Pazartesi, Nisan 29, 2024
Ana SayfaFrenABS Nedir ve Nasıl Çalışır?

ABS Nedir ve Nasıl Çalışır?

Geçmişte, aniden frene basmak tekerleklerin kilitlenmesine ve kaymasına neden olabilirdi. Bu gerçekleştiğinde, arabanın kontrolünü yeniden kazanmak zor olabilir. Bu sadece aracın içindeki insanlar için değil, yoldaki herkes için de tehlikelidir.

Neyse ki, modern araçlar, tekerlek kilitlenmesini önleyen standart bir güvenlik özelliği ile donatılmıştır. Kilitlenmeyen fren sistemi (ABS) olarak bilinir.

ABS sistemi, ani duruşlarda tekerleklerin kilitlenmesini ve kaymasını önler.
ABS sistemi, ani duruşlarda tekerleklerin kilitlenmesini ve kaymasını önler.

ABS nedir?

ABS sistemi, ani duruşlarda tekerleklerin kilitlenmesini önler. Kayma tehlikesini azaltarak arabanın yanlara gitmeden durmasını sağlar. Sistem aynı zamanda sürücülerin ani ve sert frenleme sırasında diğer araçlara çarpmasını önlemek için yeterli direksiyon kontrolünü ellerinde tutmalarına izin verir.

ABS sistemi ayrıca kaygan yollarda frenlemeyi iyileştirebilir. Bunu, tekerleklerin birbirine göre göreceli hızını izleyerek yapar. Toplanan veriler, frenleme sırasında kaymayı kontrol etmeye ve çekişi korumaya yardımcı olan fren basıncını değiştirmek için kullanılır.

İşte ABS hakkında eğlenceli bir bilgi: İlk olarak 1950’lerde bir uçakta kullanıldı. 1970’lerde, özellikle 1970 Lincoln Continental’da bir aracın parçası haline geldi. Sürücülere, araçları için bir arka tekerlek fren sistemi olan “Sure-Track” alma seçeneği verildi.

ABS: Zorunlu Güvenlik Özelliği

ABS, Eylül 2013’ten itibaren tüm araçlarda zorunlu bir özellik haline geldi. Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), bunu Mart 2007 Federal Motorlu Araç Güvenlik Standardı (FMVSS) hükümleri uyarınca elektronik denge kontrol (ESC) sistemleri ile birlikte bir gereklilik haline getirdi.

Bu güvenlik özelliği yakın zamanda zorunlu hale getirilmiş olmasına rağmen, kilitlenmeyen fren sistemleri otomobil üreticileri arasında zaten yaygındı. 1990’larda ve 2000’lerde (ve hatta 1980’lerde birkaçında) üretilen bazı araçlar zaten bunlara sahipti.

ABS, Eylül 2013'ten itibaren tüm araçlarda zorunlu bir özellik haline geldi.
ABS, Eylül 2013’ten itibaren tüm araçlarda zorunlu bir özellik haline geldi.

ABS Sensörü nedir?

Tekerlek hız sensörü olarak da bilinen bir ABS sensörü , bir ABS sisteminin dört ana bileşeninden biridir. Tekerleklerin hızını izler ve ABS kontrolörü tarafından kullanılan verileri toplar lastik kaymasını önlemek amacıyla.

ABS’nin Bileşenleri Nelerdir?

Kilitlenmeyen fren sisteminde yer alan dört ana parça vardır: pompa, kontrolör, tekerlek hız sensörleri ve solenoid valfler. Tüm bu bileşenler, fren yaparken tekerlekleri kilitlenmeden aracın mümkün olan en kısa mesafede durmasını sağlamak için birlikte çalışır.

  • Pompa – Çoğu kilitlenme önleyici fren sistemi, valfler serbest bırakıldıktan sonra fren hatlarına fren sıvısı basıncını geri yüklemek için bir pompa kullanır.
  • Kontrolör – Elektronik fren kontrol modülü (EBCM), ABS’nin beynidir. Elektronik fren modülü (EBM) ve kontrolör kilitlenmeyen frenler (CAB) olarak da bilinen bu sistem, frenleri pompalayıp pompalamayacağını belirlemek için sensörlerden gelen verileri kullanır.
  • Tekerlek hız sensörleri – Bu sensörler, tekerleğin veya tekerleklerin ne kadar hızlı döndüğünü izler.
  • Solenoid valfler (modülatör tertibatının içinde) – Fren hattındaki valfler, üç farklı konum alarak frenler üzerindeki basıncı sağlar, bloke eder ve serbest bırakır
Kilitlenmeyen fren sisteminde yer alan dört ana parça vardır: pompa, kontrolör, tekerlek hız sensörleri ve solenoid valfler.
Kilitlenmeyen fren sisteminde yer alan dört ana parça vardır: pompa, kontrolör, tekerlek hız sensörleri ve solenoid valfler.

ABS Nasıl Çalışır?

ABS, frenleme sırasında tekerleklerin göreceli yavaşlama oranlarını takip ederek lastik kaymasını kontrol eder. Bir tekerlek diğer tekerleklerden veya ABS tarafından belirlenen eşikten daha hızlı yavaşlarsa, sistem bunu tekerleğin kaymaya başlaması olarak algılar. Lastik kaymanın eşiğindeyse, kilitlenme ve çekişi kaybetme tehlikesi olabilir.

ABS, etkilenen lastikteki frene hidrolik basıncı düşürerek yanıt verir. Bu, tekerleğin anlık olarak hızlanarak çekiş kazanmasını sağlar. Çekiş yeniden kazandığında, yavaşlatmak için fren basıncı yeniden uygulanır. Bu döngü, sürücü fren pedalı üzerindeki baskıyı azaltana veya araç durana kadar tekrar eder.

ABS, frenleme sırasında tekerleklerin göreceli yavaşlama oranlarını takip ederek lastik kaymasını kontrol eder.
ABS, frenleme sırasında tekerleklerin göreceli yavaşlama oranlarını takip ederek lastik kaymasını kontrol eder.

ABS Sınırlamaları

ABS’nin yeteneklerinin sınırlı olduğu iki durum vardır. Aşağıdaki durumlarda en kısa durma mesafelerini sağlayamayabilir:

Becerikli bir sürücü tarafından pürüzsüz, kuru kaldırımda yapılan düz duruşlar

Düzgün ve kuru bir yolda, uzman bir sürücü tekerlekleri ABS’den daha ideal bir kayma hızına tutarlı bir şekilde daha yakın tutabilir. Bunun nedeni, mevcut kilitlenme önleyici fren sistemlerinin, lastik kaymalarına % 5 kadar düşük bir oranda, ulaşılabilir maksimum lastik çekişinden daha düşük bir oranda izin vermesidir.

Ancak ortalama bir sürücü için ABS aracı mümkün olan en kısa mesafede durduracaktır.

Çakıllı yolda veya derin karda frenleme

Bu iki koşul altında sürüş sırasında, ABS en kısa durakları sağlayamayacaktır. Bunun nedeni, kilitli bir tekerleğin otomobili ABS’den daha hızlı durdurabilmesidir. Tekerleğin önünde gevşek döküntü birikebilir ve aracı durdurabilecek bir alan oluşturabilir.

Ancak aktif bir ABS ile bu alan oluşmayacaktır. Bazı araçların, daha kısa durma mesafelerine izin vermek için bu yollarda sürerken ABS’yi kapatma seçeneği vardır.

Yanan bir ABS uyarı ışığı, kilitlenmeyen fren sisteminin bir hata nedeniyle devre dışı bırakıldığı anlamına gelir.
Yanan bir ABS uyarı ışığı, kilitlenmeyen fren sisteminin bir hata nedeniyle devre dışı bırakıldığı anlamına gelir.

Gösterge Panosundaki ABS Işığı Ne Anlama Geliyor?

Yanan bir ABS uyarı ışığı, kilitlenmeyen fren sisteminin bir hata nedeniyle devre dışı bırakıldığı anlamına gelir. Araçta ayrıca denge kontrolü ve çekiş kontrol sistemleri varsa, bu sistemler aynı tekerlek hız sensörlerine bağlı oldukları için kapatılacaktır.

ABS ışığı, bir sistem kontrolünün parçası olarak araç her çalıştırıldığında kısa süreliğine yanmalıdır. Işık yanık kalırsa, bu, olası bir sorun olduğu ve sistemin kapatıldığı anlamına gelir.

Aydınlatılmış bir ABS uyarı ışığı ile sürüş, özellikle kaygan yollarda seyahat ederken tehlikelidir. Genellikle direksiyon kontrolünün azaldığını gösterir ve ani frenler sırasında tekerleklerinizin kilitlenme riskini artırır.

Eğer makalemizi beğendiyseniz, düşüncelerinizi bize yorum olarak aşağıdaki bölümde bırakabilir. Ayrıca bizi FacebookİnstagramTwitter ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma