Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaŞanzımanOtomatik Vites Aracı Manuele Çevirmek

Otomatik Vites Aracı Manuele Çevirmek

Günümüzde artık insanlar araçlarının otomatik vitesli olmasını tercih ediyorlar. Ancak bir kısmı ise otomatik olmasından şikayetçi. Eski nesil araçların otomatik şanzımanları genelde çok sık sorun çıkartır. Bundan dolayı günümüzde Otomatik Vites Aracı Manuele Çevirmek çok yaygındır.

Bu makalede okuyacağınız her bilgi, gerçek tecrübeye dayanmaktadır. Yıllardır otomatik şanzıman tamiri yapıyorum. Çalışma prensibini çok iyi bilen biriyim. Ama buna rahmen Mazda 323 90 model otomatik aracı manuele çevirdim peki neden?

Otomatik Vites Aracı Manuele Çevirmek (Başlangıç)

Eski model araçların otomatik şanzımanları, Tork Konvektörlü şanzımanlardır. Bu şanzımanlar bir çok parçadan oluşurlar. Ama genel mantıkları, bir dizi balatanın yağ basıncı ile sıkıştırma yaparak vites geçişlerini sağlamak. Bu şanzımanlar genelde aşırı yüke mahruz kaldıklarında, basıncın şanzıman içerisinde artmasından dolayı yağ keçelerini patlatırlar. Hatta yağ soğutmasını radyatörden sağladıkları için radyatörüde patlatır. Ancak siz radyatörün patladığını fark edemezssiniz.

Çünkü radyatörden dışarıya yağ akışı olmaz. Su ve yağ radyatörde birbirine karışır. Şanzıman yağına (ATF2) su karıştıktan sonra ise otomatik şanzımanın içerisinde yer alan balatalar direk dökülmeye başlar. Çünkü otomatik şanzıman içerisindeki balatalar, yağ ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Yukarıda otomatik şanzımanın genel sorunlarından bahsettik. Ama diyelimki şanzıman hiç sorun çıkarmadı. Sizi neler bekliyor? öncelikle aracınız daha fazla yakıt yakacaktır. Eski nesil otomatik şanzımanlar vites geçişlerinde biraz hantal kalırlar. D konumunda olsanız bile bazen ne zaman vites atacağına doğru karar veremez.

İlgili Makale :Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma

Yakıt konusunda bir diğer konu ise aracın yokuşlarda performansı düşük olmasıdır. Çünkü otomatik şanzımanların içerisindeki balatalar aşırı tork u kaldırmaz. Hatta eski yıllarda tüm otomatik şanzımanlı araçlar benzinlidir. Dizel otomatik eski model bulmanız çok zordur. Yani otomatik şanzımanlar aracın beygirini ciddi anlamda düşürmektedir.

Otomatik Şanzımanı Manuele Çevirme Süreci

Otomatik aracınızı manuele çevirmek için çok iyi bir usta bulmanız önem taşır. Bunun için çok iyi bir araştırma süreci sizi bekliyor. Daha sonra ise parça aramanız gerekiyor. Ben bu süreçte parçaları facebook grubundan çıkmacılara ulaşarak tek tek fiyat aldım. Parçaları toplu bir şekilde aldığımda 5.500 gibi bir rakam verdiler.

otomatikten manuele çevirme
otomatikten manuele çevirme

Gerekli parçaların tam listesi şu şekilde;

  • Manuel Şanzıman
  • Baskı Balata
  • Volant
  • Pedallar
  • Alt debriyaj merkezi
  • Üst Debriyaj Merkezi
  • Hidrolik Borular
  • Baskı balata Bilyası
  • Vites kolu ve tertibatı

Bu yukarıda görmüş olduğunuz parçalar aracınızın manuel olması için gereklidir. Toplu olarak fiyat yüksek olduğu için bu parçaları ayrı ayrı topladım ve 2 bin gibi bir rakama hepsini hallettim. 2021 yılının 8.ayında bu işlemi gerçekleştirdim.

Parçaları temin ettikten sonra ise şanzıman yağı almanız ile parça süreci bitiyor.

Otomatik Şanzımanı Araçtan Sökmek

Otomatik şanzımanı eğer kendiniz sökmek istiyor iseniz ön çekişli araçlar için aşağıdaki adımları uygulayın.

  1. Arabayı yerden yukarıya kaldırın. Ön tekerlekler boşa çıkmalı.
  2. Otomatik şanzıman yağ kapağını bulup yağını boşaltın.
  3. Ön tekerlekleri ve aks bağlantılarını sökün genelde 32 lokma tutar.
  4. Şanzıman korumalığını sökün ve alt plastikleri ayırın.
  5. Şanzıman elektrik klipslerini birbirinden ayırın.
  6. Aküyü araçtan tamamen alın.
  7. Otomatik şanzımandan motora gelen vakum hortumlarını tıkayın.
  8. Marş motorunu sökün.
  9. Aracın radyatörünü tamamen sökün.
  10. Tork Konvertörünün civatalarını gizli yerde bulup sökün motor ve şanzıman arasında.
  11. Aksları Şanzımandan çıkartın.
  12. Vites halatını otomatik şanzımandan ayırın.
  13. Şanzıman motor bağlantı civatalarını sökün.

Bu vermiş olduğumuz maddeler her araçta farklılık gösterebilir. Ancak temelde adımlar bu şekilde ilerlemektedir.

otomatik şanzıman araçtan sökme
otomatik şanzıman araçtan sökme

En zor kısmı pedalları sökmektir. Vites kolunu sökmek genelde basittir.

Manuel Şanzımanı Araca takmak

Bu bölümü çok detaylı anlatmaya gerek duymuyorum. Çünkü manuel şanzımanı takmak çok basit bir işlem. Burada pedalı doğru oturtmanız ve pedalı takarken debriyaj üst merkezini düzgün bir şekilde takmanız gerekiyor. Beni en çok zorlayan kısım burasıydı.

Otomatik şanzıman volantını araçtan söküp manuel şanzıman volantını takın.

(Eğer krank keçesi yağ kaçırmış ise keçeyi değişin)

Volantı taktıktan sonra baskı balatayı merkezleme yaparak takmanız gerekli.

Bu adımları youtube den araştırmanız önemli.

Baskı balatayı taktıktan sonra şanzımanı yerine oturtun. Eğer yerine oturmakta zorlanıyor ise baskı balayı tam olarak ortalayamamış olabilirsiniz. Şanzımanı yerine oturduktan sonra temin etmiş olduğunuz parçaları tek tek yerleştirdin. Manuel şanzıman takozu hidrolik bağlantıları gibi. (Bazı manuel şanzımanlarda hidrolik yoktur debriyaj teli vardır)

Hidrolik bağlantıları gerçekleştirdikten sonra fren hava boşluğunu alır gibi debriyaj hidroliğinin de pompalama yöntemiyle hava vidasını aç kapa yaparak havasını almalısınız.

Vites kolunu takmak basittir. Buradaki adımlara çok detayı inmiyorum ama ilerleyen zamanlarda geniş geniş yazacağım.

Otomatikten Manuele Geçtikten Sonrası Otomatik Vites Aracı Manuele Çevirmek

Bakın arkadaşlar benim sol ayağım yok. Debriyaj kullanmak benim için çok zor. Buna rahmen ben herkese manuel şanzımanı tavsiye ediyorum eski model araçlar için. 40 ile çıktığım uzun yokuşu 100 ile çıkmaya başladım. Otomatik aracım 160 km hızda canı cıkıyordu. Şimdi uzun yolda 180 190 km hızlarda rahat rahat gidiyorum. Beni en çok zorlayan kısım aracın yokuşlarda geri kaçırması, evet bu kötü bir olay otomatikte geri kaçırma derdi yoktu. Ama aracın çekişi ve hızı bu eksikliği kapatıyor.

Ayrıca otomatik şanzıman sürekli masraf çıkarırdı. Işıklarda beklerken D konumunda sürekli titreme yapardı. Arızalardan kurtulmuş oldum. Stabil çalışan ve hiç bir derdi olmayan bir arabaya sahip oldum. Bu makalede sizlere otomatik şanzımanın kötü olmasından bahsetmedim. Otomatik şanzıman her zaman iyidir. Hatta artık bütün araçlar otomatik olmalı. Ancak eski model otomatik şanzımanların sorunlarından kurtulmak için manueli size tavsiye ediyorum.

Bu makale sürekli olarak güncellenecektir. Şimdilik hızlıca görüşlerim bu şekilde.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

21 YORUMLAR

  1. Hocam merhabalar,
    Kendi aracım için şanzıman onarımı araştırması yaparken yazınıza denk geldim ve çok yararlı buldum. Soru gerektirmeyecek açıklıkta yazmışsınız. Elinize sağlık.

    Bende 2004 Mazda 6 otomatik vites var. Geçen hafta otomatik şanzımanı arızalandı. Henüz onarıma götürmedim. Araştırma aşamasındayım. Şanzıman beyni, selenoidler, ufak bir elektriksel temassızlık veya yağ filtresi şeklinde basit bir sorun olabileceği gibi büyük ve masraflı bir sorun da karşıma çıkabilir. Eğer tuzlu bir sorun çıkarsa hazır masraf edecekken acaba manuele mi geçsem diyorum. Mersin’in Tarsus ilçesindeyim. Parça toplama, bulma, hatta iyi bir şanzımancı bulma şansım bile pek yok.
    Set halinde alıp standart bir şanzımancıya taktırmayı düşünüyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

    Şimdiden sağ olun.

  2. Merhaba İbrahim Bey.
    Aracım 1991 model USA version ısuzu rodeo. Otomatik sanzımana sahip , ve elektriksel bir sorundan dolayı koruma modunda kullanmaktayım. Manuel sanzımana çevirmeyi düşünüyorum. Sizinle detaylı bilgi alisverisinde bulunabilmem için telefon ile irtibat kurabilmemiz mümkün mü ?Aracım orjinal 51.000 mil de gerekli restarasyonu itina ile yapmak istiyorum. Teşekkür ederim .

  3. Hocam şimdi 1999 model a4 1.8 audi var illallah ettirdi beni şanzıman manuele döndürmek istiyorum ama muayenede sorun çıkar mı farkederler mi ruhsatta otomatik ibaresi yazmıyor proje falan çizim 30 bin istiyorlar

  4. Selamın aleyküm kardeş hunday küpe araç aldım otomatik șanzumandan manuile çevirmişler fakat marslan ve volkan arasında Bi sıkıntımız var marsin kulaklarını kırıyor ve çok sesli basıyor zaten de çalışmıyor neyap mamız lazım nasıl yardımcı olalabilirsin sağlar teşekkür ederim kolay gelsin iyi çalışmalar diliyorum

    • Otomatik şanzımanın manuele çevrildikten sonra volant değişir. Volant ın diş sayısı ile marş motorunun diş sayısı uymuyor olabilir. Manuel den çıkma marş motoru ile denediniz mi?

      • Merhaba ustam benim aracım bora otomatik şanzıman fites benzinli 1.6 sr motor 2003 model otomatik şanzımanı revize yaptım yaklaşık 7ay önce konpile revize yaptım şimdise üçüncü fiteste kalıyor arzayi silince düzeliyor bazen de kendiyle düzeliyor yardımcı olmasını için teşekkür ederim

  5. Hocam daha öncede yazmıştım ama mesajım kalkmış audi a4 1.8 otomatik var manuele çeviricem ama muayenede proje tse onayı falan isterler mi ruhsatta audi a4 aut yazıyor birde

    • Hayır eskiden geçerliydi artık otomatik manuel bakılmıyor. Çevirdiğimiz 3 4 aracı muayeneden hiç bir işlem yapmadan geçirdik.

  6. Hocam bende hyundai accent 1.5 benzinli otomatik var. D de kalkış yapmıyor 1ve2.viteslerin balataları bitmiş yaptırıyım diyorum ama ustalar sağolsun 30 binden aşağı istemiyorlar. İkinci elide yok bulamıyorum. Bulsam güvenebilecekmiyim oda var. En iyisi manuele çeviriyim diyorum sizce olurmu? Birde ruhsat falan demiş arkadaşlar benim ruhsatta otomatik yada manuel diye yazmıyor en güzelide bu olsa gerek.

  7. SELAMUNALEYKUM
    USTAM BNDE MEGANE2 2004 HAFİF RAMPALARDA DURUP KALKMAYA CALİŞTİGİMDA KALKİŞ YAPMİYOR
    SONRADA FİTESİ KONTROL ET DİYOR STOP EDİP START YAPİYORUM DÜZELİYOR
    CEVAP NE ÖNERİRSENİZ BAŞİM ÜSTÜNE NİYETİM MENUVELE CEVİRMEK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma