Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaMotorVolant nedir? Volant dişlisi arıza belirtileri

Volant nedir? Volant dişlisi arıza belirtileri

Otomobil sektörü çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Eskiden içten yanmalı motorları çalıştırmak çok zaman alırken şimdilerde kontağı çevirerek tek hareketiniz ile motoru çalıştırabiliyorsunuz. Balıkçı teknelerinde sık kullanılan pancar motorunda volant yok belki ama günümüzde neredeyse her araçta volant vardır. Sizlere bu yazımızda Volant nedir ve Volant dişlisi arıza belirtileri nelerdir bunları detaylı bir şekilde anlatıyor olacağız.

Volant Nedir?

Volant dişlisi krank’a doğrudan bağlı büyük bir dişlidir. Büyük olmasının sebebi ise marş motorunun krank’ı rahat çevirmesini sağlamaktır. Bir nevi tork artışı sağlamaktır. Dişleri marş motoru ile temas eder ve motorun çalışması için ilk hareketi motora iletir. Eğer volant dişlisinin dişleri aşınır ise marş almama veya inanılmaz bir gıcıdırma sesi gelebilir marş yaparken. Evet çok fazla marş kelimesinden bahsettik bu parça marş için çok önemlidir. Motorun devri ile aynı orantıda dönmektedir.

Volant içten yanmalı otomatik marş sistemine sahip tüm motorlarda bulunur. Motosiklet, Atv, Tır, Otomobil vs.. gibi araçlarda bulunur.

Volant Arızası ve Volant dişlisi arıza belirtileri

Volant arızası, dişlerin aşınması veya balans ayarının bozulmasından kaynaklanır. Manuel araçlarda ve otomatik vitesli araçlarda da bu parça bulunur. Eğer aracınız rölanti devrinde çok fazla titriyor ise buna volant arızası diyebiliriz. Volant arızası olduğunu direk olarak tespit etmek mümkün değildir. Sadece diş sıyırması durumunda marş vururken sesinden anlayabiliriz.

Bunun dışında volant vidaları gevşer ve herhangi bir durumdan dolayı yamulursa baskı balata değiştikten sonra yamuk durumda takılırsa aracınızda aşırı derecede titreme oluşur.

Volant arızası sesi

Eğer aracınız çalıştıktan sonra şanzıman ve motor arasından bir gıcırdama sesi geliyor ise ve marş vururken garip sesler geliyor ise bunun sebebi volant’ın yamulması olabilir. Eğer gerekli müdahale yapılmaz ise etrafında ki mekanik parçalara zarar verebilir

Örn: Otomatik şanzımanlarda tork konvektörünü bozar.

marş motoru dişlisi volantı sıyırıyor ise şanzımanın indirilerek volantın değişmesi gereklidir. Çoğu araçta volantı tornacıda ters taktırarak kullanmaya da devam edebilirsiniz. Volant arızasına sebep olan bir diğer etken ise aracınız çalışıyor iken marş vurmanız olacaktır böyle bir durumda hem marş motoru hemde volant arızalanacaktır.

Bazı arkadaşlar soruyorlar genelde şanzıman sökülmeden volant tamiri mümkünmü diye ancak bu mümkün değil. Eğer aracınız manuel ise baskı balata değişimi yaparken volantıda değiştirebilirsiniz. Böylece 2 kez işçilik parası ödemek zorunda kalmazsınız. Eğer kendiniz yapmayı planlıyor iseniz ön çekişli bir araç için aksları ve motor bağlantılarını sökerek şanzımanı indirdikten sonra değişebilirsiniz. Yeterli ekipmanlarınız olsa bile şanzımanı geri takarken yerine oturtmak ciddi yetenek ister. Maddi açıdan her ne kadar zor olsa da en yetkili servis’de en orijinal parçaları kullanmak aracınızın geleceği için önemlidir.

Evet arkadaşlar Volant nedir ve volant dişlisi arıza belirtileri hakkında söylenecek pek bir şey kalmadı.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilirsiniz.

Ayrıca bizi;

FacebookİnstagramTwitter ve Youtube 

üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma