuel veya Otomatik) Otomatik araba geri vitese geçmiyor

Aracınızda düşük miktarda şanzıman yağı varsa, aracınızın geri vitesinde sorun yaşayabilirsiniz. Düşük şanzıman sıvısı, dişli kayması, vites değiştirme sorunları ve aşırı ısınmış dişliler gibi dişlilerde her türlü soruna neden olabilir.

Şanzımanınızda dahili dişlileri ve bileşenleri yağlamak ve serin tutmak için yeterli sıvı yoksa, geri vitesinizin aşırı ısınmadan etkilenmiş olması mümkündür. Şanzıman sıvısı düşükse, sorunun giderilip giderilmediğini görmek için sıvıyı doldurun ve şanzıman sıvısı sızıntısı olup olmadığına bakın.

Düşük sıvı olması durumunda, muhtemelen diğer dişlilerde de kayma problemleri yaşayacaksınız. Dolayısıyla, arabanız geri vitese girmez, ancak yağ olması gerektiği seviyede ise sorununuz başka bir şey olabilir.

2 – Hatalı Şanzıman Konum Sensörü (Otomatik)

2 - Hatalı Şanzıman Konum Sensörü (Otomatik)
2 – Hatalı Şanzıman Konum Sensörü (Otomatik) Otomatik araba geri vitese geçmiyor

Geri Vitese Geçmeyen Arabanın 7 Sebebi bir ise sensör arızalarıdır. Bazen şanzımanın içinden şüphelenmek yerine, basit şeylere odaklanmalıyız. Siz aracı vitese taktığınızda, elektronik sensör güç aktarma sistemi kontrol modülüne aracın şanzımanının geri vitese geçmesi gerektiğini bildirir.

Bu sensör arızalanmaya başlarsa veya arızalanırsa, aracın geri vites değiştirmesine izin vermeyebilir. Bu sorun için öncelikle aracınızın gösterge panelinde her hangi bir arıza lambası yanıyor mu bunu kontrol edin. Ardından aracınızı arıza tespit cihazına bağlamayı deneyin arıza kodu arayın. Daha fazlası için buraya tıklayın.

3 – Aşınmış Valf Gövdesi (Otomatik) – Otomatik araba geri vitese geçmiyor

3 - Aşınmış Valf Gövdesi (Otomatik)
3 – Aşınmış Valf Gövdesi (Otomatik)

Her otomatik şanzımanın bir valf gövdesi vardır. Bu, hidrolik sıvısının akışını vanalara yönlendiren büyük, labirent benzeri bir bileşendir. Halk arasında beyin olarak tabir edilir. Aracın vites değiştirmesini kolaylaştıran bir sistem.

Kötü bir şanzıman valfi gövdesi durumunda, gecikmeli geri vitese geçme ya da geri vitese geçtikten ve gaza bastıktan sonra hiçbir şey olmuyor olabilir. Veya kötü şanzıman yağı nedeniyle içine çapaklar dolmuş olabilir.

4 – Hatalı Vites Mekanizması (Manuel) – Otomatik araba geri vitese geçmiyor

4 - Hatalı Vites Mekanizması (Manuel)
4 – Hatalı Vites Mekanizması (Manuel)

Arabanız manuel bir şanzıman ise geri vitese geçmediğinde ve hareketi zor olduğunda, vites değiştiricideki bir arıza genellikle sorumludur. Bazen vites değiştiriciyi tersine çevirmek çok çaba gerektirebilir ya da bir şeyin ters yuvaya girmesini engellediğini hissedersiniz.

Çoğu zaman sorun, bükülmüş veya kırılmış bir şey olduğu için kablolarla ilgilidir. Bazı otomobillerde, vites burclarından olabilir ve bunları değiştirmek sorunu çözmek için iyi ve ucuz bir adımdır.

5 – Kirli Şanzıman Yağı veya Filtresi (Manuel veya Otomatik)

5 - Kirli Şanzıman Yağı veya Filtresi (Manuel veya Otomatik)
5 – Kirli Şanzıman Yağı veya Filtresi (Manuel veya Otomatik)

Bazen şanzıman sıvısı, geri vitese veya diğer dişlilere geçiş yaparken ufak kırılan demir parçaları şanzıman yağını ve filtresini kirletebilir. Bir sorun bu kadar yaygın olmasa da, şanzıman sıvısını ve filtresini değiştirmek ucuz bir işlemdir.

Değiştirilmesi gerekip gerekmediğini görmek için şanzıman sıvınızın durumunu kontrol edin. Bu geri vites sorununu çözmese bile, gelecekteki şanzıman sorunlarını önlemiş olabilirsiniz.

6 – Geri Vitesde Kırık Dişliler (Manuel veya Otomatik)

6 - Geri Vitesde Kırık Dişliler (Manuel veya Otomatik)
6 – Geri Vitesde Kırık Dişliler (Manuel veya Otomatik)

Bu en yaygın olarak Türkiye’de gerçekleşen bir arıza, sürücülerin arabayı hunharca kullanması veya vites değiştirmeyi öğrenemeyenler nedeniyle manuel şanzımana sahip arabalarda görülür. Genellikle, geri vitese geçmeye çalıştığınızda tıkırtı sesleri veya gerçekten yüksek bir gıcırtı duyarsınız.

Ne yazık ki, bunun için kolay bir düzeltme yoktur ve şanzıman indirilmeli ve dişli değiştirilmelidir.

7 – Hatalı Kilitleme Halkası (Manuel) – Otomatik araba geri vitese geçmiyor

7 - Hatalı Kilitleme Halkası (Manuel)
7 – Hatalı Kilitleme Halkası (Manuel)

Bir kilitleme halkasının amacı, araç ileri doğru hareket ederken kazara geri vitese geçmenizi önlemektir (son derece tehlikeli ve ciddi şanzıman hasarına neden olur).

Kilitleme halkası bir şekilde hasar görmüş veya yanlış hizalanmışsa, dururken bile geri vitese geçmenizi engelleyebilir. Otomatik araba geri vitese geçmiyor sebepleri bu şekildedir arkadaşlar.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma