Cuma, Mart 15, 2024
Ana SayfaGenelKarbüratör Hava Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör Hava Ayarı Nasıl Yapılır?

Eski model arabalarda ve motosikletlerde karbüratör sistemi kullanılmaktadır. Karbüratör tamamen mekanik bir sistemdir. Daha az arıza yapar. Bezin ile hava karışımını ayarlayarak motorun içindeki silindirlere gönderir. Bu ayarın ise çok hassas olması gerekli. Karbüratör Hava Ayarı Nasıl Yapılır? inceleyelim hep birlikte.

Motorun en verimli çalışması, karbüratörün doğru çalışmasına bağlıdır. Beyinsiz bir sistemdir. Bu yüzden yakıt ve hava oranını kendi otomatik ayarlayamaz. Örneğin siz dağın zirvesine çıktınız. Oksijen artar ancak yakıt az gider. Motor dağda daha verimsiz çalışır. Motorda yakıtın patlaması için bir miktar, havaya ve bezine ihtiyacı vardır. Ancak bu ölçü o kadar hassas olmalıdır ki ölçü 1 manometre bile yanlış olsa aracınız az yakar yada çekişi düzgün olmaz.

Günümüzde karbüratör ayarını sanayide ustalar hep el ile yapıyor. Kulağı ile motoru dinleyerek yapıyor. Bunlar hep yanlış yöntemler. Tam doğru yöntem olmasa da yaklaşık olarak motorun minimum karbüratör ayarı yapılabiliyor. Eğer bu ayar doğru olmaz ise aracınızın beygiri zaman ile düşüyor.

Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?
Karbüratör Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratörler için en doğru ayar yetkili servislerde yapılması gerek. Çünkü emisyon değerlerine bakılarak karbüratör üzerinde yakıt ayar vidası sıkılıp gevşetiliyor. Eğer herhangi bir servise gidecek durumunuz yoksada kendiniz doğru olmasa da doğruya yakın, nasıl ayar yapabilirsiniz inceleyelim.

Karbüratör ayarı için 1.yöntem

Aracınızı çalıştırın ve rölanti ayar civatasın dan aracın rölantisini 2 bin ile 3 bin devir arasına sabitleyin.

Vidayi saat yönüne çevirip, stop etmeye yakin yere kadar sıkmalısınız.

Sonrasında ise yarim tur yarım tur sayarak acmanız gerekmekte.

Karşınıza çıkan ilk en yüksek devri veren nokta doğru nokta olacaktır. Kulağınız ile dinleyerek yapmanız gerekmekte.

Diyebilirsiniz ki rastgele, benim yaptığımla farkı ne? Fark şudur, ilk en yüksek rölanti diyelim ki 2.5 turda verdi. 3 de de yüksek olacaktır. Ama daha fazla yakıt vererek olacaktır. Dolayasıyla önemli olan ilk en yüksek noktayı veren yeri bulmak.

Bir de herkes kulak ve ritm duygusuna sahip değildir. O yüzden kulakla beceremeyenler için fareli bir yöntem paylaşmak isterim.

Karbüratör Hava Ayarı Nasıl Yapılır?

Karbüratör ayarı için 2. yöntem

Rölanti ayarını öncelik ile 2 bin ve 3 bin devir arasına rölanti vidası ile ayarlamalısınız.

Hava ayar vidasını, sonuna kadar sıkmanız gerekmekte.

Tam stop edeceği yer 1. noktanızdır.

Sonra gevşetilmeye başlanır sayarak tam stop edeceği nokta ise 2.noktanızdır.

Bundan sonrası ise daha basittir. 1. ve 2. nokta arası kaç tur çevirdiyseniz, diyelim ki 6 tur çevirdiniz. O halde sizin ayar noktanız 3 turdur.

Karbüratör üzerinde ayar vidasını bulmak zor iştir. Bulamayanlar araç modelini google’de aratarak bulabilir. Örnek olarak ayar için şu video‘ya göz atabilirsiniz.

Karbüratör Hava Ayarı Nasıl Yapılır başlıklı bu yazımızda bunları size anlatmaya çalıştık. Motor Destek olarak karbüratörlü araçlar ne kadar eskide kalmış olsa bile hala üretilmeye devam etmekte günden güne. Sizlere tavsiyemiz enjeksiyon ve karbüratörlü arasında seçim yapmanız gerekir ise enjeksiyonlu modeli seçmeniz olacaktır. Çünkü enjeksiyon ayar istemez hepsini motor beyni kendi başına halleder.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma