Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaYakıtYakıt pompası nasıl temizlenir?

Yakıt pompası nasıl temizlenir?

Çoğu modern araç filtresiz pompalar kullanır. Bu pompalar bakım gerektirmeyecek şekilde tasarlanmıştır ve arıza durumunda değiştirilmeleri gerekir. Aracınızda elektrikli bir yakıt pompası varsa, tortu birikmesini veya tıkanıklığını gidermek için bir yakıt sistemi temizleyici kullanabilirsiniz. Manuel olanınız varsa örneğin (mazda 323 karbüratörlü modeli, genellikle eski model araçlarda bulunur), sizlerde ufak temizlikler yapabilirsiniz. Yakıt pompasının içini açarak genel temizliği nasıl yapılır benzin pompası arızası nasıl giderilir. Yakıt pompası nasıl temizlenir bunlara bakalım.

Tıkalı Yakıt Pompası – Yakıt pompası nasıl temizlenir

benzin pompası arıza belirtisi
benzin pompası arıza belirtisi

Motorun “titremesine” veya durmasına dikkat edin. 

Tıkalı bir yakıt pompasının en yaygın belirtisi, pompanın motorun düzgün çalışmasını sağlamak için enjektörlere yeterli miktarda yakıt itmemesinin neden olduğu kesintili bir güç kaybıdır. Ayağınızı gazdan çektiğinizde motor freni yapıyor ise veya hatta stop ediyorsa, yakıt pompanızda veya filtrenizde bir sorun olabilir. 

  • Motor durur, ancak birkaç dakika sonra tekrar çalışırsa, bunun nedeni büyük olasılıkla yakıt filtresinde veya pompada tortu birikmesidir. Tortu yerleştikçe tıkanma giderilir ve bu yakıt tekrar birikinceye kadar akmaya başlar.
  • Ayrıca yakıt filtrenizi de değiştirmeyi düşünmelisiniz .
Benzin deposu
Benzin deposu

Araç rölantide çalışır iken benzin deposuna yakın bir yerden dinleyin.

Yakıt pompasındaki bir tıkanıklık, yakıtı itmek için daha fazla çalışmaya zorlar, bu da pompanın elektrik motorunun yanmasına neden olabilir. Benzin deposunun çevresindeki alandan (arabanın arkasından) bir tıklama veya sızlanma sesi duyarsanız, yakıt pompasındaki elektrik motoru arızalanmaya başlamıştır. 

  • Pompayı temizlemek ve filtreyi değiştirmek, erken yakalarsanız bu sorunu çözebilir, ancak çok uzun süre devam etmesine izin verirseniz, yakıt pompasını yakacak ve çalışmayı durduracaktır.
  • Anahtarı çevirdiğinizde pompanın bir kez tıklaması nadir değildir, ancak bundan sonra tıklamaya devam etmemelidir.
Sürüş sırasında RPM'lerde bir düşüş olup olmadığına bakın

Sürüş sırasında devirde bir düşüş olup olmadığına bakın.

Yolda sabit bir hızda ilerliyorsanız ve araç aniden yavaşlarsa veya devir saatinizde (varsa) devir / dakikalar önemli ölçüde düşerse, yakıt pompasının motora yeterli yakıt vermek için mücadele ettiğini gösteren bir işaret olabilir. Devir / dakika sayısı, motorunuzun dakikada yaptığı devir sayısıdır, bu nedenle devir / dakikalardaki bir düşüş, motorunuzun ne kadar hızlı döndüğünü ve üretebileceği gücü gösterir. 

  • Gösterge panelinizde, güç kaybını açıklamak için diğer olası sorunları gösterebilecek uyarı ışıklarına bakın. Örneğin, bir pil ışığı elektrikle ilgili bir sorun olduğunu gösterebilir veya yanıp sönen bir kontrol motoru ışığı motorun yanlış çalıştığını gösterir.
  • Bu göstergelerin yokluğunda, ani (geçici) güç kaybı yakıt pompanızla ilgili bir sorun olduğunu gösteren iyi bir işarettir.
Aracı sık sık düşük yakıtla çalıştırıp çalıştırmadığınızı düşünün.

Aracı sık sık düşük yakıtla çalıştırıp çalıştırmadığınızı düşünün.

Benzin çok kirli olma eğilimindedir ve bu tortu yakıt tankınızda toplanır. Dolu bir benzin tankı ile, tankınızdaki kir daha büyük bir sıvı hacmine yayılır, ancak depoda çok fazla yakıt olmadığında tortu yakıtın daha büyük bir bölümünü oluşturur. Bir balık akvaryumu hayal edin: dolduğunda, alttaki çakıl içerideki şeyin sadece küçük bir parçasıdır, ancak akvaryum neredeyse boş olduğunda, kalan çakıl ve az su aynı alanı işgal eder. 

  • Düzenli olarak düşük yakıtla araç kullanıyorsanız, yakıt pompanızın ve filtrelerinizin tıkanma olasılığı daha yüksektir.
  • Yakıt pompanızla ilgili bir sorun olup olmadığını belirlemek için bu tespiti yukarıda listelenen diğer semptomlarla birlikte kullanın.

Yakıt Sistemi Temizleyicisini Kullanma

Yakıt Sistemi Temizleyicisini Kullanma

Şişedeki talimatları okuyun. 

Çoğu yakıt sistemi temizleyicisi kabaca aynı şekilde çalışırken, markadan markaya farklılıklar vardır. Doğru adımları izlediğinizden emin olmak için satın aldığınız yakıt sistemi temizleyicisindeki talimatları tamamen okuyun. 

  • Yakıt sistemi temizleyicisini birçok büyük perakende mağazasında ve tüm otomobil parçaları mağazalarında satın alabilirsiniz.
  • Enjektör temizleyiciyi değil, yakıt sistemi temizleyicisini satın alın. Bu ürünler benzerdir ancak farklı amaçlara hizmet ederler.
Neredeyse yakıtınız bitene kadar motoru çalıştırın.

Neredeyse yakıtınız bitene kadar motoru çalıştırın. 

Çoğu yakıt sistemi temizleyicisinin boş bir yakıt deposuna dökülmesi gerekir, böylece daha sonra eklediğiniz yakıtla karışabilir. Yakıt göstergesi boş veya “E” okuyana kadar motorunuzu çalıştırın. 

  • Deponun tamamen boş ve yakıtsız olması gerekmez. Sadece mümkün olduğu kadar düşük olması gerekir.
Temizleyiciyi depoya dökmek

Yakıt sistemi temizleyicisinin içeriğini benzin deponuza dökün. 

Şişeyi açın ve kapağın altındaki plastik contayı delin. Ardından yakıt sistemi temizleyicisinin ağzını tıpkı normalde bir benzin pompasında olduğu gibi aracınızın benzin doldurma ağzına yerleştirin. 

  • Çoğu yakıt sistemi temizleyicileri tek bir işlem için yeterlidir. Sizinkinden daha fazlası gelirse, tankınıza ne kadar şişe ekleneceğini belirlemek için talimatları okuyun.
  • Eldivenler bu görev için gerekli değildir, ancak herhangi bir yakıt sisteminin elinizin altında kalmasını önlemek için eldiven takmak isteyebilirsiniz.
  • Yakıt sistemi temizleyicilerinden herhangi birini elinize alırsanız, su ve sabunla yıkayın.
Deponuza Benzin Doldurun.

Deponuza Benzin Doldurun.

Yakıt deposuna pompaladığınız yeni gaz, mevcut yakıt temizleyici ile karışacaktır. Bu, temizleyicinin yakıt boyunca düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar ve ayrıca pompanın, içindeki temizleyici ile yakıt toplamaya başlamasına yardımcı olur. 

  • Depoyu yeni benzin ile sonuna kadar doldurun.
  • Her zaman kullandığınız aynı oktan yakıtını kullanın.
Motoru çalıştırın ve birkaç dakika rölantide bırakın.

Motoru çalıştırın ve birkaç dakika rölantide bırakın. 

Yakıt sistemi temizleyicisi yakıt pompasından akacak ve gazla birlikte yanacağı motora giden filtreye gidecektir. İçinden geçerken, yakıt pompanızdaki ve sistemin geri kalanındaki tortu tortularını parçalamaya başlayacaktır. 

  • Birçok yakıt temizleyici, aracı tekrar sürmeye başlamadan önce yakıtın ve temizleyicinin sistemden akmasına izin vermek için motoru on veya on beş dakika rölantide bırakmanızı önerir.
  • Bu ilk aşamadan sonra, yakıt sisteminizi temizlediği için aracı normal şekilde kullanabilirsiniz.

Mekanik Yakıt Pompası Filtrelerini Temizleme

akü kutup başlarını sökmek

Akü üzerindeki negatif terminali ayırın. 

Aküyü aracın motor bölmesinde veya bagajında ​​bulun. İki yanından çıkmış bir kara kutu gibi görünecek. Pozitif (+) ve negatif (-) terminal direklerini bulun ve kabloyu negatif direğe tutan somunu gevşetmek için doğru boyutlu anahtarı kullanın. Ardından kabloyu kaydırın. 

  • Terminaller pozitif (+) ve negatif (-) sembollerle etiketlenecektir.
  • Akü bağlantısını kesmek, araç içinde hiçbir şeyin kıvılcım üretmemesini sağlamak için yakıtla çalışırken özellikle önemlidir.
  • Negatif kabloyu kazayla terminale temas etmediğinden emin olmak için pilin yan tarafına sıkıştırın.
manuel yakıt pompası benzin otomatiği
manuel yakıt pompası benzin otomatiği

Yakıt pompasını bulun. 

Mekanik yakıt pompaları genellikle yakıt deposundan ziyade motorda bulunur, çünkü onları çalıştırmak için krank miline bağlı bir şekilde çalışırlar elektrik motoruna sahip olmazlar. Aracınızdaki mekanik yakıt pompasını tanımlamanıza ve bulmanıza yardımcı olması için uygulamaya özgü onarım veya servis kılavuzuna başvurun, çünkü bunlar görünüm ve konum bakımından büyük farklılıklar gösterebilir. 

  • Mekanik yakıt pompalarının çoğu, üst veya alttan bir memesi olan metal bir daireye benzeyen bir bölüme sahip olacaktır.
  • Mekanik yakıt pompaları genellikle sadece eski araçlarda bulunur.
Sızan yakıtı toplamak için aracın altına bir kap yerleştirin.
Yakıt pompası nasıl temizlenir?

Sızan yakıtı toplamak için aracın altına bir kap yerleştirin. 

Yakıt pompasının nasıl monte edildiğine bağlı olarak, bu işlemde en az bir miktar yakıt dökme olasılığınız yüksektir. Aracın altında, üzerinde çalışacağınız yakıt dökülmelerini yakalamak için üzerinde çalışacağınız yakıt pompasının hemen altına bir kap kaydırın. 

  • Kullandığınız kabın yakıt için derecelendirildiğinden emin olun. Benzin, bazı plastik türlerinde eriyebilir.
  • Benzini tutmak üzere sınıflandırılan kaplar bu şekilde etiketlenecektir. Kabınız etiketlenmemişse, benzini tutabileceğini varsaymayın.

Tüm yakıt hatlarını yalnızca görünürdeyse çıkarın. 

Pompada iki yakıt hattı olacaktır (giriş ve çıkış). Mümkünse, yakıt pompasını açarken bunları yerinde bırakın, ancak özel aracınızdaki dahili filtreye erişmek için birini veya her ikisini çıkarmanız gerekiyorsa, hatları sökerek veya tutan hortum kelepçelerini gevşeterek yapın. Kelepçeler gevşediğinde, hattı nozuldan geriye doğru çekin.

  • Hattan tahliye edilen yakıtın aracın altına kaydırdığınız kaba düştüğünden emin olun.
  • Plastik kelepçeniz varsa, daha fazla yakıt dökülmesini önlemek için hatları açıklık yukarı bakacak şekilde plastik kelepçe ile bağlayabilirsiniz.
Yakıt pompası gövdesinin üstündeki merkezi vidayı veya somunu sökün

Yakıt pompası gövdesinin üstündeki merkezi vidayı veya somunu sökün. 

Kapağı yakıt filtresinin üzerinde tutan mekanik yakıt pompasının üstünden dışarı çıkmış bir somun veya cıvata olacaktır. Bulun ve ardından içindeki filtreye erişebilmek için doğru boyutlu anahtarı kullanın. 

  • Bazı pompalarda, üstte cıvata veya somun yerine elle sökebileceğiniz silindirik bir filtre muhafazası olabilir.
  • Diğerleri kapağı yerinde tutmak için boru klipsleri kullanabilir. Klipsin türüne bağlı olarak sabitleyen vidaları gevşetin veya pense ile çekin.
Filtreyi çıkarmadan bir fırça ile temizleyin.
Yakıt pompası nasıl temizlenir?

Filtreyi çıkarmadan bir fırça ile temizleyin. 

Filtreyi çıkarmaya çalışmayın, bunun yerine filtreyi tıkayan kirleri temizlemek için temiz bir boya fırçası kullanın. Pisliğin fırçanın kıllarına yapışmasını kolaylaştırmak için boya fırçasını yeni benzine daldırabilirsiniz. 

  • Büyük ve küçük parçaları temizlemek için orta boy bir boya fırçası kullanın. Fırça, yakıt pompasının gövdesinden daha geniş olmamalıdır.
  • Bu pompalar için birçok dahili yakıt filtresi çıkarılamaz.
  • Bununla birlikte, bazı araçlarda, filtreyi çıkarabilir ve gerekirse değiştirebilirsiniz. Aracınız veya kamyonunuz için durumun bu olup olmadığını belirlemenize yardımcı olması için araca özgü onarım kılavuzuna başvurun.
Yakıt pompasını tekrar monte edin.

Yakıt pompasını tekrar monte edin. 

Kapağı yakıt pompasına geri takın ve daha önce çıkardığınız cıvata veya somunu kullanarak yerine sabitleyin. Çıkardığınız tüm yakıt hatlarını tekrar bağlayın ve sıkı olduklarından emin olmak için hortum kelepçeleri kullanın. 

  • Gerekirse yerel otomobil parçaları mağazanızdan yedek hortum kelepçeleri satın alabilirsiniz.
  • Çoğu hortum kelepçesi bir yıldız tornavida veya küçük bir anahtarla sıkılabilir.

Bu Makale İçin Motordestek.com ‘un Uyarısı

  • Yakıtla çalışmak son derece tehlikeli olabilir. Tüm yakıt temizlenene kadar kıvılcım ve açık alevleri çalışma alanınızdan uzak tutun.
  • Yalnızca yakıtı tutmaya uygun kaplar kullanın.
  • Yakıtla temas ettiğinizde koruyucu gözlük ve eldiven kullanın.
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma