Ana Sayfa Şanzıman Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır?

Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır?

0

Merhaba değerli okuyucularımız, gelişen teknoloji ile birlikte manüel vitesli araçlar eskide kalmaya başladı. Otomatik vitesli araçlar 1985 yıllarından bu yana Türkiye’de kullanılmakta. Sorunsuzluğu ne kadar tartışılır olsa da kullanımı en basit araçlardan olduğu herkes tarafından kabul edilen bir durumdadır. Eskide olsa yenide olsa kullanım şartları ortaktır. Sizlere kısaca Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır bunu anlatmaya çalışacağım.

Örnek vermek gerekirse, Mazda 323 1990 Model otomatik vites aracı sürmem ile 2020 Model bir Honda Civic sürmek arasında hiç bir fark yoktur.

Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır

Aracınıza binmeden önce 4 lastiğin havasını kontrol etmeyi unutmayın. Daha sonra arabaya binin. Arabaya bindikten sonra emniyet kemerinizi ve aynalarınızı kontrol edin. Her şey sizin için tamam ise koltuk mesafenizi ayarlayın. El bileğiniz kolayca direksiyonun üst kısmını geçiyor olmalıdır. Bu koltuk ayarının doğru olduğunu göstermektedir. Anahtarı aracın kontak kısmına takın.

Aracın vites kolu veya kumandası Park (P) kısmında olmalıdır. El freni çekik durumda olmalıdır.

Ardından yavaş bir şekilde kontağı 1 tık çevirin. Göstergeler gelecektir. 1 tık daha çevirin araç marş almaya başlayacaktır. Motor çalışmaya başladığında kontak anahtarını bırakmanız gerekiyor. Aracınız şuanda çalışıyor durumuna gelmiş olmalıdır. Buradan sonra yapmanız gerekenler ise şu şekildedir. Eğer ileri yönde gitmek istiyor iseniz aracı “D” drive konumuna almanız gerekir. Bunu yaparken ayağınız ile frene basmanız gerekmektedir. Eğer geri gidecek iseniz de “R” yapmanız gerekiyor. Vites kolunu hareket ettirmeden önce mutlaka frene basıyor olmanız gerekir.

Fren pedalı sol taraftaki ayak pedalıdır. Sağ taraftaki ise gaz pedalıdır. Sol taraftaki pedala yani frene bastıktan sonra vites kolunu “D” ye alıyoruz ardından ayağımızı frenden çekmeden, el freni kolunu indiriyoruz. Genelde aracın orta kısmında bulunur uzun bir kol şeklindedir. Mercedes araçlarda sol tarafta küçük bir kol olabiliyor. Ancak genelde orta kısımda bulunur. Yeni nesil araçlarda elektronik bir el freni tuşu olabilir.

El frenini açık duruma getirdikten sonra ayağınızı yavaş bir şekilde frenden kaldırın. Araç yavaş bir şekilde ileriye/geriye ivmelenmesi hareket etmesi gerekir. Yokuşta bu işlemi yapıyor iseniz frenden ayağınızı kaldırdığınızda araç gitmeyebilir. Düz bir zeminde aracın hareket ediyor olması gerekir. Eğer hareket sorunu var ise vites kolunu ve el frenini kontrol edin. Araç hareket etmeye başladığında gaz ve fren pedallarını kullanarak sürüş yapın. Direksiyonu gitmek istediğiniz yöne doğru hareket ettirdin.

Otomatik Vites Aracı Stop Etme

Araç ile işiniz bittikten sonra güzel bir şekilde park etmek isteyebilirsiniz. Otomatik vites araçları park etmek gerçekten çok basittir. Öncelikle park edeceğiniz alana geldikten sonra aracın frenine basın ardından el frenini çekin. El frenini çektikten sonra ise fren pedalından ayağınızı çekmeden vites konumunu “P” pozisyonuna getirin. Ardından aracınız kontağını kapatın. Kapılarınızı kilitleyip araçtan ayrılabilirsiniz. Aracı “P” ye aldığınızda şanzıman kilitlenir. El freni teliniz kopsa bile araç şanzıman kilitli olacağı için gitmeyecektir.

Manuel araçlarda el freni çekildikten sonra aracı viteste bırakırlar. Ancak şanzımana zarar verebilir ama otomatik vites araçlarda park kilidi gerçekten kuvvetlidir. El freni bozuk olduğunda bile aracı Park modun’da bırakabilirsiniz.

Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır sizlere aktarmaya çalıştım. Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version