Ana Sayfa Şanzıman Otomatik Şanzıman Yağ Kaçağı Sebepleri

Otomatik Şanzıman Yağ Kaçağı Sebepleri

0
otomatik şanzıman yağ kaçakları

Merhaba motor destek takipçileri, uzun süredir otomatik şanzıman revizyonu yapıyorum. Sizler için otomatik şanzıman yağ kaçağı sebeplerini ele almaya karar verdim. Umarım bilgilendirici bir makale olur.

Otomatik şanzıman nerelerden yağ kaçırır?

Yağ kaçırma sebepleri nelerdir?

Otomatik şanzıman yağsız kalırsa neler olur?

Günümüzde otomobillerde birden fazla otomatik şanzıman türü kullanılmaktadır. 1980 yıllarında bile Mercedes’in üretmiş olduğu Mazdanın üretmiş olduğu otomatik şanzımanlar hala günümüzde yollarda ilerlemektedir. 1980 yılından günümüze tam olarak 41 sene boyunca, çalışmasını sürdüren otomatik şanzımanlar sizce nasıl bu kadar uzun ömürlü olmuştur?

En basit şekli ile bir mühendislik yeteneğidir. İyi bir tasarım ve parçaların, eskimeden düzgün bir şekilde yağlanmasından dolayı kaynaklanır. Otomatik şanzımanlarda, diğer yağların aksine hidrolik basınç üretebilen yağlar kullanılır. ATF2 gibi günümüzde direksiyon yağları ile aynı özelliktedir. Bu yağ genellikle yıllarca özelliğini kaybetmez. Bu yüzden otomatik şanzımanların, yağı değişmeyeceği düşünülür. Ancak durum şu şekilde işler.

Örneğin Tork Konvektörlü otomatik şanzımanlarda balatalar bulunur. Bu balatalar kullanımdan ve ısıdan dolayı aşınırlar ve tozu pisliği otomatik şanzıman yağına karışır ve yağı kirletir. Kirlenen yağ ise yağ kanallarının tıkanmasına sebep olur. Bu neden ile otomatik şanzımanların yağı ve filtreleri düzgün zamanlarda değiştirilirse bu parçalar 41 sene değil 100 sene de gider.

Otomatik şanzıman nerelerden yağ kaçırır?

Otomatik şanzımanlarda sızdırmazlık elemanları olarak, keçeler, contalar ve oring denen parçalar kullanılmaktadır. Otomatik şanzımanlar yağ kartellerinden sıkça yağ kaçırabilmektedir. Bunun genel sebebi contanın özelliğini kaybetmesi ve şanzıman içinde oluşan yağ basınç sorunlarıdır. Ayrıca şanzıman içerisinde oluşan basınç sorunları nedeniyle şanzımanda bulunan keçelerde patlayabilmekte ve ciddi yağ kaçaklarına sebep olabilmektedir.

Şanzımanda bir çok yağ keçesi yer alır bunlardan en meşhur olanı sanayi dilinde türbin keçesidir. Turbin keçesi şanzıman ve motor birleşim noktasında olur. Yağ kaçırmaya başladığında hem maliyetli olur hem de size hayatı zindan eder. Çünkü buradan akan yağ damlama şeklinde değil de daha yüksek miktarda olabilmektedir. Peki bu keçe kullanıcı hatası ile patlayabilir mi? Cevap evettir. Çünkü otomatik şanzımana fazla yağ konulması veya aracınızda ani hareketler yaptırmanız keçeye zarar vermektedir.

Şanzımanda yağ keçelerinden ve contalarından yağ kaçırabilceğinden bahsettik. Ama bunlar sadece sizin görebileceğiniz kısımlar. Şanzımanın içerisinde yağ kaçırmaması gereken onlarca kısım vardır. Bunlar yağ beyni, kavramalar, selonoidler şeklinde uzar gider. Bu parçalar yağ kaçırmaya başladığında yağınız eksilmez, ancak arabanızın vites geçişlerinde sorun yaratır.

Ciddi yağ eksilmesi ve beyaz duman

Bu başlığı genelde motor yağ yakmasında görmeniz çok normaldi. Ancak otomatik şanzımanlarda yağı motorda yakabiliyor. Aracınız beyaz duman atıyor yağ yakıyor ama sebep motorda değil otomatik şanzımanda olabilir. Bunun sebebi şanzıman ve motor arasında bir dizi vakum kontrol aletleri vardır. Şanzıman yağı burada motora sızabilir ve motorda yanabilir. Genelde arıza tespiti kolaydır ancak bunu bilen usta sayısı fazla yoktur.

Genel olarak yağ kaçaklarında elzem bilgilere değinmeye çalıştım. Genelde bu sitede yazıları yazdıktan sonra daha sonra sık sık yeni bilgiler bularak eklemeye devam ediyoruz. O yüzden bizi unutmayın sağlıcakla kalın.

Motor Destek Youtube Kanalına Abone Olarak Bize Destek Verebilirsiniz.

Önceki İçerikAC ve DC güç arasındaki fark nedir?
Sonraki İçerikHangi Bujileri Kullandığınız Önemli mi?
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version