Cuma, Nisan 19, 2024
Ana SayfaGenelTürkiye’ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma

Türkiye’ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma

Merhaba değerli okuyucularımız, bugün bu yazı için ilginç bir başlık attık. Çünkü Türkiye’deki vergiler yüzünden BMW en verimsiz motorunu üretmek zorunda kaldı. Bunun detaylarını ve hangi araçlarında kullandığını açıklıyor olacağız. Türkiye’ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma BMW neden bunu yapmış bakalım.

Türkiye'ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma

Bugün size anlatacağım konu BMW‘nin son 10 sene içinde üretmiş olduğu, en verimsiz motor olacak. Detayları okumayı sevmeyenler için uzatmayacağım. 2 litrelik motoru hiç bir malzeme değiştirmeden vergilerden kısmak için 1.6 litre yapmışlar bu 1.6 yaptıkları motorda çok verimsiz olmuş. Otomotiv sektörünün takip eden arkadaşlar biliyordur. BMW bir süre önce PSA grubu ile bir motor konusunda anlaşma yaptı ve beraber motor geliştirdiler. Bu anlaşma ile üretilen motorunda motor kodu N13B16 oldu ve bu kodu taşıyan bu motorlar F20 kasa 1 serisi ve f30 kasa 3 serisi araçlarda kullanıldı.

2015 yılına kadar bu motor BMW 1.16i ve BMW 3.16i araçlarında 136 beygir olarak ve BMW 1.18iBMW 3.20ied araçlarında 170 beygir olarak müşterilere sunuldu. İnsanlarda bu motoru uzun bir süre boyunca kullandılar. Bu motor “B” den sonraki bölümünde de anlayabileceğiniz gibi 1.6 litre hacixme sahip sıralı 4 silindirli bir motor, silindir çapı bu motorun 77 milimetre.

Türkiye'ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma

Yani bir silindire baktığınız zaman bütün bir çevrimde piston hareket ettiği yeri incelediğinizde o çap 77 milimetre ve “Motor Strok” dediğimiz basitçe pistonun hareket ettiği mesafe olarak düşünebilirsiniz. Bu bölüm 85.7 milimetre. Bu sayıları şu an söylemenin bir amacı var yazının ilerleyen zamanlarında niye söylediğimi anlayacaksınız. Ve tabii ki Bmw 3.20ied ile aynı zamanda üretilen F10 kasa koduna sahip 5.20i araçlarda da sıralı 4 silindir olan 1.6 litre hacminde 170 beygir sahip aynı motor kullanıldı değil mi? Bunun cevabı hayırmış. Ben de bunu son zamanlarda öğrendim.

170 beygir ancak 2 motordaki küçük fark

Nedense her zaman aynı motor olduğunu var saymıştım, çünkü 2 motorda 170 beygir güce sahip, 2 motorda 1.6 litre, 2 motorda sıralı 4, böyle olunca bütün sayıları aynı iken BMW’nin iki araçta da aynı motor kullandığını senelerce var saymıştım. Ama bir arkadaşım bunun böyle olmadığını ve aslında bu bahsettiğim 5.20i araçlara baktığınız zaman yakıt tüketiminden, herkesin şikayetçi olduğunu şehir içi 15-16 litre lerde şehirler arasında da 11-12 litreler de yaktığını söyledi ve araştırdığım zamanda bunun doğru olduğunu fark ettim.

Motorun kasa koduna baktığımda’da motor kodunun da farklı olduğunu gördüm dediğim gibi BMW 3.20 ied kullanılan motor kodu N13B16 iken BMW 5.20 i de kullanılan motor kodu en N20B16. Yani bu zaten demek oluyordu ki bu ikisi farklı motor. Yıllardır en verimli en güzel, en güçlü ve en dayanıklı motorlardan bir tanesini üreten BMW firması nasıl oldu da bu 5.20 serisinde üst segment olarak geçen lüks araçlarından birin de bu kadar verimsiz bu kadar çok yakıt tüketimine sahip ve gücü o kadar da fazla olmayan bir motor üretti?

2 Motoru farklı üretmesinin sebebi

Türkiye'ye en verimsiz arabasını özel olarak üreten firma

Motorunun özelliklerine baktığımız zaman dediğim gibi 1.6 litre 4 silindir 170 beygir bunlar tamam. Bunlar bir kenarda dursun. Silindir çapına baktığınız zaman, fark ettiğiniz bir şey var 13 ve 16 motorda silindir çapı daha fazla ama diğer motora baktığınız zaman tam tersi. Bu da aslında akıllarda bir soru işareti uyandırıyor. Normalde çok da denk gelinmeyen bir şey ve çok denk gelin memesinin bir sebebi var. Bu da motorun verimliliğini, oldukça düşürüyor olması. Geniş çap ve düşük stroklu kullanılması. Peki o zaman motor konusunda, bu kadar deneyimi bu kadar iyi olan BMW mühendisleri neden bu motoru, bu şekilde kullanmışlar. Neden böyle verimsiz motor üretmişler?

Araştırmaya başladığınız zaman bu sefer N20 ve N16 kasa kodunu yanında bir de aynı motor bloğunda üretilen N20B20 motorunu buluyorsunuz. Bu da aynı motor bloğunun kullanan ama 2 litre hacme sahip olan başka bir motor ve o motoru 2 litre yaptığınız zaman görüyorsunuz ki silindir çapı 84 milimetre, silindir strokta 90 milimetre oluyor. Yani bu N13B16 daki çaptan biraz daha fazla olması. Yaptığı şey ise bu kendi ürettiği 2 litrelik motorun aynısını alıp parçaları değiştirip başka bir motor yapmak. 1.6 litrelik motoru blok değiştirmeden 2 litreye yükseltmek.

Vergi dilimini azaltmak için üretmiş

Türkiye’deki vergi dilimini azaltmak adına bu şekilde, hacmi küçültmek olmuş. Türkiye özel olarak böyle modifiye edilen bu motorda oldukça verimsiz bir hale gelmiş. Ama yine de karşılaştırdığınız zaman düşük vergi dilimine girdiği için aracı çok daha ucuza alabiliyorsunuz. Belki de daha fazla yakması, artık sizi rahatsız etmiyor. Bunu değerlendirmeyi size bırakıyorum aracı daha pahalıya alıp daha az yakmasınımı isterdiniz? Yoksa daha ucuza alıp daha çok yakması, sizin için sorun değil mi? Vergi dilimlerini düşündüğünüz zaman 1.6 litrelik bir araçta 2 litrelik bir aracın arasında ciddi bir vergi farkı var bunlar pahalı araçlar.

Bu yüzden BMW Bunun mantıklı bir karar olduğunu düşünmüş. Aracı çok daha ucuza satıp, daha verimsiz motorla satmanın sorun olmayacağını değerlendirmiş. Siz bu konularda ne düşünüyorsunuz? aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz.Ama işte bu şekilde Türkiye’ye özel olarak üretilen bu motorda BMW’nin son 10 yıl içinde ürettiği en verimsiz motorlardan bir tanesi haline gelmiş.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma