Cuma, Nisan 26, 2024
Ana SayfaElektrikli Araçlar2023 Yılı İçin Hibrit mi yoksa Elektrikli Araba Mı?

2023 Yılı İçin Hibrit mi yoksa Elektrikli Araba Mı?

Hibrit mi yoksa elektrikli araba mı almalısınız? Cevap kısaca, yaptığınız sürüş türüne bağlıdır. Sürüşünüzün çoğu kısa yolculuk, şehir içi sürüş veya banliyö alışverişi ise, yüksek kilometreli bir hibrit veya elektrikli otomobil çok mantıklıdır. Trafikte otururken ve trafik lambalarının değişmesini beklerken çok fazla yakıt harcanıyor. Hibrit bir otomobilde motoru kapatan bir stop-start sistemi olduğu için  trafikte dururken boşa enerji sarfiyatı olmayacağı için ciddi bir yakıt tasarrufu sağlar. Eğer araba sadece elektrikli modda hareket etmeye başlayan Toyota gibi tam bir hibrit ise, yakıt tasarrufunuz daha da büyük olabilir. Bu nedenle hibritler bu kadar yüksek şehir yakıt ekonomisi rakamları elde ediyor (2023 Toyota Corolla için  ortalama tüketim 5 LT/100 km).

2023 yılı itibariyle ülkemizde satılan hibrit otomobilleri ve elektrikli otomobiller yazalım:

Türkiye’de Satılan Hibrit Otomobiller

Hibrit ve elektrikli araçlar
Toyota Corolla Cross
  • Toyota Corolla Hybrid
  • Toyota C-HR Hybrid
  • Toyota RAV4 Hybrid
  • Land Rover RR Plug-in Hybrid
  • Jaguar I-Pace
  • Toyota Yaris Hybrid
  • BMW i3
  • Renault Zoe
  • Lexus ES Hybrid
  • Volvo XC90 T8 Plug-in Hybrid
  • Mercedes-Benz GLC350e Plug-in Hybrid
  • Lexus RX Hybrid
  • BMW i8 Plug-in Hybrid
  • Lexus LC Hybrid

“Hibrit sistem” hakkında detaylı bilgi veren yazımız için tıklayın.

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller

  • Togg C-SUV
  • Renault ZOE
  • Nissan Leaf
  • BMW i3
  • Hyundai KONA Electric
  • Volkswagen ID.3
  • Tesla Model Y
Elektrikli ve hibrit araçlar
Tesla Model Y

İnsanların daha fazla hibrit ve elektrikli araç satın almak için sıraya girmemesinin tek nedeni, bu araçların çoğunun piyasaya çıkış fiyatlarının nispeten yüksek olmasıdır. Hibrit ve elektrikli araçlar için ÖTV ve MTV vergi teşvikleri yapılsa da fiyatlar halen yüksek.

Hibrit veya elektrikli araç kullanmanın ekonomik hale gelmesi kullanıcının kilometre  sayısına, aracın başlangıç maliyetine ve sürekli artan benzin maliyetine bağlı olacaktır. Yüksek kilometreli sürücüler için araç alınırken yapılan fazla ödemenin karşılığı oldukça hızlı olacaktır. Çünkü elektrik ve hibrit araçlarda yakıt gideri çok düşüktür. Düşük kilometreli sürücüler için ise uzun yıllar sürebilir. Öyle olsa bile, yakıtta tasarruf yapıldığı bir gerçek. Bu, petrole daha az talep, iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya katkıda bulunmak için atmosfere daha az karbon atılması anlamına geliyor. Yine petrolde dışa bağımlı olan ülkemizin ekonomisine de katkı sağlayaacağı açıktır.

Arabaları konusunda hevesli olmayan bir hibrit Toyota veya elektrikli Tesla sahibiyle henüz tanışmadım! Evet, belirli marka ve modellerde bazı sorunlar oldu, ancak çoğunlukla hibrit ve elektrikli araç sahipleri arabalarını seviyor! Bu arabalara sahip olan ve kullanan insanların çoğu, hibrit ve elektrikli araçların faydalarını teşvik etme konusunda gerçek çevresini de teşvik etmekteler.

Günde 60 kilometrede daha az süren hibrit sahiplerinin nadiren bir benzin istasyonunu veya ziyaret etmesi gerekir. Ve elektrikli araç sahipleri ASLA depoyu doldurmak zorunda kalmazlar.

Elektrikli Araçların Avantajları

Elektrikli araba, kamyon veya SUV satın almanın başlıca avantajları nelerdir? Asla benzin veya dizel doldurmaya ihtiyaç duymamak büyük bir şeydir ve atmosfere herhangi bir karbondioksit veya başka kirletici yaymamak başka önemli bir şeydir. Elektrikli araçlardaki 0-100 km hızlanma, birçok kişi için ilgi çekici oluyor. Birçok Tesla modeli, benzinle çalışan birçok spor arabadan çok daha hızlıdır.

Elektrikli Araçların Dezavantajları?

Pahalı batarya nedeniyle yüksek başlangıç maliyeti elektrikli araçların en büyük dezavantajıdır. Bu dezavantajın uzun zaman geçmeden elektrikli araçlardaki teknolojinin yayılması ve vergi teşvikleri ile giderileceğini düşünüyorum.

Sınırlı Sürüş Menzili. Potansiyel elektrikli araç alıcılarının çoğu, tamamen elektrikli bir aracın sunduğu menzil sınırlamalarından endişe duyuyor. Bununla birlikte, günümüzde birçok elektrikli araç, 600 ila 600 km yol kat edebilen genişletilmiş menzilli pil paketleri sunmaktadır. Çoğu temel model elektrikli araç, en az 250 ile 400 km arasında asgari menzil sunmaktadır.

Soğuk hava, bir elektrikli aracın sürüş menzilini önemli ölçüde azaltır. Soğuk hava, bir elektrikli aracın sürüş menzilini üçte birine kadar azaltabilir! Düşük sıcaklıklarda bataryalar daha düşük performans sergilediği gibi yolcu bölmesinin ve koltukların ısıtılması da aküden daha fazla güç emdiği için kış mevsiminde menzil önemli ölçüde düşmektedir.

Römork çekme, menzili azaltmaktadır. Testler, bir römorku çekmek için elektrikli bir kamyon kullanmanın menzili yüzde 50’ye kadar azaltabileceğini göstermiştir! Yük ne kadar ağır olursa, ekstra yükü çekmek için aküyü o kadar fazla boşaltır. Bu kısa bir mesafe için bir sorun olmayabilir, ancak uzun mesafeli bir yolculuk için pili şarj etmek için daha sık duraklar anlamına gelir.

Şarj istasyonlarının sınırlı kullanılabilirliği. Menzil, şehir içi sürüş ve günlük işe gidip gelme için nadiren bir sorundur. Ancak uzun mesafeli seyahatler için şarj istasyonlarının sınırlı bulunması endişe verici olabilir. Her zaman daha fazla hızlı şarj istasyonu ekleniyor, ancak mevcut bir şarj istasyonu bulmak, şehir yolunun dışındaki birçok kırsal alanda hala çok zor.

Pilin yüksek değiştirme maliyeti. Hibrit veya elektrikli araç aküsünü değiştirmenin yüksek maliyeti, daha eski, yüksek kilometreli bir araç için önemli bir sorun olabilir. Daha önce de söylediğimiz gibi, çoğu hibrit ve elektrikli araç pili 350.000 km veya daha fazla dayanabilir. Ancak sonunda yıprandıklarında, değiştirilmeleri ÇOK pahalı olabilir. Toyota hibrit araçların hibrit sistemi için 10 yıl garanti sağlayarak bu dezavantajı gidermeye yardımcı olmaktadır.

Pili şarj etmek ne kadar sürer. Bir pili şarj etmek için gereken süre, pilin kapasitesine, pilin tasarımına ve şarj voltajına ve amperajına bağlıdır. Tipik olarak, bir elektrik araç pilinin evdeki 220 voltluk bir prizle tamamen şarj olması 10 saat veya daha uzun sürebilir. Pil ne kadar büyükse, şarj edilmesi o kadar uzun sürer. Seviye II 220 volt şarj cihazları şarj süresini 3 ila 4 saate düşürebilir. Karşılaştırıldığında, süper hızlı yüksek voltajlı şarj cihazları yaklaşık 15 dakikada %80 şarj edebilir.

Peki elektrikli bir araçta akü tamamen boşalırsa veya ölürse ne olur? Mevcut modellerin çoğunda, bir elektrikli aracı hareket ettiremezsiniz. (Ford F150 Lightning gibi bazılarında mümkün olsa da). Sonuç olarak, aracı şarj istasyonu olan bir yere çekmeniz gerekir. Bir elektrikli arabanın en yakın şarj konumuna yönlendirilebilmesi için yeterli miktarda şarj sağlayabilen taşınabilir acil durum yol kenarı şarj ekipmanı da kullanıma sunuluyor.

Elektrikli Otomobiller Üzerinde Çevresel Tartışma

Elektrikli araçların kendilerinin çevresel olarak yeşil ve temiz olduğuna şüphe yok. Sıfır emisyonlu elektrikli araçların atmosfere hidrokarbon, karbon monoksit, karbondioksit, azot oksitleri veya kükürt bileşikleri saçacak egzoz borusu yoktur. Yağ veya benzin kullanmazlar. Ancak bu, tamamen emisyonsuz oldukları anlamına gelmez.

Sorun şu ki, elektrikli araçlarda aküleri şarj etmek için kullanılan elektriğin çoğu hala fosil yakıtlı enerji santralleri tarafından üretiliyor. Bu nedenle, bir elektrikli araç kendi başına kirletici üretmese de, aküyü şarj etmek için elektrik üreten elektrik santrali kirletici olabilir.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, ABD’de üretilen elektriğin yaklaşık yüzde 60’ı (2021) fosil yakıtlardan (kömür ve doğal gaz) geliyordu. Kömür, karbon emisyonları açısından doğal gazdan yaklaşık 10 kat daha kirlidir. Nükleer, rüzgar, güneş ve hidroelektrik, karşılaştırıldığında, elektrik enerjisi üretirken sıfır karbon emisyonu üretir (bu tür temiz enerji kaynaklarının madenciliği, üretimi ve kurulumu sırasında meydana gelen karbon emisyonları hariç).

Buradaki önemli husus, bölgenizdeki elektriğin tamamen veya çoğunlukla temiz bir enerji kaynağı tarafından sağlanması durumunda, elektrikli bir aracın gerçekten sıfır emisyon olmasıdır. Öte yandan, elektrik esas olarak doğal gaz, kömür, odun veya biyokütle yakan bir elektrik santrali tarafından üretiliyorsa, elektrikli arabanızı şarj etmek için kullanılan elektrik hala atmosfere karbon atıyor demektir.

Bir elektrikli aracı şarj etmek için gereken güç miktarı, elektrikli bir giysi kurutma makinesini çalıştırmaya eşdeğerdir, bu nedenle elektrik şebekesine gerçekten fazla yük bindirmez. Bugüne kadar üretilen nispeten az sayıda elektrikli aracın elektrik şebekesi üzerinde ihmal edilebilir bir etkisi oldu. Ancak milyonlarca ve milyonlarca elektrikli araç sonunda benzinle çalışan araçların yerini aldığında, ek güç sağlamak için elektrik şebekesinin genişletilmesi gerekecek. Umut, bu genişlemenin çoğunun daha fazla nükleer, rüzgar veya güneş enerjisi üretim kapasitesi eklemekten geleceğidir.

Elektrikli Araba pillerini Şarj Etmek için Elektrik Gücünün Nereden Geldiği

İşte 2021’de ABD’de elektriğin nasıl üretildiğinin bir özeti:
kaynak: www.eia.gov

Doğal gaz %38,3
Kömür %21,8
Nükleer %18,9
Hidroelektrik %6,3
Rüzgar %9,2
Güneş %2,8
Biyokütle %1,3
Odun %0,9
Jeotermal %0,4%

Hibrit Araçların Avantajları

Şimdiye kadar, çoğu hibrit ve akülü elektrikli araç güvenilirlik konusunda oldukça iyi bir üne sahipti. Chevrolet’in Volt ve Cıvata modellerinde kısa devre yapan ve alev alan pillerle ilgili sorunları gibi bazı istisnalar olmuştur. GM, Kasım 2021’de bir geri çağırma yayınladı ve yaklaşık 58.000 araçtaki HER aküyü değiştirdi! Bugüne kadar bu araçlarda yeni akülerle ilgili herhangi bir sorun bildirilmedi.

Hibrit ve EV güç aktarma sistemi bileşenlerinin çoğu (pil dahil) uzatılmış bir garanti kapsamındadır (bu araçların çoğunda 10 yıla kadar). Sonuç olarak, düşük kilometreli bir aracın asıl sahibi veya ikinci sahibiyseniz, endişelenmeniz gereken çok az onarım masrafınız olmalıdır. Değiştirilmesi gereken en pahalı ürün pil takımıdır. Toyota’nın pil takımının çok uzun ömürlü ve güvenilir olduğu kanıtlandı. Orijinal bataryasını taşıyan ve 500.000 km üzerinde olan birçok Toyota Prius araçları halen trafikte geziyor.

Bugüne kadar gerçekten zahmetli olduğu kanıtlanan tek hibrit araç, artık durdurulan Saturn VUE hybrid’di (BİRÇOK elektrik sorunu!) ve Honda Civic hybrid (erken akü arızaları).  Bu istisnalar dışında, çoğu hibrit sahibi arabalarından çok memnundur ve tekrar bir hibrit satın alır.

Hibrit Onarım Sorunları

Bir hibrit veya elektrikli aracın hibrit güç aktarma organını, şanzımanı, hibrit aküyü veya kontrol sistemini içeren onarımlara ihtiyacı varsa, servis için yeni bir otomobil bayisine (veya araçlarına servis için uygun eğitim ve donanıma sahip en yakın bayiye) götürülmelidir. Diğer seçenek ise hibrit eğitim ve deneyime sahip nitelikli bir satış sonrası onarım tesisi bulmaktır. Bu araçların çoğu, ortalama bir teknisyenin hibrit ile ilgili sorunları doğru (ve güvenli bir şekilde) teşhis etme ve onarma yeteneğinin ötesindedir. Gelişmiş tanılama, fabrika düzeyinde bir tarama aracı veya OEM eşdeğeri yazılım özelliklerine sahip satış sonrası profesyonel sınıf bir tarama aracı gerektirir. Ucuz bir DIY tarama aracı, temel kodları ve diğer sistem verilerini okuyabilir, ancak araçtaki yerleşik kendi kendine testlerin çoğuna erişemez.

Yağ değişimi ve fren, lastik, motor vb. hibrit olmayan onarımlar gibi olağan bakımlar. genellikle herhangi bir servis tarafından yapılabilir.

Tamamen elektrikli bir araç satın alıyorsanız (içten yanmalı motor yok), herhangi bir bakım gerektiriyorsa aracınızın çok az bakıma ihtiyacı olacaktır: yağ değişimi yok, yağ veya hava filtresi değişimi yok, değiştirilecek buji yok, değiştirilecek motor soğutma sıvısı yok, değiştirilecek tahrik kayışı yok, emisyon, egzoz, yakıt yok arızalanacak veya değiştirilecek sistem veya ateşleme bileşenleri!

Tipik bir elektrikli arabada gerekli olan tek gerçek bakım, lastikleri ve fren balatarlarını incelemektir. Lastikler ve fren balataları, değiştirilmesi gereken tek bileşenler olabilir.

hibrit satış grafiği
Güçlü hibrit ve elektrikli araç satış büyümesinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmin ediliyor.
 

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma