Ana Sayfa Fren Frenden Ses Gelmesi: Neden ve Çözümler

Frenden Ses Gelmesi: Neden ve Çözümler

0
Fren Diski

Hiçbir şey bir insanın sinirlerini gıcırdayan frenlerden daha fazla tutamaz. Frenden ses gelmesi genellikle tırnakları bir kara tahta boyunca sürüklemekle aynı etkiye sahiptir. Araç sürücüleri frenlerinden gelen bu tür sese tahammül edemez. Yağ lambası veya başka bir arıza sinyalinin yanmasına günlerce aldırmayıp o şekilde kullansak da fren pedalına bastığımızda gelen sese hiç tahammül edemeyiz.
Frenlerden ses gelmesi hepimizin başına illa ki gelmiştir. Bu yazıda frenden ses gelmesinin en yaygın nedenlerini yazacağız.

Frenden Ses Gelmesinin Temel Nedeni

Frenden ses gelmesinin temel nedeni yüksek frekanslı titreşimdir. Fren uygulandığında ve balatalar disklerle temas ettiğinde, disklerdeki küçük yüzey düzensizlikleri, balataların zıplamasına ve atlamasına neden olan hız tümsekleri gibi davranır. Bu da frenlerin kaliperlerde ve kaliper pistonlarına karşı titremesine neden olur. Aynı zamanda kaliperlerin bağlantılarında ve burçlarında titremesine  neden olur. Tüm bu parçalar arasındaki oyun ne kadar büyükse, titreşimlerin genliği o kadar büyük ve gıcırtı o kadar yüksek olur.

Disklerin yapıldığı metalin cinsi bile fark yaratır. Bazı alaşımların kaliteleri diğerlerinden daha sessizdir. Kompozit diskler yıllar içinde çeşitli araçlarda kullanılmasının nedenlerinden biri de budur. Fren diski için doğru kalitede dökme demir kullanılıyorsa, kompozit diskler daha hafif olmasının yanı sıra daha sessiz de olabilir. Kompozit bir diskin katı döküm diskle değiştirilmesi, fren sisteminin harmoniklerini ve frekansını değiştirerek bazı uygulamalarda fren sesini ve gürültüsünü artırabilir.

Disklerin kaplaması da sesi etkiler. Yüzey ne kadar pürüzsüz ve düz olursa, balataların yüzeyde gezinirken ıslık çıkarma ve hareket etme etme olasılığı o kadar az olur. Diskler, mümkün olan en yumuşak tutuşu sağlamak için uygun hız ve ilerleme hızında ve keskin takım uçlarıyla yeniden yüzeylendirilmelidir, pürüzsüzleştirilmelidir. Diskler döndürüldükten sonra torna veya esnek honlama fırçası ile hafif zımparalama, yüzey kalitesini daha da iyileştirebilir ve disklerin sessiz kalacağına dair ekstra bir iş sağlayabilir.

Fren balatalarının kendileri de aynı derecede önemlidir. Bazı sürtünme malzemeleri diğerlerinden daha gürültülüdür, tıpkı bazı balata markalarının diğerlerinden daha sessiz olması gibi. Sert yarı metalik balatalar, doğal olarak daha yumuşak nonasbestos organik (NAO), düşük metalik veya seramik bazlı balatalardan daha çok ses çıkartmaya eğilimlidir. Herhangi bir sürtünme malzemesinin ses kontrol nitelikleri, karışıma giren dolgu maddelerine, yağlayıcılara ve diğer bileşenlere bağlıdır. Bazı üreticiler gürültüyü azaltmak için balatalara grafit ve diğer malzemeleri ekler. En yeni nesil düşük bakırsız ve bakırsız fren balataları, önceki nesil sürtünme malzemelerinden daha az fren gürültüsü üretme eğilimindedir.

Fren balatalarının tasarımı da gürültü özelliklerini etkiler. Fren balatalarının ön kenarı keskin bir kenara sahipse, ön kenarın yivli olduğundan daha fazla kavrama ve sıçrama eğilimini artırır. Bu nedenle birçok birinci sınıf fren balatalarının yivli kenarları vardır. Balataların ortasında, titreşimleri azaltmaya yardımcı olan ve esnekliği, soğutmayı ve havalandırmayı artıracak bir yuva da olabilir.

Bazı fren tedarikçileri gürültüyü önlemek için “Transfer Film Teknolojisi” (TFT) kullanır. TFT, balatalar üzerinde bir kaplama değil, sürtünme malzemesinin kendisinin bir parçasıdır. Balatalar aşındıkça, disk yüzeyine sürekli olarak çok ince bir film aktarırlar. Diskler üzerinde mat gri bir kaplama bırakan bu film, disk yüzeyindeki küçük kusurları doldurarak daha pürüzsüz ve balata yüzeyleri ile daha uyumlu hale getirir, böylece gıcırtı üreten titreşimleri ortadan kaldırır.

 

Fren Sesini Bitirmek

Frenleriniz sesli ise sesten nasıl kurtulursunuz? Frenlerinizi inceleyerek başlayabilirsiniz. Aşınmış frenler genellikle sesli frenlerdir. Kaliperler ve bağlar arasında oynama, eksik veya kötü aşınmış contalar ve / veya eksik, bükülmüş veya kırılmış çıngırak önleyici klipsler ve yaylar gürültü sorununa katkıda bulunabilir. Diskleri ve sert balataları pürüzlendirebilir veya yanlış şekilde düzeltebilirsiniz.

Şimler disk frenlerde balatalar ile kaliper ve kaliper pistonları arasında sönümleme tertibatı olarak kullanılır. Şimler, yumuşak bir kaplama malzemesi olan veya olmayan çelik olabilir; veya balataların arkasına uygulanan yumuşak malzemeden oluşabilirler. Her iki durumda da, görevleri kaynaktaki titreşimleri azaltmaktır.

Sorun şu ki, zamanla şimler bozuluyor. Düz çelik şimler kötü bir şekilde aşınır ve yıllarca hizmet ettikten sonra pul haline gelebilir. Paslanmaz çelik contalar en dayanıklıdır ve yıllarca dayanır, ancak paslanmaz pahalıdır. Birçok OEM, balataların birkaç yıl içinde değiştirileceğini düşünüyor, bu nedenle daha ucuz düz çelik şimleri kullanıyorlar.

Bazı fren balatalarında artık entegre olarak kalıplanmış yerleşik şimler bulunur. Bu, balatalar değiştirildiğinde birinin yeni şimler takmayı unutması ihtimaliyle birlikte korozyon sorununu tamamen ortadan kaldırır. Yerleşik şimleri olan balatalarla normal şimler takmayın, aksi takdirde balatalar kaliperlere uymayabilir.

 

Daha Sessiz Fren Balataları Takın

Fren Balatası

Balatalarınızı çıkararak yeni, sessiz balatalar takın. En sessiz balatalar tipik olarak en kaliteli sürtünme malzemelerinden yapılmış üstün kaliteli balatalardır, en ucuz sürtünme malzemelerini kullanan ucuz ekonomik balatalar değildir. Balataların uygun şimler ve tıkırtı önleyici klipsler ve/veya yaylarla takıldığından emin olun.

Likid Balata Şimleri

Fren Balata şimi

Mekanik şimlere, klipslere ve yaylara bir alternatif, takılmadan önce balataların arkalarına bir fren gürültüsü bileşiği uygulamaktır. Bu ürünlerin çoğu, balataların arkasında esnek ve dayanıklı bir yastık oluşturan yüksek sıcaklıkta silikon bazlı bir malzemedir. Balatalar kaliperlere yerleştirilmeden önce malzemenin 30 ila 60 dakika kürlenmesine izin verilmelidir.

 

Fren Yağı

Gürültü üreten titreşimleri azaltmanın bir başka yolu da, balataların arkalarına ve balataların kaliperle temas ettiği noktalara yüksek sıcaklıkta bir fren yağı uygulamaktır. Titreşimleri azaltmak için kaliper bağlantılarının, şimlerin ve burçların yağlanması da önerilir. Yağlayıcı, titreşimleri azaltmak için bir yastık görevi görür. Ayrıca parçaların düzgün kaymasına yardımcı olur, böylece balatalar eşit şekilde aşınır. Eşit olmayan balata aşınması, diskin üzerine yapışan ve kendisini merkezlemeyen yüzen bir kaliperin klasik bir belirtisidir.

Buradaki anahtar, doğru tür yağlayıcıyı kullanmaktır. Yağlayıcı, balataları eritip akmaması için ısıya dayanıklı olmalı ve uzun süreli koruma sağlaması için dayanıklı olmalıdır. Kauçuk parçalar, uygulama ve sıcaklık aralığı ile uyumlu sentetik yağlayıcılar bu tür uygulamalar için iyi bir seçimdir.

Bu amaçla asla normal şasi veya silikon gres kullanmayın. Ayrıca, yağlayıcının balataların önlerine veya rotor yüzüne temas etmesine izin vermeyin. Balata ve balata temas noktalarının arkasında tutun.

Fren Sesi için Sprey Kullanmak

Bir fren diskinin yüzeyi, uygun şekilde yeniden cilalanmış olsa bile, mikroskobik düzeyde pürüzlü bir yer olabilir. Çıplak gözle düz bir yüzey gibi görünen şey, aslında mikroskop altında oluklu olabilir. Ve daha önce de söylediğimiz gibi, yüzey ne kadar pürüzlü olursa, frene basıldığında o kadar fazla titreşim ve gürültü olur.

Diskler üzerindeki yüzeyi iyileştirmenin bir yolu, mikro ince alüminyum parçacıkları içeren bir aerosol ürünü ile spreylemektir. Bu şekilde, yeni balatalar oturdukça daha kontrollü bir yanmaya izin veren bir “kompozit” yüzey oluşturur. Sonuç, daha az titreşim ve rahatsız edici gürültü olmamasıdır.

Spreyleme işlemlerinin fren torkunu yüzde sekize kadar artırdığını, ancak frenlerin daha yumuşak hissetmesini sağladığını, bu nedenle daha az gürültü sorunu olduğunu söylüyor.

Yüzey spreyleme işlemleri açıkça sonsuza kadar sürmez, ancak frenlerin ne kadar kullanıldığına bağlı olarak gürültüyü birkaç yüz ila birkaç bin km arasında azaltmaya yardımcı olabilirler. Balata üreticileri, diskler uygun şekilde rafine edildiği,  balataların güvenli bir şekilde monte edildiği, parıldadığı ve kaliperlerde aşırı aşınma veya gevşeklik olmadığı sürece disk yüzeyine yapılacak işlemlerinin gerekli olmaması gerektiğini söylüyor. Öyle olsa bile, spreyleme işlemlerini kullananlar hiçbir şeye zarar vermediğini ve fren sesi şikayetlerini ortadan kaldırdığını söylüyor.

Fren İçin Bazı İpuçları

Fren diski kaplaması asgari OEM spesifikasyonlarını karşılamalıdır. Çoğu uygulama için bu, 60 ila 80 mikro inç veya daha az yüzey kalitesi anlamına gelir. 20 ila 50 mikro inç aralığı, fren gürültüsüne duyarlı araçlarda bile genellikle sessiz çalışmayı garanti eder. Çoğu yeni disk bu özellikleri karşılar ve ek yüzey yenileme gerektirmez.

Eskimiş disklerinizin yüzeylerini düzleştiyorsanız, torna tezgahındaki takım uçları yüksek kaliteli ve keskin olmalıdır. Üstün kaliteli titanyum nitrür kaplı karbür takım uçları, standart karbür uçlardan çok daha pahalıya mal olmaz ve paslanmayı kesmek için daha iyi bir iş çıkarır ve tipik olarak iki kat daha uzun süre dayanır. Yuvarlak uçlar ayrıca açılı uçlardan daha iyi bir yüzey verebilir.

 

Önceki İçerik2023 Yılı İçin Hibrit mi yoksa Elektrikli Araba Mı?
Sonraki İçerikDebriyaj Tokatlamak Nedir?
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version