Cumartesi, Mart 16, 2024
Ana SayfaGenelŞanzıman Nedir? Vites Kutusu Ne İşe Yarar?

Şanzıman Nedir? Vites Kutusu Ne İşe Yarar?

Dünya çok hızlı bir şekilde gelişmektedir. Otomobil sektörü ise son 20 yıl içerisinde devrim yarattı diyebiliriz. Karbüratörlü araçlardan enjeksiyonlu araçlara at arabalarından 300 km hız yapan araçlara ulaşır olduk. Bu yeni nesil otomobillerde yıllardır ilk üretilme anından bu yana şanzımanlar yani vites kutuları kullanılmakta. Bugün şanzıman nedir vites kutusu ne işe yarar bunlara değineceğiz.

Burada gösterilen tipik bir şanzıman, Neugart ABD'den dik açılı flanş montajlı şanzıman.
Burada gösterilen tipik bir şanzıman, Neugart ABD’den dik açılı flanş montajlı şanzıman.

Şanzıman Nedir?

Şanzıman günümüzde gemi, tren, fabrika ve otomobil sektöründe yaygın olarak kullanılan bir sistemdir. Genelde şanzımanın amacı dişli boyutları sayesinde torku arttırmak veya alınan hızı değiştirmektir. Yani bir dişliyi büyüttüğünüzde gücü arttırırsınız ancak hız’dan kaybedersiniz. Eğer hız arttırıyor iseniz güçten kaybedersiniz. Bunun en örneği ise bisikletlerde bulunan vites sistemi diyebiliriz.

Genel olarak 2 tip şanzıman tipi vardır.

  • Otomatik Şanzıman
  • Manuel Şanzıman

Otomobillerde şanzıman motordan aldığı gücü tekerleklere aktarır. Bunun kontrolünü manuel şanzımanlarda sürücü kontrol eder. Otomatik Şanzımanlarda ise elektronik olanlarda beyin elektronik olmayan sistemlerde ise yağ basınç valfleri kontrol eder.

Şanzımanlar da çok fazla sürtünme vardır. Bundan dolayı yağ bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Otomatik şanzımanların ve manuel şanzımanların yağları çok farklıdır. Genelde yağ değiştirme süreleri motor yağlarına kıyaslandığında 10 kat daha uzun süredir. Fazla ısıya maruz kalmadıkları için genelde sık sık değiştirmeniz gerekmez. Ayrıca manuel şanzımanların yağ filtresi bulunmaz ancak otomatik şanzımanların yağ filtreleri bulunur. Genelde otomobillerde km dişlisi üzerinden yağ seviyeleri ölçülebilir.

Şanzımandan alınan güçler ise diferansiyele aktarılarak ardından aks aracılığı ile tekere iletilir. Böylece motordan alınan güç tekerlere ulaşmış olur.

Şanzımanı sizlere kısa bir şekilde derledik. Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

2 YORUMLAR

  1. Selamın aleyküm kardeş ben bilmeyerek Bi araç aldım otomatik arabayı maniyole çevirmişler ve volanla mars dinomosu çok sorun yapıyor ve aracı hiç kullanamıyorum sürekli mars kırıyor nasıl Bi yardımcı olursun bana araba hunday küpe 18 motor 1997 model teşekkür ederim kardeşim saol şimdiden Allah razı olsun kardeşim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma