Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaGenelSilindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

Silindir kapakları aracınızın motorunun önemli bir bölümünü oluşturur ve içten yanmalı motorlarda önemli bir rol oynar. Silindir kapağı, hava ve yakıt alımının yanı sıra egzoz gazlarının atılmasını kontrol etmeye yarar. Silindir kapakları çok sayıda küçük bileşenden oluşurken, bir kapağı temizlemek oldukça basit bir iştir. Sadece tamamen sökülmüş olduğundan emin olun ve temizleme işlemi sırasında silindir kapağının yüzeyine zarar vermemeye dikkat edin.

Silindir Kapaklarınızı Temizlemeye Hazırlanma

silindir kapağı temizleme

1-Gerekli ekipmanı toplayın. 

Başlamadan önce, silindir kapağınızı düzgün bir şekilde temizlemek için gerekli alet ve ekipmanları toplamanız gerekir. İhtiyacınız olan şeylerin çoğu evin etrafında bulunabilir, ancak yerel otomobil parçaları mağazanızdan satın alabileceğiniz bir kimyasal parça veya fren temizleyici kullanmanız gerekecektir. Kapakları ıslatmak için ılık suya da erişmeniz gerekir. Başlamadan önce aşağıdaki malzemeleri toplayın:

  • Fren veya parça temizleyici
  • Hava Tabancası
  • İki büyük tepsi veya kova
  • Kağıt havlular veya bez parçaları
  • Silecek
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

2-Kapağın tüm parçalarının çıkarıldığından emin olun.

Tamamen söküldüğünde, silindir kapakları için temizleme işlemine başlamadan önce çıkarılması gereken çok sayıda küçük parça vardır. Çoğu silindir kapağı, bir veya iki eksantrik mili, destekleyici donanıma sahip emme ve egzoz valfleri (Subaplar) ve muhtemelen bujiler veya ateşleme bobinleri gibi bazı ateşleme bileşenleri içerir. Silindir kapağını temizlerken tüm bu parçalar çıkarılmalı ve güvenli bir şekilde saklanmalıdır. 

  • Silindir kapağının üst kısmındaki valf kapağını, bükülmesini önlemek için çıkarırken dikkatli olun. Önce tüm cıvataları gevşetin, ardından geri kalanını sökün.
  • Çıkardığınız küçük parçaları kaybetmemeye dikkat edin.
  • Silindir kapağının bazı bileşenlerinin bir makine presiyle kafadan bastırılması gerekebilir. Bir tanesine erişiminiz yoksa, bir makine atölyesinden yardım almanız gerekebilir.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

3-Uygun güvenlik donanımını takın. 

Silindir kapaklarınızı temizleme işlemi, gözleriniz için ciddi tehlike arz eden ve uzun süreli temas nedeniyle cildinizi tahriş edebilecek kimyasal temizlik maddelerinin kullanımını içerir. Kendinizi korumak için, silindir kapağını temizlerken her zaman uygun güvenlik ekipmanları kullandığınızdan emin olun. 

  • Kimyasal temizlik maddeleriyle çalışırken daima koruyucu gözlük veya gözlük gibi göz koruması kullanılmalıdır.
  • Kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler ellerinizi fren veya parça temizleyici tarafından tahriş etmekten korur. Dirseğinize uzanan eldivenler kullanmak isteyebilirsiniz.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

4-Kapakların ne tür malzemeden yapıldığını belirleyin. 

Silindir kapaklarının çoğu demir veya alüminyum alaşımından yapılmıştır. Her malzemenin aracınızın performansı ve ömrü açısından avantajları ve dezavantajları vardır, ancak daha da önemlisi, alüminyum daha yumuşak bir metaldir ve temizleme işleminde hasara daha eğilimli olabilir. Silindir kafalarınızın ne tür metalden yapıldığını belirlemek için aracınızın servis kılavuzuna bakın veya karar vermenize yardımcı olması için aşağıdaki faktörleri kullanın:

  • Alüminyum kafalar hem ağırlık hem de renk olarak demir olanlardan daha hafiftir. Açık gri kapaklar muhtemelen alüminyumdan yapılırken koyu renkler demir anlamına gelebilir.
  • Demir paslanmaya yatkındır, alüminyum ise değildir. Kapaklarda yüzey pası belirtileri varsa, bunlar demirden yapılır.
  • Bir mıknatıs alüminyum silindir kapağına yapışmaz, ancak demir olana yapışır.

Silindir Kapağını Temizleme

Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

1-Kapak contası malzemesini çıkarmak için plastik bir kazıyıcı kullanın. 

Silindir kapağınızda hala bazı kapak conta malzemesi kalma şansı yüksektir. Silindir kapak contası, kapak ve motor bloğu arasında bir conta oluşturur (bazen “üst” uç ve “alt” uçlar olarak da adlandırılır). Plastik bir kazıyıcı kullanarak contadaki kalıntıları kazıyın. Conta malzemesinin bulunabileceği silindir kapağının “birleşme yüzeyini” çizmemeye veya hasar vermemeye son derece dikkat edin. Herhangi bir çizik veya hasar, motor tekrar monte edildiğinde conta arızasına neden olacak sızıntılara neden olabilir.

  • Metal bir kazıyıcı veya silindir kapağının temas yüzeyine mümkün olduğunca zarar verebilecek herhangi bir alet kullanmayın.
  • Yeniden takarken uygun bir sızdırmazlık sağlamak için önceki conta malzemesinin tamamını kafadan çıkardığınızdan emin olun.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

2-Silindir kapağını küvete yerleştirin. 

Conta malzemesi gittiğinde, silindir kapağını ilk küvete yerleştirin. Sıvı parça temizleyici kullanıyorsanız, temizlerken kullanabilmeniz için parça temizleyiciyi silindir kapağıyla küvete dökün. Bir sprey temizleyici kullanıyorsanız, küveti doldurmanıza gerek yoktur. 

  • Duruma bağlı olarak, silindir kafalarını küvetlerin içine ve dışına taşımak için yardıma ihtiyacınız olabilir, çünkü bunlar oldukça ağır olabilir.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

3-Kafayı fırçalamaya başlamak için parça temizleyici ve bir bez kullanın. 

Silindir kapağının erişebileceğiniz her bölümünü fırçalamak için bir bez ve istediğiniz temizlik maddesini kullanın. Temizleyici silindir kapağının ulaşamadığınız alanlarına dökün veya püskürtün. Temizleme maddesi çoğu karbon birikintisini ve yanmış yağı parçalayacaktır, ancak bazı bölgelerde biraz ovmanız gerekebilir. 

  • Fırçalarken çelik diş fırçası veya silindir kapağının temas yüzeylerine zarar verebilecek başka bir şey kullanmayın.
  • Silindir kapağının her köşesini ve köşesini temizlediğinizden emin olmak için zaman ayırın.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

4-İkinci küveti ılık suyla doldurun. 

Silindir kapaklarınızı ovduktan sonra, ikinci küveti ılık suyla doldurun. Küvetin, silindir kapağının tamamen suya batmasına izin verecek kadar uzun olduğundan emin olun, daha sonra kafayı tamamen kaplayacak kadar suyla doldurun. Aşağıdaki adımı dışarıda veya açık hava alan bir odada yapmak isteyebilirsiniz. 

  • Küvetin, silindir kapağının tamamen suya batmasına izin verecek kadar büyük olduğundan emin olun.
  • Küveti doldururken ılık veya sıcak su kullanın.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

5-Silindir kapağını suya batırın. 

Silindir kapağını yavaşça su dolu küvete yerleştirin. Su, silindir kapağının bezinizle erişemediğiniz alanlarından geçerek önceki adımda kullandığınız temizlik maddesinin çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Alüminyum kafalar, temizleyicilere uzun süre maruz kaldığında hasar görebilir, bu nedenle onları durulamak zorunludur. 

  • Kafanın birkaç dakika suda kalmasına izin verin.
  • Kafa tamamen batık değilse, ılık su ekleyin.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

6-Başlığı çıkarın ve silmek için bir bez kullanın. 

Birkaç dakika bekledikten sonra, kafayı dikkatlice su küvetinden çıkarın ve sabit bir tezgahın üzerine koyun. Silindir kapağını silmek için temiz bir bez kullanın ve mümkün olduğunca fazla su alın. Silindir kapağının köşelerinde ve çatlaklarında birikebilecek duran suyu sildiğinizden emin olun. 

  • Silindir kapağını bir bezle tamamen kurutamayacaksınız, ancak suyun çoğunu çıkarmak daha hızlı kurumaya yardımcı olacaktır.
  • Bezleri üzerinde bir temizlik maddesi ile tekrar kullanmayın. Yeni, temiz bir bez olduğundan emin olun.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

7-Kafayı temizlemek için bir sprey yıkayıcı kullanın. 

Otomotiv parçalarını temizlemek için tasarlanmış özel bir ekipman türü olan bir sprey yıkayıcıya erişiminiz varsa, silindir kapağının dış ve açık iç alanlarını temizlemek için daha etkili bir iş yapabilirsiniz.

  • Sprey yıkayıcılar birçok profesyonel garajda ve makine atölyesinde yaygındır.
  • Daha küçük sprey yıkayıcılar otomobil parçaları mağazalarından satın alınabilir, ancak diğer parçaları temizlemek istemiyorsanız maliyeti engelleyici olabilir.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

8-Silindir kapağını “sıcak depolayın”. 

Sıcak tanklar, otomotiv parçalarını iyice temizlemek için kullanılan başka bir özel ekipman türüdür. Bu tanklar, silindir kapağındaki tüm iç ve dış yüzeylere ulaşabilen kostik temizleme maddeleri ile doldurulur. Yapmanız gereken tek şey parçayı tanka yerleştirmek ve açmak olduğundan, bu tanklar diğer temizlik seçeneklerinden önemli ölçüde daha az işçilik gerektirir. 

  • Sıcak tanklar genellikle profesyonel makine atölyelerinde bulunur.
  • Kafalarınızın mümkün olduğunca temiz olmasını sağlamak için, silindir kafalarınızı kendiniz temizledikten sonra sıcak tankla doldurmayı tercih edebilirsiniz.

Silindir Kapağını Kurutma ve Depolama

Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

1-Ulaşılması zor yerlerden su üflemek için basınçlı hava kullanın. 

Silindir kapağının dış yüzeylerini bir bezle kurutduktan sonra, silindir kapağındaki tüm dar tünelleri ve açıklıkları püskürtmek için bir kutu basınçlı hava veya hava kompresörü kullanın. Bu, kafayı kurutur ve temizleme işlemi sırasında kafaya düşmüş olabilecek toz veya diğer kalıntıları giderir. 

  • Kafanın herhangi bir yerinde kalan nem veya kalıntı olmadığından emin olmak için silindir kapağında bulabileceğiniz her açıklığa hava püskürtün.
  • Silindir kapağında herhangi bir kalıntı bulunmadığından emin olun. Küçük miktarlarda bile çöp takıldıktan sonra silindir kapağına ciddi zarar verebilir.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

2-Kafanın tamamen kurumasını bekleyin. 

Tamamen kuruması için silindir kapağını tezgahın üzerinde bırakın. Yeni temiz ve tozsuz kafanın içine toz dökülmemesini ve içine yerleşmemesini sağlamak için kağıt havluları başın üzerine yerleştirin. 

  • Islakken başınızı saklamayın. Özellikle demir kafalar, ıslak depolandığında oksitlenir ve paslanır.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

3-Kafayı kusur veya hasar açısından inceleyin. 

Temiz silindir kapağınızı yeniden monte etmeden ya da saklamadan önce, temizleme işleminden kaynaklanmış ya da daha önce meydana gelmiş olabilecek herhangi bir hasarı inceleyin. Kafadaki herhangi bir çatlak, işlev yeteneğini tehlikeye atacak ve eşleşme yüzeyinde (silindir kapağının altı) lekeler, çizikler veya çizikler kafa contası arızasına neden olacaktır. Böyle bir hasar görürseniz, silindir kapağının bir makine atölyesinde onarılmasını sağlayabilirsiniz, ancak muhtemelen yeni bir kafa satın almanız gerekecektir. 

  • İnceleme sırasında silindir kapağının bazı yerlerde hala kirli olduğunu fark ederseniz, temizleme işlemine tekrar başlayın.
  • Güvenli olmanın üzgün olmaktan daha iyi olduğunu unutmayın. Bir silindir kapağının yeniden takılması ve takılması önemli bir zaman yatırımı gerektirecektir. Kafanın hasar gördüğünden endişe ediyorsanız, yerel bir makine atölyesine bakmasını sağlayın.
Silindir Kapağının Detaylı Temizliği Nasıl Yapılır?

4-Yağ ve depolama için kafasını torbalayın. 

Silindir kapağınızı yeniden monte etmeden önce bir süre saklamak istiyorsanız, depolanırken birikintilerden ve oksitlenmeden korumak için koruyucu önlem almanız gerekir. Ağır hizmet tipi plastik bir torbaya koymadan önce kafayı WD40 ile hafifçe püskürtün. 

  • Kirin kazara düşmemesini sağlamak için plastik torbayı yapıştırarak veya zımbalayarak kapatın.
  • Silindir kapağını hasar görmeyeceği güvenli bir yerde sakladığınızdan emin olun.
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma