Perşembe, Mart 14, 2024
Ana SayfaGenelTurbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı

Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı

Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı Öncelikle turbonun ne işe yaradığından bahsedelim. Silindirin içine ne kadar çok yakıt koyabiliyorsanız o kadar fazla güç ve tork üretebilirsiniz. Ancak yakıt tek başına bir anlam ifade etmez. Yanında yakıt yakmak için hava da koymanız gerekir. Küçük hacimdeki motorlarda dada fazla havayı silindir içine gönderebilmek için turbo kullanıyoruz.

Bu aslında bir hava pompası, iki tarafı da türbinleri olan bir hava pompası ve silindirin içine daha yüksek basınçta hava göndermemizi sağlıyor. Bu sayede daha fazla yakıt gönderebiliyoruz ve daha fazla enerji ortaya çıkabiliyor. Yani daha fazla güç elde ediyoruz kısaca.

Bunun yanında atık gazlara iş yaptırdığımız için de, bir nebze daha yakıt tasarruflu olabiliyor bazı durumlarda.

Turbo nun Çalışma Mekanizması Nedir ?

Sıcak ve yüksek basınçtaki egzoz gazı içinde çok fazla enerji bulundurur. Biz bu enerjiyi hava pompasının türbin vasıtasıyla çevirmek için kullanıyoruz.

Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı
Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı

Turbo doğrudan, egzoz manifolduna bağlıdır. Bazı manifold modellerinde, örneğin aralığında kırmızı renkli olan kısımlar vardır ve bu kısımlar egzozun geçtiği yeri gösteriyor. Kırmızı olan kısımlardan geçen gazlar vasıtasıyla manifold içinde bulunan pervane dönüyor. Pervane ise çift taraflı olduğundan yani ön kısım da bi arka kısımda bi olmak üzere iki pervane bulunuyor ve bu pervaneler ön kısım sıcak tarafken öteki taraf da soğuk taraf. Yani arka kısım da dışarıdan aldığı atmosferden aldığı havayı sıkıştırmak için kullanıyor.

Daha sonra bu sıkıştırılmış yüksek basınçlı hava emme manifolduna gönderiliyor ve daha sonra silindire gönderilip oradan da patlama sağlanıyor. Egzoz gazları ise türbini çevirdikten sonra egzoz sisteminin kalan kısmına bağlı olup atık gazlar tekrar egzoz vasıtasıyla atılıyor. Ayrıca turboya giren iki boru vardır ve motor karteline bağlı olan bu borular sayesinde motor yağı aynı zamanda turbonun da yağlanmasını sağlar. Türbinin arka alt tarafında ise yağın tahliyesi gerçekleşir.

Oradan da yağ karteline geri dönüş olur. Bazı modeller de ise hepsinde olmuyor her zaman yağın soğutması yetmiyor ayrıca bir de motor suyunun da buradan geçtiği yani türbinin olduğu yerlerden ikinci bir giriş ve çıkış oluyor. Bunun haricinde bir de Waste Gate denen bir parça var bu da sizin turbonuzun patlamasını motorunuzun içine çok fazla basınç gitmesini önlüyor. Eğer basınç yükselirse bu Waste Gate dediğimiz parça bir kanal açıyor. Onun bağlı olduğu bir kapak var o kapak açılıyor ve egzoz gazı türbini çevirmek yerine doğrudan atılıyor.

Turbolu Araçlar Nasıl Kullanılır? || Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı

Turbo Nedir? Nasıl Çalışır? Turboya gelen yağ bölümü için herhangi bir ekstradan pompa bulunmaz. O tamamen yağ kartelinin içindeki basınçla türbinin bağlı olduğu kısma gelir ve daha sonra işi bittikten sonra aşağıdan akar gider kendiliğinden ve turbo yüksek devirlere çıkabiliyor. Bazı otomobillerde mesela bu 250.000 devire kadar çıkabiliyor. Her araba için bu kadar fazla değil ama genelde turbolar 200.000 devir civarı çevirebiliyorlar ve bu kadar yüksek devir çeviren bir şey için yağlama çok önemli bir kriter ve siz eğer kontağı kapatırsanız pompa çalışmayacağı için duracağı için sizin turbonuza gelen yağlama da azalacaktır. Buradan yüksek devir ceviren turbo sesine bakabilirsiniz.

Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı

Turbo Nedir? Nasıl Çalışır? Turbo benzinli araçlar nasıl kullanılmalı?

Turbo Nedir? Nasıl Çalışır? Otomobili çok zorladıktan sonra turboyu çok yüksek devirlerde çevirdikten sonra kontağı bir anda kapatırsanız yağlama azalacaktır ve turbo bir anda duramayacağı için bir süre yağsız çalışabilir. Bu da onun çok aşınması anlamına gelir ve o yüzden çok zorladıktan sonra motorunuzu bir süre kontağı kapatmadan önce bir süre rölantide bekletirseniz o yavaşlayacaktır ve yağ kesilmesi olmayacaktır.

Örnek olarak söylersek mesela ;

Evden bakkala kadar gittiniz 30 saniye civarı bekleyeyim filan o kadara da gerek yok. Çünkü zaten yağ hemen süzülemez onun da bir akışkanlığı olduğu için bir süre zaten o orada duracaktır. Turbo da çok yüksek devirlere çıkmamış olacaktır zaten. Direkt motor yağlarıyla desteklendiği için turbo otomobilinizin bakım aralıklarına ve yağ değişimine dikkat etmemiz gerekiyor.

Uzun vadede değişmeyen yağlar hem motorunuzun ömrünü kısaltacağı gibi aynı zamanda turbonuzun da ömrünü kısaltacaktır. Bir de İntercooler denen bir parça olur turbolu araçlarda onuda anlatayım hemen.

Emme manifolduna göndereceğimiz sıkıştırdığımız yüksek basınçlı hava aynı zamanda ısınacaktır ve bu havayı motora girmeden önce bir miktar soğutmak gerekiyor. Daha iyi çalışabilmesi için motorun. O yüzden araya İntercooler denen bir parça takıyoruz. Aslında sadece bir radyatör olan ve görevi havayı soğutmak olan bir parçadır.

İbrahim Arslan
İbrahim Arslan
İbrahim Arslan, 10 yılı aşkın sektör deneyimine sahip bir otomotiv uzmanıdır. ASE Master, L1, L2 ve L3 Advanced Level Specialist sertifikasının yanı sıra Advanced Automotive Systems lisans derecesine sahiptir. İbrahim, kariyeri boyunca becerilerini otomotiv arıza analizi incelemeleri, danışmanlık, teşhis yazılımı geliştirme ve tabii ki yazmaya yönelik olarak uyguladı. İbrahim, onu elektrikli araçlar ve otonom sistemler gibi en son endüstri trendlerini takip etmeye motive eden matematik, bilim ve teknoloji tutkusuna sahip. Aynı zamanda, 1987 Chevy Cavalier Z-24 ve 1998 Chevy Astro Van AWD gibi eski araçlara bir zaafı var.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

Recent Comments

Abdurrahim Yalçın on Otomatik Şanzıman Geç Vites Atma