Ana Sayfa Ateşleme Buji Kablosu Nedir?

Buji Kablosu Nedir?

0
Buji Kablosu Nedir

Buji kablosu neredeyse tüm içten yanmalı motorlarda mevcuttur. Bujinin temel görevi sıradan bir bakır kablo ile aynı görevi görür. Amacı elektriği iyi bir şekilde iletmektir. Ancak buji kabloları yüksek voltajlı elektrik taşıdıkları için dağa sağlam olmalı ve motor sıcaklığına dayanmalıdır. Bu yüzden buji kabloları kalın bir yalıtım malzemesi ile birlikte üretilirler.

Buji kabloları yüksek sıcaklık altında çalıştıkları için, yalıtım malzemesi uzun ömürlü olmaz. Bundan dolayı buji kabloları ortalama otomobiller ve motosikletler için her 15 bin km ile 20 bin km arasında bujiler ile birlikte değiştirmelidir.

Buji Kablosu Uzun Süre Değiştirilmez İse

Buji kabloları uzun km aracınızda görevini tamamladıktan sonra değiştirilmez ise neler olabilir? Cevap çok basit buji kablosu içerisinden geçen voltaj bujiye ulaşmadan, motora şase yapabilir. Veya buji de gerekli kıvılcımı üretecek kadar akım üretemez. Bunu gerçek hayatta şu şekilde anlamanız mümkün tabi ki: Soğuk bir sabah da işinize veya okulunuza gitmek için aracınıza biniyorsunuz. Ardından marş için kontağı çevirdiğinizde araç biraz zor çalışıyor ve rolanti yavaş ve araç titriyor. İşte bu buji kablosu arızası veya buji arızalarının belirtilerinden biridir.

Bunun dışında buji kablosu arıza yaptığında, aracınız daha fazla yakıt yakmaya başlayabilir. Buji kablolarının fiyatları 70 TL ile 120 TL arasında değişmekte. Tabi ki şuanda dolar kuru 8 TL olmak üzere bu fiyatlar eskiden daha uygun olduğu için en ufak sorunda buji kablolarını hemen değiştirmek mümkündü. Ancak günümüzde artan parça fiyatları nedeniyle bu tür sorun yaşayanlar internete girip araştırma eğilimine giriyorlar. Aracınız için buji kablosunu uzun süredir değişmediyseniz hiç bir sorun çıkarmasa bile değişmeniz iyi olacaktır.

Ayrıca şu makalemizde ateşleme sistemi ile ilgili göz atmayı unutmayın;

Bozuk Ateşleme Bobininin 7 Belirtisi ve Değiştirme Maliyeti

Eğer makalemizi beğendiyseniz düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Önceki İçerikAteşleme Modülü Nedir?
Sonraki İçerikVolant Dişlisi Aşınması ve Volant Dişlisi Hakkında Bilgiler
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version