Ana Sayfa Genel Yarı Otomatik Araç Nasıl Kullanılır? Detaylı Anlatım

Yarı Otomatik Araç Nasıl Kullanılır? Detaylı Anlatım

0

Yarı otomatik arabalar, vites değiştirmeyi öğrenmek için hem yeni hem de deneyimli sürücüler için harika bir yoldur. Manuel şanzıman araçlarının aksine, yarı otomatikler debriyaj pedalından yoksundur, bu da kullanımını kolaylaştırır. Sürmek için tek yapmanız gereken, aracın modunu veya vitesini değiştirme zamanı geldiğinde kolu çekmektir. Bu, otomobilin motorunun sesini dinleyerek yapılır. Biraz pratik yaparak, herkes yarı otomatik bir arabayı nasıl kullanacağını öğrenebilir. Şimdi Yarı Otomatik Araç Nasıl Kullanılır Bakalım.

Arabayı Çalıştırma

arabayı çalıştırma

Motoru çalıştırmak için kontak anahtarını çevirin. 

Yarı otomatik arabalar genellikle başlamak için herhangi bir özel işlem gerektirmez. El freni çekili olmalı ve aracın vitese geçtikçe ileri hareket etmediğinden emin olmak için fren pedalını basılı tutmalısınız.

  • Çoğu yarı otomatik otomobilde, vites “P” olarak ayarlandığında park freni devreye girer.

Yanındaki vites kolunu bulun. 

Aracın ortasındaki vites kutusunu bulmak için aşağıya bakın. Birkaç harf ve simgeyle etiketlenmiş bir sopa göreceksiniz. Vites değiştirmek için kullandığınız şey budur. Aracın hangi modda olduğunu hatırlatmak için gösterge tablosunda da semboller yanacaktır. 

  • Bazı otomobillerde vites değiştirmek için direksiyon simidi kanatları bulunur. Sağda bir + raket ve solda bir – raket bulun.


Geri geri gitmeniz gerekiyorsa, vites kolunu geri hareket ettirin. 

Vites değiştirme üzerindeki veya yanındaki “R” geri vites anlamına gelir. Freni basılı tutun ve kolu R’ye doğru çekin. Freni serbest bırakın, araç geri çekilmeye başlar.

Vitesleri devreye sokmak için arabayı sürün. 

Vites değiştirme kolunu, “D” harfine doğru çekiniz. Siz freni bıraktığınız anda araba ileri doğru hareket etmeye başlayacaktır. 1. viteste başlayacaksınız.

  • Vites değiştirirken, kolu nötr olan “N” nin ötesine hareket ettireceksiniz. Bu bir dişli değildir ve nadiren kullanılır çünkü motoru gaz pedalından keser.

Vites kolunu manuel şanzımana getirin. 

Araca bağlı olarak, kolu + ve – işareti arasında değiştirmek için bir “M” veya bir nokta da görürsünüz. Vitesleri manuel olarak bu şekilde kontrol edersiniz. Kolu aşağı ve yukarı hareket ettirin, ancak henüz vites değiştirmeyin.

Vites değiştirmeden önce ileri sürüşe başlayın. 

Frenin bırakılması, aracın ileri gitmesine ve hız kazanmasına izin verir. Motoru ve otomobilinizi sürerken nasıl hissettiğinizi dinleyin. Sürüşe başladığınızda, araba 1. viteste olacak, ancak hızı alırken vites değiştirmeniz gerekecek. 

Vites Değiştirme ve Park Etme – Yarı Otomatik Araç Nasıl Kullanılır

Vitesi artırmak için vites kolunu yukarı itin. 

Bir vitese çıkmak için vites kolunu + işaretine doğru hareket ettirin. Bunu, motor çok sert çalışıyormuş gibi ses çıkardığında, yüksek perdeli bir devir sesi çıkardığında yapmalısınız. Arabayı ne kadar çok sürerseniz, bu sesi tanımanız o kadar kolay olur. 

  • Bazı otomobillerde ayrıca direksiyon simidinin sağ tarafında vitesi artırmak için geri çekebileceğiniz bir + raket olabilir.
  • Vites değiştirmek için temel kurallardan biri 24 km / s hızda bir değişmektir. Örneğin, 24 ila 48 km / s arasında sürerken 2. vitese geçin.
  • Arabanızda bir takometre varsa, 3.000 RPM’ye ulaştığında vites değiştirin.

Biliyor musun? Otomatik bir araçta, vites değiştirdiğinizde, otomatik olarak gerçekleşir ve bir kılavuzda, vitesleri değiştirmek için bir debriyaj kullanmanız gerekir. Yarı otomatik olarak, vitesleri manuel olarak değiştirebilirsiniz, ancak debriyaj kullanmazsınız. Bazı lüks araçlarda, otomatik ve yarı otomatik arasında geçiş yapabilirsiniz.

Vites küçültmeden önce gaz pedalını bırakın. 

Yavaşladığınız zaman ve vitesi azaltmanız gerektiğinde, gaz pedalını gevşetin. Bu, arabanızı uygun hıza getirecek ve alt vitese güvenli ve kesintisiz bir geçiş sağlayacaktır. 

  • Bir vitesi değiştirirken gazı bırakmak zorunda değilsiniz.

Vitesi indirmek için vites kolunu geri çekin. 

Vites kolunu daima size doğru olan – işaretine doğru hareket ettirin. Bu, hızı düşürdüğünüzde kademeli olarak yapılır ve önleyebiliyorsanız asla hemen fren yapmamalısınız. Motoru yavaşça duyacak ve püskürmeye başlayacaksınız. 

  • Hız ve RPM göstergelerini izlemeyi unutmayın. Örneğin, 24 km / s veya 1.000 RPM’ye geri döndüğünüzde 1. vitese geri dönün.
  • Arabanızda tekerleklerde dişli kürekler varsa, – kürek için sol tarafa bakın. Vites küçültmek için kendinize doğru çekin.

Nötr konuma getirmeden önce aracı durdurun. 

1. vitese ulaşıncaya kadar vites küçülterek aracı yavaşlatmak için frene basın. Araba tamamen durduktan sonra, nötr konuma geçmek güvenlidir. Vites kolunu “N” yönünde hareket ettirin.

  • Arabanızda tekerlek kürekleri varsa, aracı boşa almak için hem + hem de – küreklerini geri çekin.

Aracı kapatmadan önce park frenini çekin. 

Vites kolunu kavrayın ve P harfinin yanına getirin. Bu freni açar. Kontaktaki anahtarı çevirerek motoru kapatın. Şimdi arabadan çıkmak güvenli.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version