Çarşamba, Mart 27, 2024
Ana SayfaTrigerTriger kayışı ömrü nasıl anlaşılır? Triger Nedir?

Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır? Triger Nedir?

Hepimiz duymuşuzdur, Triger koparsa motor gider. Triger koptu, şu kadar masraf yaptım. Bugün sizlerle triger nedir triger seti ne zaman değişir Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır bu konuları inceleyeceğiz.

Triger hakkında youtube videomuzu da izleyebilirsiniz.

Makalemiz şu başlıklar altında devam edecektir.

  • Triger Nedir ve Kaç Çeşittir?
  • triger seti ne zaman değişir
  • Triger Koptuğunu Nasıl Anlarız?
  • Triger Koptuğunda Ne Yapılması Gerekli?
  • Triger Kopması Her Araçta Masraf Çıkartır mı?

Triger Nedir ve Kaç Çeşittir?

Triger, içten yanmalı motorların hepsinde bulunur. İki çeşidi günümüzde kullanılmakta. Zincir ve Kayış Olarak. Arabanın pistonları hareket ederken, aynı zamanda pistonlara yakıt göndermek ve atmak için subapların açılıp kapanması gerekiyor. Piston ve subapların aynı zamanda hareket etmesi gereklidir. Pistonlar krank miline bağlıdır. Subaplar’da eksantrik miline bağlıdır. Krank ve eksantrik mili, kasnaklara kasnaklarda bir kayış veya zincir vasıtasıyla birbirine bağlıdır.

Bu kasnaklar motor devri ile orantılı olarak dönmektedir. Arabanın hayati organları triger kayışının kopup kopmamasına bağlı. Genellikle üreticiler, bu parçayı ne kadar sağlam yapsa bile araç ısındığı için kayış da olsa zincirde olsa çoğu araçta kopması sık sık karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden triger seti ne zaman değişir buna çok dikkat etmemiz gerekmektedir.

Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır
Örnek Krank Resmi || Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır

Trigerin Zincir veya Kayış olmasının avantajları ve dezavantajları

Kayış olan triger sistemleri, daha kısa ömre sahiplerdir. Bunun sebebi kayışın sahip olduğu geçerli uzunluğun zaman ile esnemesi, demir parçalar ile sürtündüğü için daha çabuk deforme olması. Avantajı ise maliyetinin düşük olması ve hafif olması. Motora yerleşiminin kolay olması yağlanmaya ihtiyacı olmaması ve sessiz olması.

Zincir kullanan sistemlerde ise, Triger yüksek tork’a dayanabiliyor. Ve uzun ömürlere sahiplerdir. Ancak kayışa göre, Aşırı yağlama sonucu zincir üzerinde yağlama oluşur ve kam milinin yada krank milinin zaman ayarlarında bozukluğa neden olur. Bu bozukluğun verdiği zararın altından kalkmak hiçte kolay olmaz.

Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır Triger kayışı ömrü
Triger Seti Ne Zaman Değişir?

Ayrıca zincirin servis maliyeti kayışa göre fazladır. Paslanma durumlarında koparak, diğer parçalara zarar verme yüzdesi daha fazladır. Üretici firmalar Triger zincirine, gergi dişlisi dediğimiz dişliyi takmak zorundaydılar. Ve buda haliyle üreticiye ek maliyet anlamına geliyor. Zincir in kötü yanları olsa da kauçuktan yapılan kayışa göre dağa sağlamdır.

Her firmanın stratejisi ayrıdır. Renault kayış sistemini seçer Toyata zincir. Üreticiler zaten hangisi en dayanıklı olur bunu en iyi bilenlerdir. Siz aracınızın bakımını zamanında yaptırın yeterlidir.

Triger Seti Ne Zaman Değişmelidir? – Triger kayışı ömrü

Triger Seti her araç için farklı olsa da. Sizlere bir kaç ipucu verelim. 2.el araba sahibi oluyorsanız alır almaz değiştirin. Aldığınız kişi değiştim dese bile masraftan kaçmayın değiştirin. 0 KM araca sahipseniz ise zincirli bir Triger için 120.000 km 4 yıl veya kayış sistem için 60.000 km 2 yıl ömür biçmek yararlı olacaktır. Ama unutmayın, kullanımınız eğer yüksek devirli ise bu bakım zamanlarını erkene almanızda fayda vardır.

Herhangi bir ustanın kayışa veya zincire bakarak, iyi olup olmadığını asla anlayamaz. Eğer maddi yönden sorununuz yok ise, değişimi her zaman ön planda tutun. Orjinal ürünler kullanın, yan sanayi ürünler sizi yarı yolda bırakabilir. Ayrıca zincir sistemleri motor yağı ile yağlandığı için motor yağınızı zamanında değiştirin.

Triger Koptuğunu Nasıl Anlarız? || Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır

Yolda gidiyorsunuz, aracınızdan metal çarpma sesleri geldi. Ve bir den stop etti. Haliyle durunca tekrardan marş yapacaksınız. Eğer marş yaptığınızda marş motorunun sesi eskisine göre daha tiz ve daha kolay dönerse veya zorlanırsa bir daha sakın marş yapmayın. Bazı durumlarda Triger kopsa bile, çok masrafınız olmadan yırtabilirsiniz.

Bazı yeni araçlarda triger koptuğunda, motor arıza lambası yanar. Otomatik araçlarda ise araba kendini boşa atarak yavaşlar. Aracınızdan inip altına bakın, motorunuzu inceleyin eski arabalarda kopan parçaları görmeniz mümkün. Ancak yeni arabalarda bir şey göremezsiniz bu yüzden anlamak zor. Acilen bir servise danışın.

Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır
Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır

Triger Koptuğunda Ne Yapılması Gerekli?

Kopması anında, genellikle sorun hemen belli olmadığı için insanlar çalıştırmak için, sürekli marş yapıyorlar. Bunu sakın yapmayın, zaten marş motorundan acaip sesler gelecektir. Bir sorun olduğunu oradan anlarsınız. Marş a devam etmeniz subap ve pistonların birbirine zamanlama hatası ile çarpışmasına neden olacaktır.

Öncelikle rastgele bir ustaya gitmeyin, motora bakmadan revizyon diyecekler. Ancak bu sanıldığının aksine böyle değildir. Bazen triger kopmasında subapların hepsi kapalı konumda kalır, bazen ise ufak çarpışmalar olsa da subap şeklini kaybetmez. Ayrıca bazı araçlarda, piston ve subap çarpmasını engelleyen sistemler vardır.

Yani aracınızda yeni bir triger kayış veya zinciri taktırıp yola devam edebilirsiniz. Ama eğer motorunuzda değişim sonrası çok kötü sesler geliyorsa, motor revizyonuna gitmeniz gerekecektir. Bunu da yetkili servis’de yaptırmanızda fayda var.

Triger Kopması Her Araçta Masraf Çıkartır mı? || Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır

Triger kopması her araçta masraf değildir. Çoğu otomobil üretici, sıkıştırma oranlarını yüksek tutmak için silindir içinde pistonun çıkabileceği en üst noktaya kadar, çıkmasını sağlamak ister. O yüzden küçücük bir zamanlama hatasında bile triger diş atladığında motor sentesi bozulduğunda, piston en üst noktaya kadar çıkar ve kapanmayan subaplara çarparak yamultur.

Triger kayışı ömrü nasıl anlaşılır
Triger Senteye getirme aparatı || Triger kayışı ömrü hakkında

Ancak bazı üreticiler sıkıştırmadan biraz pay vererek subap ile piston arasına pay bırakarak, kopma anında pistonun subaplara çarpmasını engeller. Örneğin; mazda 323 adlı şu makalemizde buna değindik. Araç triger kayışı kopsa bile triger kayışını takıp yola devam edebiliyorsunuz. Bizce harika bir özellik.

Triger seti ne zaman değişir

Genelde araçlar için farklılıklar olsa da ortalama bir kayış setinden oluşan trigerin değişim aralığı 100 bin ile 80 bin km arasındadır. Zincirde ise bu süre 150 bin ile 170 bin km arasına kadar uzayabilmektedir.

Diğer otomobil üreticileri bunu bilerek bu şekilde tasarlarlar. Çünkü unutmayın ki araba satmaktan çok servis hizmeti daha çok para kazandırır. Her araçta bir sente ayarı vardır. Bunu her usta mükemmel yapamaz. O yüzden nerede işçilik yaptırdığınız en önemlisidir.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma