Ana Sayfa Akü Şarj Sisteminin Arızalı Olduğunu Gösteren 6 İşaret

Şarj Sisteminin Arızalı Olduğunu Gösteren 6 İşaret

0
şarj sistemi arızaları

Yolda ilerliyorsunuz, aniden şarj sistemi uyarı ışığı gösterge panelinde yandığında en sevdiğiniz şarkıyı dinliyorsunuz. Bunun anlamı ne? Kötü bir alternatöre işaret edebilecek birkaç semptomdan sadece biri.

Kötü Alternatör Belirtileri

Aracınızın elektroniğini çalıştırmak yalnızca akünün işi değildir. Alternatör, aracınızın motoru her çalıştığında gerekli elektrik gücünü sağlar. Ayrıca alternatör aküyü aynı anda şarj eder.

Alternatör, aracınızın motoru her çalıştığında gerekli elektrik gücünü sağlar.
Alternatör, aracınızın motoru her çalıştığında gerekli elektrik gücünü sağlar.

Alternatör çalışması, elektromanyetik indüksiyon adı verilen bir olaya bağlıdır. Motor çalışırken, tahrik kayışı alternatörde bir kasnak döndürür. Bu kasnak, alternatörün içindeki rotorun dönmesine neden olur ve bu da alternatörün stator sargılarında bir elektrik akımı oluşturan bir manyetik alan yaratır. Aynı zamanda, bir dizi kayma halkasından geçen alan akımı, rotor üzerinde alternatif manyetik kutuplar oluşturur.

Manyetik alanlar değiştiğinden, alternatör alternatif akım (AC) üretir. Ancak bir sorun var: Akü ve aracın elektrik sisteminin geri kalanı doğru akımı (DC) kullanıyor. Bu nedenle alternatörde, AC akımını DC akımına dönüştürmek için elektrikli tek yönlü çek valfler gibi diyotlar bulunur.

Alternatör çok az voltaj üretirse, aküyü düzgün şekilde şarj etmeyecektir. Ancak çok fazla voltaj yaparsa batarya ve elektrik sistemi zarar görebilir.

Bir voltaj regülatörü, aşırı şarjı veya yetersiz şarjı önlemek için alternatör çıkışını yönetir. Regülatör, alternatörün içine yerleştirilebilir veya bağımsız bir bileşen olabilir. Pek çok modern araçta, bir bilgisayar (genellikle güç aktarma sistemi kontrol modülü olarak anılır), şarj sistemi çıkışını düzenler.

Loş veya Aşırı Parlak Işıklar

Aşırı şarj olan bir alternatör (veya arızalı bir harici voltaj regülatörü), aracınızın dış ışıklarının aşırı parlak olmasına neden olabilir. Ampuller ayrıca normalden daha hızlı yanabilir.
Öte yandan, yetersiz şarj olan bir alternatör, aracınızın dış ışıklarının normalden daha da kısılmasına neden olabilir.

Bitmiş şarj

Daha önce belirtildiği gibi alternatör, aracın geri kalanına elektrik sağlarken aküyü şarj eder. Alternatör kötüleşmeye başlıyorsa, aküyü verimli bir şekilde şarj edemez. Akü, arabayı çalıştırmak için yeterli gücü depolamıyor.

Alternatör Gürültüsü

Arabanız çalışırken alternatörünüzden gelen bir sızlama veya gıcırdama sesi kötü bir işarettir. Gürültü genellikle alternatörün içindeki kötü yatakları gösterir .

Elektrik Sorunları

Arabanız, tümü şarj sistemi voltajına bağlı olan bir dizi elektronik içerir. Bu nedenle, kötü bir alternatör, özellikle modern, bilgisayar kontrollü araçlarda çok sayıda elektrik sorununa neden olabilir.

Uyarı ışıkları

Aracınıza bağlı olarak, gösterge panelinizdeki bir dizi uyarı ışığı sizi yaklaşan arızalara karşı uyarabilir. Her zaman dikkat etmeniz gereken bir ışık, şarj sistemi uyarı ışığı (AKA pil ışığı) veya dikdörtgen araba aküsü şeklindeki parlak kırmızı uyarı ışığıdır.
Hatta alternatör arızalanmak üzereyken bazı araçlarda “ALT” yanar. Bu, en bariz uyarı olarak hizmet eder ve arabanızı onarım için güvenilir tamircinize götürme zamanınızın geldiğini gösterir.

Ayrıca, alternatörden uygun bir voltaj beslemesi olmadan, aracınızın bilgisayarlar ve sensörler gibi elektronik cihazları düzgün çalışmayacaktır. Bu motor arıza lambasını tetikleyebilir.

Araç Durakları

Aracınızın birçok parçası – ateşleme ve yakıt sistemleri gibi temel unsurlar dahil – uygun şarj sistemi voltajı olmadan düzgün çalışmayacaktır. Sonuç olarak, aracınız sürüş sırasında durabilir.

Arabanızı tekrar çalıştırabilirseniz ancak kısa süre sonra stop ederse, alternatörünüz arızalı olabilir.

Alternatörünüzün Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır

Akü veya alternatörün arabanızın problemlerinden sorumlu olup olmadığını belirlemeye mi çalışıyorsunuz? İşte hızlı ve kolay bir ipucu: Aracınızı hızlı çalıştırmayı deneyin. Arabanızı hızlı çalıştırabilirseniz ve çalışır durumda kalırsa, muhtemelen kötü bir aküyle uğraşıyorsunuzdur. Öte yandan, arabanız çalışır ancak kısa bir süre sonra stop ederse, alternatörünüz arızalı olabilir.

Alternatörü Özel Ekipmanlarla Profesyonel Test Edin

Elbette, “hızlı başlangıç” testi kesin değildir. Alternatörünüzün düzgün çalışıp çalışmadığına dair kesin bir cevap istiyorsanız, bir dijital şarj sistemi analizörü veya bir karbon yığın yük test cihazı ile kontrol ettirmek isteyeceksiniz.

Profesyonel tamir atölyeleri, birçok otomobil parçası mağazasında olduğu gibi bu tür ekipmanlara sahiptir. Hepsinden iyisi, çoğu otomobil parçası mağazası şarj sisteminizi araçla ücretsiz olarak test edecektir. Alternatörü arabanızdan çıkarmanıza bile gerek yoktur – araç, araç içi teste olanak tanır.

Şarj Sisteminin Çıkışını Dijital Multimetre ile Kontrol Edin

Alternatörü test etmenin en iyi yolu, bir şarj sistemi analizörü veya karbon kazık test cihazı kullanmaktır. Ancak evde temel bir şarj sistemi çıkış testi (DC volta ayarlanmış bir dijital multimetre kullanarak) gerçekleştirebilirsiniz.

Şarj sistemini test etmek için, siyah sayaç ucunu negatif akü terminaline ve kırmızı ölçüm ucunu pozitif akü terminaline bağlayın. Motor kapalıyken, akü en az 12,2 voltluk bir temel okumaya sahip olmalıdır. Aksi takdirde, şarj sistemi testi doğru olmayacaktır.

Akünün uygun şekilde şarj edildiğini belirledikten sonra, aracı çalıştırın ve motor devrini yaklaşık 1.500-2000 RPM’ye yükseltin. Alternatör şarj oluyorsa, genel olarak ölçüm cihazınızdaki okuma, tüm ışıklar ve aksesuarlar kapalıyken yaklaşık 13,5 ila 15,0 volt olmalıdır.

Aracınızın tam teknik özellikleri için bir onarım kılavuzuna başvurun .

Bu aralığın önemli ölçüde dışında kalan bir okuma, alternatörde, regülatörde (regülatör harici ise) veya akü kablolarında bir sorun olduğunu gösterebilir. Gevşemiş kayış yüzünden de olabilir.

İşte size nasıl yapıldığını gösterecek yararlı bir video:

Alternatörün Bozulmasına Neden Olan Nedir?

Çoğu alternatör zaman, kilometre ve kullanım nedeniyle bozulur. Bununla birlikte, bir alternatörün zamanından önce arızalanmasına neden olabilecek birkaç sorun vardır.

Alternatörde Sıvı Sızıntısı

Sızdıran sıvılar, erken alternatör arızasının yaygın bir nedenidir. Alternatöre damlayan motor yağı veya servo direksiyon sıvısı, daha erken arızalanmasına neden olabilir.

Sürüş Alışkanlıkları

Aracınızı kullanma şekliniz de alternatörünüzü etkileyebilir. Örneğin, aracınızın birçok aksesuarı (ışıklar gibi) açıkken rölantide çok fazla zaman geçirdiğini varsayalım. Bu, alternatöre fazladan bir yük getirerek çok fazla dahili ısı oluşturmasına neden olabilir.

Sonuç olarak, zamanından önce yıpranabilir.

Neme Maruz Kalma

Son olarak, motorun altına yakın bir yerde bulunan bir alternatör, su ve tuz girişine maruz kalabilir. Her iki sorun da bileşenin erken ölümüne yol açabilir.

Bir alternatör, aracın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır – ancak bazı durumlarda, 100.000 ila 150.000 km arasında bir yerde değiştirilmesi gerekebilir.

Bir araba kötü bir alternatörle çalışabilir mi?

Bir araba, alternatör arızalı olduğunda kısa bir süre çalışabilir. Alternatör, motor çalışırken aküyü şarj eder ve akü boşaldığında araç stop edecek ve yeniden çalışmayacaktır.

Bir alternatör ne kadar dayanır?

Bir alternatör, aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bu her zaman gerçekleşmez. Bazı durumlarda, otomobil hurdalığa hazır olmadan önce alternatörün değiştirilmesi gerekebilir. Bu genellikle 100.000 ila 150.000 km arasında bir yerde olur.

Bir alternatörü değiştirmenin maliyeti nedir?

Bir alternatörü değiştirme maliyeti, aracın yılına, markasına ve modeline bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte, tipik olarak, aracınızın alternatörünü bir profesyonelin değiştirmesi için 500 ila 1000 TL arasında bir ödeme yapmayı bekleyebilirsiniz.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Önceki İçerikP013E Arıza Kodu: O2 Sensör Zengin veya Fakir Karışım
Sonraki İçerikMarş Otomatiği Arıza Belirtileri
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version