Ana Sayfa Genel Yağ Pompası Arıza Belirtileri Nedir? Görevleri Nedir?

Yağ Pompası Arıza Belirtileri Nedir? Görevleri Nedir?

0

Yağ pompası, çalışan bir motoru yağ ile besleyerek yağlar. Bu yağlama, motorun metal bileşenlerinin birbiriyle temas etmesini önler. Yağ pompası ayrıca çalışırken motor bileşenlerinden ısıyı emer. Bu yüzden motor için hayati bir parçadır. Bizde bu yazımızda Yağ Pompası Arıza Belirtileri nelerdir bunlara bakacağız.

Yağ pompası sağlam gibi görünse de, zamanla arızalanabilir. Yağ pompasının ne zaman yıpranmaya başladığını gösteren işaretleri bilmek önemlidir, çünkü motor ve bileşenleri yağlanmayacaktır. Bir yağ pompası arızalandığında, hemen değiştirmezseniz ciddi motor hasarının meydana gelebileceğidir.

Aşağıda, kötü bir yağ pompasının semptomlarını ve değiştirilmesinin tahmini maliyetlerini daha ayrıntılı tartışacağız.

Arızalı Yağ Pompasının Belirtileri Top 5

Yağ pompası kötüleştiğinde bakılması gereken birçok belirti vardır. Sık karşılaşılan belirtilerden bazıları şunlardır: subap dizisinden gelen gürültü, hidrolik kaldırıcılardan gelen garip sesler, düşük yağ basıncı, daha sıcak bir motor ve gürültülü bir yağ pompası.

Genellikle, yağ pompası gerçekten arızalanana kadar servise sizi uğratmaz. Bir kez, motorunuza hızla zarar verir.

# 1 – Düşük Yağ Basıncı / Yağ Basıncı Uyarı Işığı Yanıyor

Yağ basıncı, yağ pompası tarafından düzenlenir. Yağ pompası kötüleştiğinde, rölantide yağ basıncı düşmeye başlar. Düşük yağ basıncı uyarı ışığı yandığında genellikle azaltılmış yağ basıncının ilk işareti göstergede yağ lambasının yağ olduğu halde yanıp sönmeye başlamasıdır.

Bu olduğunda, yağ seviyenizin ne olduğunu kontrol edin. Çok düşükse, yağ seviyesi tekrar normal olana kadar daha fazla yağ ekleyin. Bundan sonra yağ basıncınız hala düşükse, yağ pompası kötü demektir. Semptomlar kötüleşmeden hemen pompayı değiştirin.

# 2 – Motorda Artan Sıcaklık -Yağ Pompası Arıza Belirtileri

Motora yağ pompalanırken, motorun hareketli metal bileşenlerini soğutan bir yağlayıcı görevi görür. Motor yeterli yağ alamadığında, bu metal bileşenler birbirine sürtünür ve ısı üretir. Motorunuzun harareti daha fazla olmaya başlar.

Motor aşırı ısındığında, motorunuza ve bileşenlerine zarar verebilir. Bu tür hasarları onarmak binlerce TL olacağından, uyarı ışığı yandığında arabanızı bir tamirciye götürmek en iyisidir.

bozuk yağ pompası görüntüsü

# 3 – Subap Gürültüsü

Subap dizisi sisteminde motorun çalışmaya devam etmesini sağlayan kritik bileşenler vardır. Subap dizisindeki hidrolik kaldırıcıların yanı sıra itme çubukları, contalar ve subap kılavuzları içerir. Bu bileşenlerin tümü, yağlanmaları için içinden akacak yağa bağımlıdır.

Düşük yağ nedeniyle düzgün yağlanmadığı zaman, bu bileşenler her ne olursa olsun elinizde kalır ve çalışmayı durdurabilir. Subap dizisi, yağ seviyeleri düşmeye devam ettikçe çok fazla gürültü üretecektir.

# 4 – Yağ Pompası Gürültüsü – Yağ Pompası Arıza Belirtileri

Gürültülü bir yağ pompası nadir görülen bir semptomdur, çünkü yağ pompaları sadece arızalanmaya başladığında ses çıkarır. Muhtemelen bu olduğunda, araç rölantide olsa bile dönen veya gıcırdayan bir ses duyacaksınız. Bu, yağ pompasının iç dişlilerinin aşınmış olduğunu gösterir, yani tüm pompayı değiştirmeniz gerekir.

# 5 – Hidrolik Kaldırıcılar Gürültüsü

Hidrolik kaldırıcılar, subap işlevselliğini sürdürmek için çok önemlidir. Bu kaldırıcılar yalnızca yeterli yağ ile yağlandıklarında düzgün çalışabilirler. Arızalı bir yağ pompası, yağ basıncının motorun hidrolik kaldırıcılarına akmayacağı noktaya düşmesine neden olur.

Bu, hidrolik kaldırıcıların düzgün bir şekilde yağlanmadığı için gürültü yapmasına neden olur. Sonuç olarak, çabuk aşınırlar. Bazı araçlarda, kullandığınız yağ türünün kaldırıcı gürültüsü üzerinde doğrudan etkisi vardır.

Yağ Pompasının Değiştirme Maliyeti

Bir yağ pompasını değiştirirken sahip olduğunuz iki ana maliyet, parça maliyeti ve ardından eski pompayı değiştirmek için işçilik maliyetidir. Paradan tasarruf etmek için parçayı her zaman kendiniz alabilirsiniz, ancak bir hata işleri daha da kötüleştirebilir. Bir yeni yağ pompası 400 TL ve 600 TL civarında almışken orjinal almalısınız.

İşçilik maliyetlerine gelince , mekanik ustasının bu tür bir işi tamamlaması birkaç saat sürdüğü için genellikle 200 veya 400 TL civarında olacaktır . Bu nedenle, bir yağ pompasının değiştirilmesi için ödeyebileceğiniz toplam fiyat 500 ila 800 TL arasındadır .

Bakım İpuçları – Yağ Pompası Arıza Belirtileri

Yağ pompası dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir, bu nedenle yıllarca dayanmalıdır. Ancak, üretilen tüm otomobil parçaları gibi, sonunda yaşla birlikte yıpranacaktır. Bu yüzden aracınızdaki yağ basıncına ve ısıya daima dikkat etmelisiniz.

Asla aşırı ısının radyatörden kaynaklandığını düşünmeyin. Motorunuzdan çıkan bir ses, yağ pompasının başı dertte olduğunun açık bir uyarı işaretidir. Bu gürültü, yağın onları yağlamak için motorun bileşenlerine akmadığı anlamına gelir. Bu belirtilerin meydana geldiğini fark ederseniz daima yağ pompanızı değiştirin.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version