Ana Sayfa Fren Sağa veya Sola Çeken Bir Arabanın 7 Sebebi (Fren Yaparken)

Sağa veya Sola Çeken Bir Arabanın 7 Sebebi (Fren Yaparken)

1
Sağa veya Sola Çeken Bir Arabanın 7 Sebeb

Frenler, arabalarımızı sürerken genellikle hafife aldığımız bir şeydir. Ancak fren sisteminde bir arıza olduğunda bu belirtileri fark etmek kolay olacaktır çünkü sürüş deneyimimizi birçok kez tehlikeli bir şekilde etkileyecektir.

Bir kişinin yaşayabileceği en yaygın fren sorunlarından biri, fren pedalına basarken direksiyon simidinin sağa veya sola çekmeye başlamasıdır. Direksiyon simidinin hangi tarafı çektiği genellikle önemli değildir, çünkü her iki taraf da olabilir. Nadir durumlarda, direksiyon simidi bir taraftan diğerine doğru çekme yapabilir.

Fren uygularken sadece bir tarafa (sağa veya sola) çeken bir araç, yedi yaygın nedene bağlanabilir.

Fren Yaparken Aracınızın Bir Tarafa Çekme Nedenleri

#1 – Sıkışmış Fren Kaliperi

Sıkışmış Fren Kaliperi

Çoğu zaman, sağa veya sola çeken bir araba, fren sisteminizdeki arızalı bir kaliperin sonucudur. Çoğu durumda, fren sisteminizin tekrar normal şekilde çalışmasını sağlamak için değiştirilmesi gereken sıkışmış bir kaliperiniz olur . Bu keliper genellikle yağ akıtan araçların yağlarının kelipere bulaşmasından yada balata tozlarının, keliper harareket mekanizmasını bozmasından kaynaklanır. Kelipler güzelce balata spreyi ile temizlenerek bazı durumlarda tamiri yapılabilir.

İlgili: Fren balatalarının bittiğini gösteren işaret

#2 – Tıkanmış Fren Hortumu

Bir tarafa çekme sorunu için bir senaryo daha, tıkanmış bir fren hortumundan kaynaklanabilir. Hortumu kontrol ettiğinizde dışarıdan iyi görünebilir ancak içteki astarın bir kısıtlamaya neden olup olmadığını görmeyeceksiniz. Bu sorunu teşhis etmenin tek yolu, frene bastığınızda aracın nasıl çektiğini incelemektir.

Genellikle, tıkanmış bir fren hortumu varsa, frene bastıktan sonra araç yalnızca birkaç saniye çeker ve ardından normale döner. Nadir durumlarda, fren hortumu sıvının kalipere girmesine izin verir, ancak daha sonra ana silindire geri dönmez. Bu, kaliperin tamamen serbest kalmayacağı ve çekişin orada kalmasına neden olacağı anlamına gelir. Genelde belirtisi tek bir tekerin balatalarının daha erken bitmesidir.

#3 – Aşınmış Fren Balataları

Normalde aynı aks üzerindeki sağ ve sol fren balataları benzer oranda aşınır. Ancak , herhangi bir nedenden dolayı eşit olmayan bir fren balatası aşınması varsa (örneğin: sıkışmış bir fren kaliperi), bir taraftaki fren balataları bir taraftan diğerine göre daha fazla “tutabilir”, aracınızı uygularken aracınızın veya kamyonunuzun bir yöne sapmasına neden olabilir.

Ayrıca Bakınız: Hidrolik Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

#4 – Aşınmış Süspansiyon Parçaları

Yavaşlama veya durma sırasında aracınızın ağırlığı değiştiğinden, frenleme sırasında süspansiyonunuz bir rol oynar. Örneğin, arızalı bir alt kontrol kolu burcunuz olduğunda, o köşedeki kontrol kolunun hareket etmesine izin verebilir ve bu da burcun hangi tarafta olduğuna bağlı olarak arabanızın sola veya sağa çekmesine neden olabilir.

#5 – Düzensiz Lastik Basıncı

Bu neden esas olarak hızlanma veya seyir sırasında belirgin olsa da, aynı aksta karşı lastikten önemli ölçüde daha düşük hava basıncına sahip bir lastiğiniz olduğunda, arabanız doğal olarak o tarafa doğru çekecektir. Bu en çok ön lastikte fark edilir.

Bunun nedeni, düşük hava basıncının o lastiğin çapını ve hızını etkili bir şekilde değiştirmesi ve bunu yaparak arabanın hizasının dışına çıkmasıdır. Lastik basınçlarınızı bir teknisyene kontrol ettirebilir veya bir benzin istasyonunda ücretsiz kendiniz kontrol edebilirsiniz.

#6 – Arızalı Tekerlek Rulmanı

Çok fazla boşluk veya gevşekliğe sahip bir tekerlek rulmanı, fren rotorunun fren kaliperi (ve balataları) ile hizasının bozulmasına neden olabilir. Fren yaparken, tüm fren balataları diğer tarafta olduğu gibi rotora temas etmeyebilir.

Bu, bir tarafta daha az sürtünmeye sahip olacağınız ve aracınızın bir tarafa çekeceği anlamına gelir.

#7 – Uyumsuz Fren Balataları

Farklı tipte fren balatası malzemesi , farklı bir sürtünme katsayısı sunar. Bu nedenle, siz veya aracınızın önceki sahibi yalnızca bir tekerlekteki fren balatalarını değiştirdiyse (bunu yapmayın), sol taraftaki fren balatalarının sağ taraftaki fren balatalarından farklı bir sürtünme malzemesi kullanma olasılığı yüksektir.

Bu, bir çift balatanın diğerinden daha fazla durma gücüne sahip olmasını sağlayacak ve frenlere basıldığında arabanızın sağa veya sola sapmasına neden olacaktır.

Kendi Kendine Teşhis İpuçları

Oto tamirhanesine gitmeden ve bir tamirciye sorunu bulması için veya diğer ilgili parçaları değiştirmesi için çok fazla para ödemeden önce, aracınızda öncelikle kendiniz teşhis yapmalısınız.

Görüyorsunuz, genellikle bu çekme sorunlarının nedeni keliperler ama her zaman değil. Kaliperi değiştirdiğiniz bir durumda olabilirsiniz ve daha sonra hala çekme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, çekişe neden olup olmadıklarını görmek için her zaman arka frenlerinizi, ön frenlerinizi, direksiyon bileşenlerini ve süspansiyon bileşenlerini kontrol etmelisiniz.

Örneğin, gevşek süspansiyon bileşenlerine sahipseniz bu, direksiyon simidinin çekilmesine de neden olabilir. Bu nedenle, bu bileşenlerin gevşek olmadığından emin olmak için iki kez kontrol edin. Ayrıca, lastik basıncınızı kontrol edin ve her lastiğin, aracınızın üreticisinin önerdiği şekilde önerilen miktarda hava içerdiğinden emin olun.

Önceki İçerikArabada Şase Kısmının Zarar Görmesi
Sonraki İçerikArabanızın Bir Şey Yanıyormuş Gibi Kokmasının 7 Nedeni
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version