Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaMotorTSI Motor Nedir? TSI Motorun Avantajları ve Dezavantajları

TSI Motor Nedir? TSI Motorun Avantajları ve Dezavantajları

TSI Motorların Çalışma Prensibi ve Meşhur Oluşu

Bilindiği gibi TSI motorlar, Volkswagen’in günümüzde ürettiği benzinli motorların ismi aslında. Artık günümüzde, standart birer motor olarak düşünüyoruz bunların çoğunu. İlk çıktıkları zaman, otomobil dünyasında devri değiştirdiler. TSI Motor Nedir diye bir çok soru geliyor bizde sizlere bunun hakkında bilgiler paylaşmak istedik.

TSI açılım olarak; Turbo Stratified Injection olarak geçer. Yani, türkçeleşmiş yazılımı ile; Turbo Kademeli Enjeksiyon denilir.

Yani kısacası bu motorun en temel iki özelliği; Turbolu olması ve direkt enjeksiyona sahip olması.

2013 VW Beetle Convertible 2.0 TSI Motor Resmi
2013 VW Beetle Convertible 2.0 TSI Motor Resmi TSI Motor

Volkswagen, ilk önce bu motorun fikriyle ortaya çıktığı zaman, şöyle bir açıklama yaptı; Herkese, formüllerin çok basit olduğunu söyledi. Yani daha küçük motorlar, daha az sürtünme, daha az güç kaybı ve daha yüksek verimlilik için bunu yaptıklarını söylediler.

Bu da aslında oldukça mantıklı. Çünkü; motorları büyüttükçe, parçalar büyüdükçe, parça sayısı arttıkça motorun verimliliği de bir o kadar düşüyordu zamanında. Ama gelişen malzeme bilimiyle birlikte, artık kullanılan malzemeler daha ucuz hale geldi. Daha yeni alışımlar kullanılmaya başlandı.

Bununla birlikte artık Volkswagen mühendisleri bir şey fark ettiler. Bu fark ettikleri şey de, daha yüksek basınçta motorlarını çalıştırabilecekleri ve malzemenin artık buna dayanıklı olduğuydu.

Bunun bilinciyle de yeni bir motor ortaya çıkarıp, daha düşük hacimlerden daha yüksek verimlilik, daha az tüketim ve daha yüksek güç elde etmeye başladılar. Bununla birlikte de, yeni bir çağ başlamış oldu.

Bu çağ ileri yaşta ki insanların, 1.4 motordan bu kadar güç mü alınır? 1.2 motorlu araba mı aldın? gibi soruları başlatan bir çağ başladı. Çünkü; bilindiği gibi, eskiden 2.0 bir arabadan alınan güç 90 beygir, belki 110 beygir civarıydı. Volkswagen’in de, bu fikri tanıtmasıyla beraber, Volkswagen bilindiği gibi 1.4 motordan 160 beygir aldığı dönemlere kadar geldi.

Bunu nasıl başardığını da aslında çok basit bir şekilde anlayabiliriz. Bu gücü elde etmelerinde ki en büyük etken, direkt enjeksiyondur.

Direkt Enjeksiyon ve TSI Motor

VW TSI Motor Teknolojisi - TSI Motor Nedir
VW TSI Motor Teknolojisi

Direkt enjeksiyon da yakıt, pistonun içine doğrudan aktarılır, doğrudan püskürtülür ve bu şekilde motor çok daha yüksek basınç değerlerinde çalışır.Yüksek basınç değerleriyle birlikte, daha yüksek verimlilik ve daha yüksek güç değerleri ortaya çıkar.

Direkt enjeksiyonun yanına bir de, Turbo koyarak içeriye daha fazla hava yollanır motora ve daha fazla yollanan hava ile, yine artan basınç ile birlikte verimlilik artmış olur.

Bunu sağlamak için aslında, Volkswagen birçok sistemini değiştirdi, eski motorlarına göre.

Örnek olarak; çok daha hafif ve yeniden tasarlanmış pistonlar kullanıldı, motor kapağı çok daha aktif hale getirildi. Aynı zamanda, kam milinin tasarımı tamamen hafif olması için ve yeni pistonlara uyumlu olacak şekilde değiştirildi. Tahminde edebileceğiniz gibi, yeni enjektörler tasarlandı ve bu motorda kullanıldı.

Son olarak da, motora daha fazla hava yollayarak, daha yüksek verimliliğe çıkabilmek için, yeni bir intercooler tasarımı yapıldı bu motorlar için ve yeni intercooler kullanıldı.

Bu yeni bir teknoloji değil. Şuan günümüzde baktığımızda çok standart geliyor bize. Ama zamanında, Volkswagen bunu ilk tasarladığı zaman ve ilk başta, ben 1.2 motor 1.4 motoru artık bütün arabalarımda kullanacağım dediği zaman, bir nevi şok etkisi yaratmıştı.

Bu elde ettiği tork ve beygir değerleri bu kadar küçük hacimler için. O dönemlerde emisyon değerlerini oldukça düşürdü bir yanda. Çünkü; bilindiği gibi, Turbo tamamen atık gazlardan beslenir. Motorun verimliliğini oldukça arttırır bu sebepten dolayı.

Bütün bunları yapmasıyla, Volkswagen tam olarak istediği motoru elde ettiğini iddia etti. Düşük devirde standart kullanımda az yakıt tüketen, yüksek devirlerde performans istediğiniz zaman yüksek tork ve yüksek beygir, değerlerine dayanan bir motor üretmiş oldu.

TSI Motorun Dezavantajları – TSI Motor Nedir

Volkswagen Arteon 1.5 TSI Motora Sahip Arabalar - TSI Motor Nedir
Volkswagen Arteon 1.5 TSI Motora Sahip Arabalar – TSI Motor Nedir

Pek, her şeyin bir dezavantajı olduğunun farkındayız. Bu motorun dezavantajı ne diye merak edildiğinde ise; tahmin edilebileceği gibi, düşük devirde düşük kalan motor gücüdür. Bunun da sebebi çok bariz. Küçük hacimli bir motor var elimizde ve düşük devirlerde turbonun çalışma prensibini biliyorsanız, turbo daha az basınç üretip içeriye yollayabilecektir.

Bu sebepten dolayı da, elde edilen güç daha az olacaktır. Düşük devirlere çıkıldığında ise, yakıt tüketimi de oldukça artmaktaydı. Zaten atmosferik bir araçla turbolu bir aracı, karşılaştırdığınız zaman yüksek devir bandında,turbolu aracın tüketiminin daha fazla olduğunu görebilirsiniz.

Ama ortalama tüketime baktığınız zaman, turbolu aracın tüketimi aslında daha az olacaktır. Çünkü; verimlilik daha yüksektir.

Bütün bunları yaparak Volkswagen grup daha hafif, daha küçük, daha kompakt motorlar üretmeye başladı. Bu şekilde, bütün firmalara bir nevi öncü oldu. Daha sonra, bütün firmalar küçük hacimde yüksek güç elde eden, motorlar ortaya çıkarmaya başladılar.

Şu an, bulunduğumuz konuma da bu şekilde gelmiş olduk.

Ford’un 1.0 EcoBoost 140 beygir veren motorlarından tutunda, Volkswagen’in zamanında ürettiği, Twincharger, yani Supercharger bir turbolu 1.4 litre 160 beygirlik arabasına kadar, oldukça geniş bir yelpazede küçük motorlu ve güçlü arabalar üretildi. Bu TSI motoru sadece, Volkswagen için düşünmeyin.

Yani bu motor SeatSkodaVolkswagenAudi hepsinde kullanıldı ve hepsinde ufak tefek değişimlerle, bütün araçlarına neredeyse konuldu. Dünya çapında da, çok büyük bir başarı elde etti bu şekilde Volkswagen bu yeni motor tasarımı ile ve yeni bir çağa adım attı. TSI Motor Nedir yazısı ile sizlere veda ediyoruz ancak sitemizi aklınızdan çıkarmayın çünkü daha bu motor hakkında anlatacak çok şey var!

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

  1. Bu motorun dezavantajı ne diye merak “edildiğinde ise; tahmin edilebileceği gibi, düşük devirde düşük kalan motor gücüdür. Bunun da sebebi çok bariz. Küçük hacimli bir motor var elimizde ve düşük devirlerde turbonun çalışma prensibini biliyorsanız, turbo daha az basınç üretip içeriye yollayabilecektir.”

    Böyle bir dezavantajı olmasın diye düşük devirlerde çalışan bir superchargeri var zaten. 1500rpm den itibaren Max torkunu üretir TSI motor. 2200 ile 2250 rpm arasında süpercharger devre dışı kalır. Zaten o zamana kadar turbo devreye girer. Kısacası bahsettiğiniz gibi bir sorunu olmadığı gibi tam tersine bu sorunu çözmek için geliştirilmiş bir teknoloji aslında TSI…

    Saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma